Paikallisuutiset

Entisestä Skatakirkosta tuli uniikki koti - Alttarin paikalla komeilee uuni

Pietarsaarelaiset Malin ja Anders Häggblom sanoivat toisilleen tahdon omassa kirkkosalissa loppuvuodesta 2016. Sitten vastaostettua vanhaa kiinteistöä Skatan kaupunginosasta alettiin purkamaan ja remppaamaan.

Malin ja Anders Häggblom rakastuivat ensisilmäyksellä Skatan siniseen kirkkoon. Ennen remontin aloittamista he menivät tulevassa kodissaan naimisiin samalla paikalla missä he istuvat kuvassa. Alttari oli uunin kohdalla. Kuva: Pirkko Högkulla

Suuri hetki koputti pietarsaarelaisten Malin ja Anders Häggblomin elämän ovelle kun entinen Skatakirkko tuli myyntiin. Kaupat lyötiin lukkoon loppuvuodesta 2016 kun niitä oli hierottu vuoden päivät.

Näkymä entisestä isosta salista pikkusaliin, jossa on väliseinällä erotettu tilaa ruokailulle ja huoneet kahdelle pojalle. Lattiat ovat uutta lankkua, joka on maalattu vaalean harmaaksi. Kuva: Pirkko Högkulla

– Ei me aktiivisesti etsitty taloa. Oltiin kyllä puhuttu, että jos muutettaisiin niin muutetaan johonkin päin Skataa kun se vaikuttaa mukavalta puutaloalueelta lähellä keskustaa. Olin aiemmin pannut merkille sinisen kirkon Skatassa. Sitten kun olin taas kerran kävelyllä Skatassa näin sen ulkopuolella myyntikyltin ja tässä sitä ollaan, hymyilee Malin Häggblom.

Malin ja Anders Häggblom ruokailuhuoneen avoimella oviaukolla, takana entinen iso kirkkosali, joka toimii yhdistettynä olohuoneena ja vanhempien nukkumistilana. Kuva: Pirkko Högkulla

Ensitöiksi mentiin naimisiin. Tunnelmallisia häitä vietettiin ikiomassa kirkkosalissa marraskuussa 2016.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päätettiin, että jos kerran ostaa kirkon, pitää mennä myös naimisiin siellä, kuvaa Malin Häggblom pilke silmässä.

Vuokralaiset lähtivät alkuvuodesta 2017 jolloin ruvettiin purkamaan ja remppaamaan.

Eteisessä suoraan edessä avautuu ruokailuhuone, jossa tulijaa kutsuu pitkä ruokapöytä. Sen ympärillä viihdytään myös kaveri- ja sukulaisporukalla iltaa istumassa. Kuva: Pirkko Högkulla

Neliötä vuonna 1930 Elim-seurakunnan käyttöön valmistuneessa kiinteistössä riittää. Pelkästään isossa salissa on 150 neliötä.

Kiinteistön alla on kellari, johon johtaa ovi ulkopuolelta. Asuinkerroksen lisäksi on vintti ja sen yläpuolella kruununa vielä kylmävintti, josta katselee ajan puraisema pyöreä ikkunakaunotar Taljasepänkadulle päin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistössä toimi alkujaan Elim-seurakunta vuosikymmenten ajan. Kuva: Pirkko Högkulla

Monenlaista elämää vuosikymmenten ajan nähneet sisätilat ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen valoisaksi kodiksi. Ulkopuolelta on vaihdettu katto ja maalattu puolet seinistä.

Sisustukseen on valikoitunut asukkaiden mielivärejä mustaa ja valkoista, puuta on lisämausteena ja lämpöä tuomassa eri pinnoilla.

– Mustasta ja puusta muodostuu kiva kontrasti, Malin Häggblom kokee.

Sisustus koostuu pääosin uusista kalusteista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Antiikista ja vanhasta tavarasta emme ole kiinnostuneita. Talo saa olla ulkoa vanha, sisällä ilmeen pitää olla uusi ja raikas.

Osa komeista hirsiseinistä on jätetty esille sellaisenaan, osa on maalattu valkoisiksi. Lattioilla on mummon ja fammun kutomia räsymattoja, ruokailuhuoneen nurkassa odottelee keinutuoli istujaa.

Keittiö löysi paikkansa entisestä yksiöstä. Keittiöstä tehtiin l-muotoinen, jotta tilaa saatiin vessalle. Kuva: Pirkko Högkulla

Sisääntulossa on kapea eteinen, josta aikanaan puretaan hirsiseinä vinttiin johtavia avorappusia varten.

Eteisen vieressä on l-muotoinen keittiö entisessä yksikössä. Suoraan edessä - entisessä pikkusalissa - avautuu ruokailuhuone, jossa tulijaa kutsuu pitkä ruokapöytä. Sen ympärillä viihdytään myös kaveri- ja sukulaisporukalla iltaa istumassa.

Entisestä pikkusalista on ruokasalin lisäksi erotettu väliseinällä omat huoneet 12-vuotiaalle Milolle ja 16-vuotiaalle Liamille. Pikkusalin vanha lattia purettiin pois ja tilalle nikkaroitiin uusi lankkulattia, joka maalattiin vaalean harmaaksi.

“Antiikista ja vanhasta tavarasta emme ole kiinnostuneita”.

Ruokailuhuoneen avoimesta tilavasta oviaukosta pääsee entiseen isoon kirkkosaliin, joka toimii yhdistettynä olohuoneena ja vanhempien nukkumistilana.

Valtava sali on jaettu kahtia väliseinällä. Toinen puoli on vielä vaiheessa tai Anders Häggblom kuvaa, että sieltä löytyy tällä hetkellä varmaankin kaupungin isoin komero, sitten joskus tulevaisuudessa kenties musiikkistudio.

Entisen ison kirkkosalin vähäeleisen kauniisti koristeltu katto kurottuu kaareutuen yli viiden metrin korkeuteen.

Näyttävät holvi-ikkunat ovat kuin valossa kylpeviä taideteoksia. Seinät on maalattu uudelleen harmaaksi. Väliseinä ruokailuhuoneeseen päin on paljasta hirsipintaa.

Lattia oli remontissa oma lukunsa: saliin oli jossain vaiheessa valettu betonilattia, jota ei lähdetty purkamaan vaan sen päälle asennettiin lattialämmitys ja lankkulattia.

Vanha ovi vintissä johtaa uuteen huoneeseen. Talon alkuperäinen sisustusmateriaali käytetään remontissa uudelleen. Kuva: Pirkko Högkulla

Alttarin paikalla komeilee massiivinen, elementeistä paikan päällä koottu uuni yli kahteentoista metriin nousevalla savupiipulla.

Olohuoneen uuni on asukkaiden yksi yhteisistä suosikkipaikoista. Sen eteen on sijoitettu mukavat nojatuolit ja jalkarahit, että on mukavaa istua tulta katselemassa.

Kolmen tulisijan lisäksi taloa lämmittää kaukolämpö. Tulisijoista kaksi on uutta ja yksi on alkuperäinen pönttöuuni nykyisen keittiön nurkassa. Uuneja talossa on aikoinaan ollut viisi.

– Sisälämpötila on yleensä kahdeksantoista asteen paikkeilla, mihin me olemme jo tottuneet. Vieraat kyllä sanovat usein, että onpa täällä kylmä. Erityisesti isoa salia on vaikea saada kylmällä säällä lämpimäksi kun huonetila on niin suuri.

– Villasukissa tarkenee, Malin Häggblom naurahtaa.

Jos Häggblomeilta olisi neljä vuotta sitten kysytty remontin kestosta he olisivat veikanneet, että valmista on puolen vuoden kuluttua.

Tekemistä laidasta laitaan riittää vielä niin sisällä kuin ulkonakin. Ja onkohan vanha talo koskaan valmis?

– Ikkunat ovat alkuperäisiä ja ne pitäisi jossain vaiheessa kunnostaa yksi kerralla vaikkapa kesäprojektina. Myös esimerkiksi ulkoportaiden muurattu kaide kaipaa fiksaamista.

Vintti on työn alla. Sinne on hissun kissun rakentumassa makuuhuoneita, kylpyhuone ja oleskelutilaa. Sauna ei tässä vaiheessa kuulu suunnitelmiin.

Ylimpänä on kylmävintti, josta katselee pyöreä ikkuna Taljasepänkadulle päin. Kuva: Pirkko Högkulla

– Jos meiltä olisi neljä vuotta sitten kysytty koko remontin valmistumisesta olisimme veikanneet, että valmista on puolen vuoden kuluttua, tuumii Anders Häggblom

– Rakentamisen tahti hidastui kun saimme paikat asuttavaan kuntoon. Teemme tosin kaiken mahdollisen itse eikä meillä ole ollutkaan paljon ylimääräistä aikaa remontoida töiden ohella, hän pohdiskelee.

Ammatiltaan Anders Häggblom on ääniteknikko. Hän pyörittää omaa Frontline Audio -firmaa ja keikkailee välillä pitkin Eurooppaa. Koska sydämessä soittelee jo työnkin puolesta rakkaus musiikkiin, kuuluu sen harrastaminen myös vapaahetkiin.

Malin Häggblom työskentelee myyntiedustajana Würthilla, vastuualueenaan lähinnä Uusikaarlepyy ja Pedersöre. Hänen intohimonaan on villasukkien neulominen ja harrastukselle paras paikka on keittiön nojatuoli pönttöuunin tulen lämmössä.

– Korona-aikana tuli neulottua lisäksi viisi Strömsö-villapaitaa.

Ilmojen lämmettyä alkaa Malin Häggblomin multasormia syyhyttää. Nurmikkoa etupihalla on vain noin 35 neliötä, mutta tilkku on hyötykäytössä.

Pihapiirissä kasvaa istutuslaatikoissa monenlaista suuhun pantavaa vadelmista kirsikkaan, raparperiin, karhunmarjaan ja pensasmustikkaan.

– Talon edessä on hyvin tilaa istuinryhmillekin. Vaikka Skatassa on ympärillä muita taloja säilyy yksityisyyden tunne kun piha on aidattu, kokevat Malin ja Anders Häggblom.

Malin ja Anders Häggblom remontoivat rakennusta hissun kissun käytettävissä olevan ajan ja fiiliksen mukaan. Kuva: Pirkko Högkulla
Skatakirkko

Kiinteistö rakennettiin vuosina 1927-1930, rakennuttaja pietarsaarelainen lasimestari Jakob Lillqvist.

Elim-seurakunta toimi tiloissa aina vuoteen 1982 asti.

Talossa on pyöritetty myös mm. painoalan yritystä ja moottoripyöräkerhoa. Lisäksi kaksi vuokra-asuntoa.

Yksityinen osti kiinteistön pankilta 1995 ja omisti kiinteistön loppuvuoteen 2016 saakka. Kokouksia alettiin jälleen pitää ja samalla rakennus nimettiin Skatakirkoksi. Katulähetys alkoi toimia kiinteistössä syksyllä 2006.

Asukkaat

Malin ja Anders Häggblom Pietarsaaresta ostivat entisen Skatakirkon loppuvuodesta 2016.

Rakastuivat ensi silmäyksellä Skatan siniseen kirkkoon, remontoivat sitä hissun kissun ja tekevät kaiken mahdollisen itse. Vintti on työn alla.

Pitävät mustasta ja valkoisesta sisustuksessa, johon on valikoitunut myös puuta lisämausteeksi ja lämpöä tuomaan.

Malin Häggblom työskentelee Würthilla myyntiedustajana ja harrastaa neulomista. Anders Häggblom on ääniteknikko, jonka sydämessä soittelee rakkaus musiikkiin myös vapaahetkinä. Uusperheeseen kuuluvat 12-vuotias Milo ja 16-vuotias Liam.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä