Mielipiteet
David Petterssonin mielipidekirjoitus: EU:n jäsenvaltioille enemmän valtaa ja vastuuta
Kirjoittaja on kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas.
Vaikka Euroopan parlamentin vaalit ovat lähellä, koetaan etäisyys Brysselissä oleviin päättäjiin melko pitkäksi. Ainakin itse tulkitsen asian näin, koska niin harvan suomalaisen odotetaan käyttävän äänioikeuttaan EU-vaaleissa.
Ymmärrän kaikkia kyynikkoja, jotka toistavat mantroja kuten: "Ei ole väliä, kuka valitaan, mikään ei kuitenkaan muutu paremmaksi." Osittain tämä on totta. Vaurautemme ei voi kasvaa loputtomiin, vaikka jotkut poliitikot mielellään maalaavat tällaista kuvaa.
Haluan kuitenkin väittää, että sillä on merkitystä, kuka tekee päätöksiä, riippumatta siitä, onko kyse kunnasta, hyvinvointialueesta, eduskunnasta vai Euroopan parlamentista. Useimmiten ongelmat voidaan ratkaista useammalla kuin yhdellä tavalla.
Haluan nostaa esille Kristillisdemokraattien vahvan ideologisen näkemyksen, jonka mukaan päätökset tulisi tehdä mahdollisimman alhaisella tarkoituksenmukaisella tasolla ( läheisyys- eli subsidiariteettiperiaate ). Poliittinen jako "oikeisto–vasemmisto" alkaa tuntua vanhentuneelta. Nykyään on enemmän kyse siitä, miten poliitikot ja laajemmassa mielessä äänestäjät näkevät vallan jakautumisen. Pitäisikö vallan keskittyä enemmän vai annetaanko valta itsenäisesti ajatteleville ihmisille yhdessä sen tuoman vastuun kanssa?
Ääni minulle tai jollekin muulle Kristillisdemokraatille tarkoittaa sitä, että sanot kyllä sille, että EU:n jäsenvaltiot ja niiden asukkaat saisivat enemmän valtaa ja vastuuta sekä ei Brysselin pikkutarkalle ohjaukselle.