Paikallisuutiset

Demarit asettivat ehdolle Terhi Päivärinnan: Kuntaliiton johtajistosta eläköitynyt pietarsaarelainen edelleen kiinnostunut yhteiskuntavaikuttamisesta

Terhi Päivärinta julkisti kansanedustajaehdokkuutensa Pietarsaaren työväentalo Kolmosella eläkeläisyytensä kahdeksantena päivänä.
Terhi Päivärinta julkisti kansanedustajaehdokkuutensa Pietarsaaren työväentalo Kolmosella eläkeläisyytensä kahdeksantena päivänä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren suomenkielinen työväenyhdistys eli sdp:n paikallisosasto marssittaa kevään eduskuntavaalien listalleen varsin korkean profiilin ehdokkaan.

Kasvatustieteiden maisteriTerhi Päivärinta (66) on juuri jäänyt eläkkeelle Kuntaliiton hyvinvointi- ja sivistysosaston johdosta.

– Olen jättänyt ansiotyön ja nyt olen kahdeksatta päivää eläkkeellä. Työuran jälkeen haluaisin kuitenkin jollain tavalla osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, Terhi Päivärinta toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt varsinkin, kun olen viimeiset kahdeksan vuotta ollut kuntien edunvalvojana valtakunnallisella tasolla, tuntuu siltä että kaikkea ei ole vielä annettu.

Hän luonnehtii itseään kunta- ja koulutuspolitiikan ammattilaiseksi. Johtamistehtävät alkoivat 25 vuotta sitten Pietarsaaren koulutoimen päällikkönä. Tästä hän siirtyi vuonna 2010 Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtajaksi. Vuodesta 2014 hän on vastannut Kuntaliitossa hyvinvointi- ja sivistysasioista.

Parhaillaan hänellä on muutto päällä Helsingistä Pietarsaareen, jossa koti on kylläkin ollut koko ajan. Pietarsaaren kuntapolitiikassa hän vaikutti sdp:n edustajana ennen virkauraansa.

Päivärinta on yksi vaalipiirin sosiaalidemokraateista, joka lähtee tavoittelemaan kokkolalaisen, nykyisen EU-komissaarin Jutta Urpilaisen viime vaalien huikeaa yli 11 000 äänen pottia. Hän aprikoi hieman nykyistä tunnettavuuttaan oltuaan 12 vuotta pois alueelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tottakai yritän parhaani, että Jutan äänet saadaan talteen. Kokkolassa on omat ehdokkaat, ja Pietarsaaressa on ollut paljon Jutan äänestäjiä. Tavoitellaan sitä, että ne kaikki 11 000 ääntä saadaan kasaan.

Hän toteaa, ettei ole vielä ehtinyt miettiä kärkivaaliteemojaan. Kiinnostavia aihealueita on useita, kuten väestönkehitys, alhainen syntyvyys, osaavan työvoiman saatavuus, lapsiperheköyhyys ja nuorten mielenterveysongelmat. Nämä ovat Päivärinnan mukaan isoja asioita, joihin ei ole hokkuspokkusratkaisuja, vaan ne vaativat laajempaa pohdintaa.

– Perusopetuslaki on vuodelta 1998, ja toimintaympäristö on muuttunut sen jälkeen reippaasti. Perusopetuksen tehtävää ja toimintatapoja tulisi miettiä uudelleen.

Negatiivisen väestökehityksen takia myös lukio- ja ammattikoulutuksen saavutettavuus kaikkialla Suomessa pitää hänen mukaansa varmistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueet on rakennettu nopeasti, eikä kaikkia niiden ja kuntien yhteistyökuvioita ole vielä ratkaistu.

– Ensi kaudella pitää panostaa siihen, ettei tehdä päällekkäisiä palveluita. Jos hyvinvointialueella on tietyt tehtävät, on huolehdittava siitä, että niitä palveluita saadaan joka paikassa aluetta.

Sdp on asettanut Vaasan vaalipiirissä 11 ehdokasta. Loput viisi nimetään tulevan lauantain piirikokouksessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä