Paikallisuutiset

Centrian opiskelijat istuvat keskimääräistä enemmän – "Positiivistakin kyselytuloksista löytyy"

Centrian henkilökuntaa ottamassa iloa irti työpaikkaliikunnasta. Centria Sport -projekti ei koske ainoastaan opiskelijoita.
Centrian henkilökuntaa ottamassa iloa irti työpaikkaliikunnasta. Centria Sport -projekti ei koske ainoastaan opiskelijoita. Kuva: Centria

Tuore kyselytutkimus kertoo, että Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijat istuvat keskimääräisesti enemmän kuin suomalaiset yleensä. Sama pätee Centrian henkilökuntaan.

– Istumista kertyy opiskelu- tai työpäivän aikana sellaiset 4-5 tuntia ja kun voi olettaa, että istuminen jatkuu työpäivän jälkeenkin niin sitä tulee arviolta 9-10 tuntia päivittäin, sanoo Centria Sport -hankkeen projektipäällikköJuuso Jussila.

Hän muistuttaa, että liiallinen istuminen voi pitkällä aikavälillä johtaa erilaisiin tuki- ja liikuntaelinongelmiin ja muihinkin vaivoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Positiivista oli kuitenkin huomata, että noin 45 minuutin tai tunnin välein opiskelijat ja henkilökunta katkaisevat yhtäjaksoista istumistaan, siinä mielessä asia ei ole niin huolestuttava.

Lisäksi kyselyn tulokset kertovat, että Centrian väki liikkuu saman verran kuin suomalaiset aikuiset keskimäärin.

Liikuntatieteiden maisteri Jussila projektipalkattiin viime kesänä johtamaan hanketta, jonka pitäisi pistää centrialaiset liikkeelle.

– Centrian liikuntapalveluissa ei ollut kovin hyvin käynyt porukkaa eikä toisaalta ole ollut dataa siitä, mitä opiskelijat haluavat. On myös pyrkimys siihen, että pystyttäisiin liikunnallistamaan centrialaisten arkea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa Centrialla on opiskelijoita noin 350. He ottivat muiden centrialaisten tapaan osaa kyselyyn, jonka pohjalta liikuntapalveluita nyt olisi tarkoitus kehittää.

Kyselyssä kartoitettiin istumatuntien ja liikuntakäyttäytymisen lisäksi muun muassa koettuja liikunnan esteitä sekä toiveita liikuntapalvelujen uudistamisen osalta.

Säännöllisen liikunnan aloittamisen kynnystä pyritään tammikuusta alkaen alentamaan liikuntaneuvonnalla, jota Jussilla antaa. Lisäksi on luvassa myös alan opetusta.

– Meillä pilotoidaan ensi vuonna liikunta- ja hyvinvointi -opintojaksoa, josta saa kolme opintopistettä. Siinä käydään asioita läpi liikuntatieteen ja liikuntapsykologian näkökulmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jussila korostaa, että kyse on oikeasta opiskelusta.

– Opintojakso tulee olemaan monipuolinen ja menemään pintaa syvemmälle sellaisen puoli kiloa kasviksia päivässä ja käykää puoli tuntia päivittäin kävelemässä -linjan sijaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä