Mielipiteet

Anni Teerikankaan & Riitta Palovuoren mielipidekirjoitus: Fäbodan arvo

Kirjoittajat edustavat Pietarsaaren Vihreitä.

Me Pietarsaaren vihreät emme halua, että Fäboda aidataan! Kauhulla kuuntelemme puheita, että Fäbodaa pitäisi jotenkin hyödyntää, pistää tuottamaan rahaa ja vaurautta, palvelemaan yrityselämää.

Mutta mikä on Fäbodan todellinen arvo? Uskokaa tai älkää, mutta Fäbodassa matkaillaan, yövytään teltassa ja riippumatossa. Pohjoismaiset jokaisenoikeudet ovat vieläkin arvossaan: Isonhiekan parkkipaikan tuntumassa oli menneenä kesänä niin asuntovaunua ja matkailuautoa kuin erilaista telttarakennelmaakin.

Jostain ihmeen syystä myös sveitsiläiset kulkuneuvot olivat hyvin edustettuina Isonhiekan metsikössä. Siis Keski-Euroopasta tullaan paikkaan, jossa ainoa mukavuus on bajamaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Me vihreät tiedämme sen ihmeen syyn. Palveluja maailmassa tyrkytetään, hiljaisuus on katoava luonnonvara. Jokainen Fäbiksen kävijä huomasi viime kesänä sen, että kallioilla puhuttiin kesällä suomea.

Savoakin siellä puhuttiin. Muuan perhe Kiuruvedeltä oli varta vasten lähtenyt katsomaan paikkaa, jossa on vettä, hiekkaa, tuulta ja hiljaisuutta. Kun savolaiset kuulivat, että rannalle halutaan rakentaa majoitusta ja turistipyydyksiä, he epäilivät meitä vähäjärkisiksi.

Kun turisti tulee paikkakunnalle, tuohan hän rahaa. Ei savolainen perhe tai sveitsiläinen telttailija pyhällä hengellä elä. Nälkä tulee ja silloin mennään kaupunkiin tullessa ravintolaan tai ainakin ruokakauppaan.

Hotellit ja muut viihdykkeet olisikin hyvä sijoittaa Fäbodan sijasta lähemmäs keskustaa, missä ne virkistäisivät paikallisten yrittäjien kauppoja paremmin. Meillä on Fäboda, paikka jonka kaltaista ei ole enää kellään muulla. Onhan muillakin ollut vastaavaa, mutta ovat onnistuneet aarteensa hyödyntämällä pilaamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkialla maailmassa luonto väistyy aina ihmisen tieltä. Mitä jos Fäbiksessä uitaisiin edelleen vastavirtaan? Säilytetään se just sellaisena kuin se on nyt. Ei tehdä sille enää mitään!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä