Paikallisuutiset

Arvotalo Pietarsaaren keskustassa saa arvoisensa katon

Peltiseppätaiturit pääsevät käyttämään ydinosaamistaan perinteisessä käsityöläisammatissa Höglundin katolla päivälyhtyjen ja kattoikkunoiden keskellä.

Peltisepänliike Vikströms on vaihtamassa ns. Höglundin taloon peltikattoa Pietarsaaren keskustassa. Arvokiinteistö on kohteena vaativa minkä vuoksi myös ammatillisesti palkitseva, kokevat toimitusjohtaja Olav Vikström, peltiseppä Tommy Granholm, työnjohtaja Kennet Vikström ja peltiseppä Clark Sundkvist. Kuva: Pirkko Högkulla

Mitä vaativampi kohde, sitä palkitsevampaa ammatillisesti, tuumivat Vikströmin peltisepät. Niinpä Höglundina tunnetun arvorakennuksen peltikattoa on uusimassa viidentoista metrin korkeudessa Pietarsaaren keskustassa joukko tyytyväisiä työmiehiä kun päivälyhtyjen ja kattoikkunoiden keskellä pääsee käyttämään osaamistaan perinteisessä käsityöläisammatissa.

Liikekiinteistön Raatihuoneenkatu 1:een suunnitteli Valter Thomé vuonna 1908. Myöhemmin rakennus siirtyi Oy Teräs Ab:lle ja edelleen K. Höglundille. Kuva: Pirkko Högkulla

Työmaa, yli satavuotias kivirakennus, on suojeltu asemakaavalla. Liikekiinteistön suunnitteli Valter Thomé vuonna 1908 Raatihuoneenkatu 1:een. Myöhemmin rakennus siirtyi Oy Teräs Ab:lle ja edelleen K. Höglundille.

Niin sanotun Höglundin kiinteistössä on toistakymmentä pientä päivälyhtyä, yksi iso päivälyhty ja muutamia kattoikkunoita. Sääsuoja tarjoaa työmukavuutta kun ei tarvitse talvisaikaan kolata lunta katolta ja lisää turvallisuutta kun ei ole liukasta eikä pääse tuulemaan. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren historia osa IV tietää kertoa, että “kahden pääsisäänkäytävän portaalit oli suunniteltu jäsentelemään rakennusta ja ne päättyvät nelikulmaisiin mataliin tornirakennuksiin, mutta lännenpuolinen portaali jäi toteuttamatta. Portaalien ohella julkisivua jakavat pilasterit, joissa on lehti- ja voluuttikoristeaiheet. Niinikään toiseen kerrokseen, liikkeen konttorikerrokseen, oli suunniteltu puolikaaren muotoiset ikkunat, joita ei toteutettu, vaan ikkunarivi on kansallisromantiikan pienijakoisia ikkunoita”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimitusjohtaja Olav Vikström ja työnjohtaja Kennet Vikström vievät osaltaan pedersöreläistä peltiseppäyritystä eteenpäin toisessa polvessa. Kuva: Pirkko Högkulla

– Kyse on meille suhteellisen isokokoisesta ja vaativasta projektista. Käytännön työn toteutuksessa saa paikan päällä suunnitella, miettiä ratkaisuja ja käsisaumata, kuvailee Peltisepänliike Vikströms Plåtslageri Oy:n toimitusjohtaja Olav Vikström.

Peltityöt Vikströmillä suunnitellaan yleensä itse, mutta tässä lukemattomia yksityiskohtia ja ikkunalautoja pursuavassa kohteessa suunnitelmat kattorakenteen ja peltidetaljien osalta on tehty insinööritoimisto Kronqvistillä Pietarsaaressa.

Urakka aloitettiin tammikuun puolessavälissä. Työt ovat edenneet ripeästi eikä työmaan ole tarvinnut pakkasten vuoksi seistä päivääkään.

Vanha katto on vuotanut sieltä täältä vuosien saatossa, minkä vuoksi vaihtaminen katsottiin tarpeelliseksi. Kattoala on noin 600 neliötä. Uudeksi katoksi tulee perinteinen konesaumakatto ja se on väriltään tummanruskea.

Ahtaus tontilla ja sijainti ydinkeskustassa heittävät peltiurakoitsijalle oman haasteensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi on suljettu sisäpiha, jossa saadaan säilytystilaa kaikelle materiaalille, Olav Vikström toteaa.

Urakka aloitettiin kauppojen jouluruuhkan rauhoituttua tammikuun puolessavälissä telineiden pysytyksellä ja rakennuksen huputtamisella, minkä jälkeen päästiin tarttumaan varsinaiseen tekemiseen.

– Vanhat pellit purettiin pois. Vaihdettiin aluslaudoitukset ja uuden pellin alle laitettiin alushuopa, joka puuttui aikaisemmin. Parhaillaan työn alla on mm. päivälyhdyt ja kattoikkunoiden pellitysten uusiminen sekä tuplakourujen asennus.

Clark Sundkvist ja Tommy Granholm viihtyvät työssään peltiseppinä. Käsityökaluja löytyy joka lähtöön. Kuva: Pirkko Högkulla

Sääsuoja tarjoaa työmukavuutta kun ei tarvitse talvisaikaan kolata lunta katolta ja lisää turvallisuutta kun ei ole liukasta eikä pääse tuulemaan. Sitä arvostaa muun muassa Tommy Granholm, jonka käsittelyssä pelti taipuu eri käsityökaluilla yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella. Hän ei alaansa vaihtaisi edelleenkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Peltisepän työ on ammatti parhaasta päästä. Saa tehdä alusta loppuun käytännön työtä, jonka lopputulos jää näkymään pitkäksi aikaa. Eikä tarvitse seistä missään hallissa sisällä päivästä toiseen vaan saa olla raittiissa ilmassa jokaisena työpäivänä, Granholm kuvaa.

Valmista pitää urakkasopimuksen mukaan olla kesäkuussa, mutta Vikströmin oma tähtäin on jo toukokuussa.

– Hanke etenee ripeästi eikä työmaan ole tarvinnut pakkasten vuoksi seistä päivääkään, Olav Vikström huomauttaa.

Töitä Vikströmillä riittää muutoinkin siihen tahtiin, että toimitusjohtaja voi kuvata yrityksen tilauskantaa hyväksi. Vikström operoi pääsääntöisesti akselilla Kokkola-Vaasa. Urakat vievät välillä kauemmaksikin etenkin kun puhutaan arvokiinteistöistä.

– Arvokiinteistöjen katonvaihdot pääurakoitsijaroolissa on meidän erikoisosaamista.

Parasta aikaa työn alla on myös katonvaihtourakka Von Baghin kokous- ja koulutuskeskuksessa Oulussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteelle.

– Kohteina on paljon omakotitaloja sekä koulujen ja hallien kattoja ja julkisivupellityksiä. Erityisesti korjausprojektit ovat lisääntyneet viime vuosina.

Materiaalin saatavuuden osalta ei ole ollut viimeisen puolentoistavuoden aikana ongelmia.

– Myös materiaalihinnat ovat tulleet alaspäin, Olav Vikström iloitsee.

Peltiseppä Samuel Esberg asentamassa sisäänrakennettua ränniä korkeuksissa. . Kuva: Pirkko Högkulla

Peltisepänliike Vikströms Plåtslageri on vuonna 1979 perustettu pedersöreläinen perheyritys, jonka puikoissa on jo toisen sukupolven yrittäjät. Pääkonttori sijaitsee Sansundin teollisuusalueella. Työntekijöitä on yhteensä noin 50, joista 35 Pietarsaaressa ja Kokkolassa sekä 15 Vaasassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä