Paikallisuutiset
Fäbodan arvo nähtiin koskemattomuudessa – kaavoittajat saivat yksituumaisia terveisiä
Luonto, luonto ja luonto. Siinä kolme ensimmäistä syytä, miksi ihmiset saapuvat kauempaakin Fäbodaan ja Pikkuhiekalle.
Näin perusteli Lars-Erik Irjala näkemystään rakentamattomasta Fäbodasta jouluviikon torstai-illan yleisötilaisuudessa, jossa Pietarsaaren kaupungin kaavoitusosasto esitteli alueen asemakaavatyön tämänhetkistä tilannetta.
– Luonto on se, mikä tekee Fäbodasta vetovoimaisen pietarsaarelaisille ja muille. Hotelleja ja kahviloita on kaupungissa, mutta Fäbodan luonto on ainutlaatuinen, Irjala sanoi ja hankki tällä illan toiset aplodit.
Tarvitsemme turisteja kaupunkiin, mutta en ole varma, onko tämä oikea tapa.
Ensimmäiset vastaanotti Anna-Maija Lyyra, jonka mukaan Fäbodan merkitys turismille on siinä, että mitä vähemmän sinne rakennetaan, sitä harvinaisempi alue on Suomessa. Pontus Blomqvist puolestaan kehotti pohtimaan, mitä tarvetta Fäbodaan rakentamiselle on.
– Fäboda on pietarsaarelaisten olohuone ja se kuuluu kaupunkilaisille. Kaikki, mitä siellä tehdään, pitää tehdä kaupunkilaisten hyväksi. Mitä mökkikylä antaa meille? Blomqvist kysyi.
– Tarvitsemme turisteja kaupunkiin, mutta en ole varma, onko tämä oikea tapa. Fäbodan arvo on siinä, että se pysyy mahdollisimman koskemattomana, hän jatkoi ja tätä seurasivat illan kolmannet suosionosoitukset.
Pietarsaaren lukion saliin oli saapunut arviolta viitisenkymmentä pietarsaarelaista. Heidän puheenvuoroistaan ja kannustuksestaan saattoi päätellä, että enemmistö edusti kantaa, jonka mukaan Fäbodaa tulisi hyödyntää ja rakentaa mahdollisimman vähän jos ollenkaan.
Asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg ja kaavaehdotusta työstävä arkkitehti Ilmari Heinonen saivat keskustelussa eniten palautetta juuri kahvituvan ja matkailuvaunualueen välimaastoon varattavasta mökkikylän tai pienen hotellin rakennuspaikasta.
He puolustivat suunnitelmaa muun muassa rakentamisen keskittämisellä alueelle, jossa jo on toimintaa ja jossa ei menetettäisi korvaamattomia maisema-arvoja.
Anna-Maija Lyyra halusi tutkituttaa, voisiko mökkikylän sijoittaa vaunualueelle niin, että molemmat toiminnot jakaisivat saman tienoon. Tämän kaavoittajat lupasivat ottaa selvitykseen jatkossa.
Sören Öhbergin mukaan kaavoitusosasto saa yhteydenottoja ja kysymyksiä, jotka osoittavat että lisättyjä palveluita Fäbodaan toivotaan.
– Jos sijoitamme sinne jonkin muotoisen mökkikylän tai hotellin, katson itsekin, että tämä on oikea paikka. Se ei kajoa muuhun, suureen viheralueeseen.
Ilmari Heinosen mukaan kaavoitusprosessi elää koko ajan ja uusia luonnoksia valmistuu aina siihen saakka, kunnes on aika asettaa ehdotus nähtäville.
– Meillä on tämä tilaisuus siksi, että saamme kuulla ihmisten mielipiteitä. Toistaiseksi ei ole valmista kaavaa.
Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg huomautti, että majoitustiloja ei ole korvamerkitty yksinomaan turisteille.
– Yhtä hyvin niitä voivat käyttää myös pietarsaarelaiset. Kaikilla ei ole omia huviloita.
Heinonen pyysi kuulijoita asettamaan asiat mittakaavaan. Hänen mukaansa kauniina kesäpäivänä Fäbodassa saattaa olla 4 000 lähialueen ihmistä 50 mökkituristin kanssa.
Mahdollisen venesataman sijoittaminen Pikkuhiekan kallionpoukamaan kohtasi myös kritiikkiä salista. Paikan katsottiin laitureineen tuhoavan erityisesti lapsiperheiden suosiman kalliorannan.
Huolta kannettiin myös laituripaikan tuottamasta vene- ja vesiskootteriliikenteestä, joka monien mielestä ei kuulu lainkaan Pikkuhiekan rannoille.
– Jos sinne halutaan venesatama, sen paikka on tuossa, Ilmari Heinonen sanoi.
Kahvitupa on tänä päivänä Fäbodan ainoa kaupallinen palvelu. Sen yrittäjä Maj Boström kuvaili useampivuotisia kohtaamisiaan asiakkaiden kanssa.
– Saamme paljon kommentteja alueella kulkevilta ihmisiltä, paikallisilta ja turisteilta. Alue on sinällään jo saanut kasvojenkohotusta kävelykäytävineen ja matkaparkkeineen. Erittäin paljon kysytään mahdollisuutta yöpymiseen ja telttailuun, Boström sanoi.
Fäbodan uusi asemakaavaehdotus tullee julkisesti nähtäville alkuvuodesta.