Paikallisuutiset
Ei yleisöä, ei näytelmääkään – Pietarsaaren Näyttämö joutui siirtämään lähes täysin harjoitellun Juurihoidon syksyyn parempien aikojen toivossa
Kun viittä vaille valmis näytelmä joudutaan koronariskin ja -rajoitusten takia siirtämään, operaatio ei ole aivan yksinkertainen.
Pietarsaaren Näyttämö on joutunut painiskelemaan epävarmuuden ristivedossa kuukausitolkulla. Joulun alla harrastajateatteri teki lopulta päätöksen Miika Nousiaisen tekstiin perustuvan Juurihoito-näytelmän siirrosta syksyyn. Ensi-ilta on näillä näkymin 25. syyskuuta Palokunnantalolla, jos...
– Uskotaan ja toivotaan, että silloin myös katsojat voivat tulla esitykseen turvallisin mielin, Näyttämön puheenjohtajaSauli Isokoski sanoo.
Juurihoidosta on hyvää vauhtia tulossa Pietarsaaren Näyttämön kaikkien aikojen pisimpään tuotannossa ollut projekti.
”Olisimme olleet valmiita vetämään näytökset läpi, mikäli saliin olisi saanut ottaa 50 ihmistä. Toinen asia on sitten, olisivatko katsojat uskaltaneet tulla näytöksiin.” Sauli Isokoski Näyttämön puheenjohtaja
– Kovin tarkkaan en tunne Näyttämön kaukaisinta historiaa, mutta itselleni ei tule ainakaan mieleen mitään vastaavaa, Isokoski ihmettelee.
Näytelmä valittiin jo viime kesäkuussa syksyn produktioksi. Ensimmäisen kerran ensi-iltaa soviteltiin marraskuun 14:nneksi päiväksi. Syksyllä kiihtyneet koronatartunnat ja kiristyneet rajoitukset siirsivät esitykset alkamaan 9. tammikuuta.
– Olisimme olleet valmiita vetämään näytökset läpi, mikäli saliin olisi saanut ottaa 50 ihmistä. Taloudellista tappiota olisimme todennäköisesti kärsineet silloinkin. Toinen asia on sitten, olisivatko katsojat uskaltaneet tulla näytöksiin.
Aluehallintovirasto rajasi kuitenkin joulukuussa alueen yleisötilaisuudet korkeintaan 10 henkilöön, mikä vei esityksiltä pohjan pois.
– Pyörittelimme eri vaihtoehtoja, kuten ensi-illan siirtämistä tammikuun lopulle. Mutu-tuntuma kuitenkin kertoi, että rajoitukset jatkuvat joka tapauksessa. Näyttelijät olisivat joutuneet olemaan aika pitkään kiinni epävarmuudessa, joten jatkuva muutamalla viikolla venyttäminen olisi ollut kohtuutonta.
Kevättalvella olisi vastaan tullut myös Teater Jacobin Palokunnantalolle harjoiteltava näytelmä, joka toki nousee tai kaatuu rajoitustilanteen mukana sekin.
Harjoituksissa ehdittiin päästä pitkälle. Vuorosanat on konstilla jos toisellakin pidettävä muistissa aina ensi syksyyn saakka.
– On siinä muistamista, kun 80-sivuisessa näytelmässä joutuu olemaan lähes koko ajan näyttämöllä. Onnekseni opin yleensäkin vuorosanat aika helposti, sanooHarri Kaltiala, joka näyttelee yhtä päärooleista Juurihoidossa.
Hän tutkii myös lavastajaporukalta sangen mittavan työn vaatinutta viritystä. Palokunnantalon koko sali on jaettu kahtia eräänlaisella catwalkilla. Yleisön on tarkoitus istua molemmin puolin estradia.
Lavastuksessa on panostettu myös tekniikkaan entistä innokkaammin. On pyörivää näyttämöä moottoreineen, videotykkiä ja muuta.
Mikäli Teater Jacob onnistuu näyttelemään keväällä yleisölle asti, Näyttämön on purettava rakennelmansa.
– Olemme sopineet kuitenkin, että ne voidaan piilottaa osina saliin jäävän verhon taakse, eikä meidän tarvitse kuljettaa niitä talosta pois, Sauli Isokoski huokaisee.
Jotta tähän saakka harjoiteltu pysyisi elävänä muistissa syksyyn saakka, Näyttämön porukka kokoontuu ohjaaja Göran Sjöholmin johdolla kerran kuukaudessa kertaamaan läksyjään.
Elokuulla harjoitukset jatkuvat sitten tiiviimmin, jos tautitilanne on hallinnassa ja yleisö jälleen päästetään saliin.
Taloudellisesti aika on hankalaa harrastajateatterille. Pääsylipputulot ovat ensiarvoisen tärkeitä yhdistykselle, joka maksaa palkkaa ainoastaan ohjaajalle.
– Kaupungin tuet ovat vähentyneet reippaasti, niistä on nipistetty lähes 4 000 euroa pois muutamassa vuodessa. Toivottavasti siihen saadaan muutos, Isokoski huomauttaa.