Paikallisuutiset

Hieman oudomman lajin taitaja

Pietarsaarelainen Mika Takala on rugbyn maajoukkuemies.

Pietarsaari

Talvilomallaan kotikaupungissaan vierailevaMika Takala (33) kuuluu Suomen rugby-maajoukkueen vakiokalustoon niin 15- kuin 7-miehisissä joukkueissa. Tilillä on myös seitsemän Suomen mestaruutta ja lukuisia kansainvälisiä otteluita. Kaikkinensa Takala pelaa vuodessa viitisenkymmentä ottelua.

Monelle rugby tuo mieleen amerikkalaiset jalkapallon, mitä se suurin piirtein muistuttaakin. Punaisena lankana on kantaa pallo juoksemalla vastustajan maalialueelle ja asettaa se sinne. Siitä saa viisi pistettä ja onnistuneesta maalipotkusta kaksi lisäpistettä. Isommat pelaavat etu- ja pienemmät ketteräjalkaiset takalinjassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Palloa saa heittämällä syöttää vain taaksepäin. Eteenpäin palloa saa potkaista tai kuljettaa käsillään. Myös pelaajien varustuksessa on eroja: Rugbyssä ainoa pakollinen suojavaruste on hammassuojat, Takala valottaa.

”Kolhut ja ruhjeet kuuluvat kontaktilajeihin. Itseni kohdalla voin sanoa lyhyesti, että vasen olkapää on ehjä.” Mika Takala

Takala on edustanut helsinkiläistä Helsinki Rugby Clubia vuodesta 2008 lähtien. Pelipaikkana on ollut sentteri ja laitimmainen juoksija. Hänen kykynsä huomattiin nopeasti ja jo vuonna 2010 mies sai komennuksen maajoukkueeseen.

– Päivää ennen maaottelua Israelia vastaan minut kutsuttiin joukkueeseen, koska paikkaani pelaava kaveri loukkaantui. Silloinen hollantilainen päävalmentaja antoi minulle tilaisuuden näyttää. Sen jälkeen olen pelannut sekä 15- että 7-miehisissä maajoukkueissa.

Takala muutti kesätöihin Helsinkiin 2005 ja 2008 kaveri houkutteli hänet rugbyharjoituksiin. Aluksi hän ajatteli pelata amerikkalaista jalkapalloa, mutta englantilaisversio vei voiton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensimmäisenä vuotena vain harjoittelin joukkueen mukana. Huomasin nopeasti, että minulla oli lahjoja lajiin lähinnä jalkapallo- ja koripallotaustani ansiosta. Tiesin itsekin, että ainakaan en muiden jalkoihin jää. Mutta lihasmassaa oli hankittava lisää.

Mikan seura Helsinki Rugby Club on lajin hallitseva seura Suomessa ja voittanut lukuisia Suomen mestaruuksia. Viime kaudella sattui kuitenkin tilastotappio, kun Jyväskylä voitti finaalissa HRC:n.

– No, Jyväskylä oli hyvä ja parempi joukkue, kun taas meillä oli takana hyvin rikkonainen kausi. Jo finaaliin pääseminen oli enemmän kuin uskalsimme odottaa.

Rugby on fyysinen laji, jossa sattuu ja tapahtuu. Taklauksien on osuttava rintakehän alapuolelle ja jos siitä ylöspäin osuu, seuraa varoitus. Takalakin on saanut osansa, vaikka harvemmin joutuu laitajuoksijana kontaktitilanteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kolhut ja ruhjeet kuuluvat kontaktilajeihin. Itseni kohdalla voin sanoa lyhyesti, että vasen olkapää on ehjä. Peli on silti herrasmiespeli, eli rehtiä ja reilua. Pelaajia löytyy jokaisesta yhteiskuntaluokasta: löytyy lääkäreitä ja juristeja.

15-miehisten ottelut kestävät 2 x 40 minuuttia ja 7-miehisten ottelut 2 x 7 minuuttia. Pelikenttä on molemmissa yhtä suuri. Takala pitää jälkimmäisestä enemmän, koska se on urheilumuotona raskaampi.

– Siinä laitetaan fysiikka todella koetukselle. 2 x 7 minuuttia on mentävä urku auki ja jaksettava vielä painia siinä ohessa. Mikään salimöykky ei näissä karkeloissa pärjää. Itsekin vietän enemmän aikaa lenkkipolulla kuin salilla, Takala toteaa.

Helsingissä Takala työskentelee vakuutusyhtiö Fennian asiakaspäällikkönä. Joustava konttorityö antaa mahdollisuuden aikaa vievään harrastukseen. Sitä tarvitaankin, koska edessä on nippu arvokisoja sekä molempien maajoukkueiden leirejä plus oman seurajoukkueen koitokset.

– Keväällä on kaksi kansainvälistä turnausta, joista toinen on Pariisissa ja toinen Amsterdamissa. Edessä on myös kolme MM-karsintaottelua sekä olympiakarsintaturnaus Bosniassa juhannuksena. Kerran kuukaudessa on lisäksi harjoitusleirit molempien maajoukkueiden kanssa.

Seiskoissa Suomi nousi viime vuonna Rugby Europen 1. konferenssiin. Muutenkin laji on Suomessa kovassa kasvussa, kuten myös muualla maailmassa. Rugby-7 on kolmanneksi eniten kasvava olympialaji maailmassa ja sen MM-kilpailut maailman kolmanneksi seuratuin urheilutapahtuma. Lajin arvostus nousi entisestään, kun se hyväksyttiin olympialajiksi.

Kimmo Rudnäs

ps@pietarsaarensanomat.fi

Rugbyn pelaaja

Rugbyssa voi syöttää vain taaksepäin

Rugby on jakautunut kahteen merkittävään erilliseen muotoon rugby unioniin ja rugby leagueen. Rugby unionin ja leaguen suurin ero on pelaajien määrä ja taklaustilanteet. Leaguessa pelaajia on 13 joukkuetta kohden, kun unionissa niitä on viisitoista. Kun rugby unionissa pelaajaa taklataan peli jatkuu ruck tai maul -tilanteilla, kun taas league-säännöissä peli katkeaa ja seuraa tavallinen aloitustilanne.

Rugby union on rugby-pallopelin 15-henkisillä joukkueilla pelattava muoto. Se on myös tunnetuin ja harrastetuin rugbylaji.

Rugby union on kehittynyt Englannissa Rugby Schoolissa pelatusta jalkapalloilun esimuodosta.

Nykymuodon merkittävimmät erot jalkapalloon ovat pallon soikiomainen muoto sekä se, että säännöt sallivat pallon kuljettamisen ja syöttämisen käsillä. Toisin kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, pallon syöttäminen on sallittua vain taaksepäin.

Rugby unionin merkittävin kilpailu on neljän vuoden välein järjestettävä MM-turnaus. Ensimmäisen kerran MM-kisat järjestettiin vuonna 1987.

Suomessa lajin katto-järjestö on Suomen rugbyliitto. Korkein sarja-taso on Rugbyn SM-sarja. Sitä on pelattu yhtä-jaksoisesti vuodesta 2002 lähtien.

Try = maali

Scram = aloitusrykelmä

Line out = sivurajaheitto

Ruck = ihmiskasa

Fendaus = kädellä vastustajan estäminen ohjatusti

Side step = harhautus

Forwardit = etupelaajat (yleensä suurimmat kaverit)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä