Paikallisuutiset

Aluehallintovirasto selvittää kaksikielisyyden toteutumista Pietarsaaressa – sote-johtaja vakuuttaa että potilasturvallisuus ei ole vaarantunut

Pia-Maria Sjöström kertoo, että ummikkosuomenkielinen lääkäri kelpaisi siinä kuin riikinruotsalainenkin.
Pia-Maria Sjöström kertoo, että ummikkosuomenkielinen lääkäri kelpaisi siinä kuin riikinruotsalainenkin. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaaren sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2019 asiakaspalautekoontipaljasti, että merkittävä osa suomenkielisistä päivystyspotilaista ei kokenut saaneensa palvelua äidinkielellään. Pietarsaari on kaksikielinen kunta, joten kielilaki edellyttäisi molemmilla kielillä tarjottavia julkisia palveluita.

Pietarsaaren kaupungin vt. terveysjohtaja ja ylilääkäriPia-Maria Sjöström myöntää, että tilanne on tiedostettu ongelmaksi.

– Pyrimme kaikki siihen, että kaksikielisyys toteutuu, sen on selvä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallintovirasto (AVI) on pyytänyt Pietarsaaren sotetoimelta selvitystä kaksikielisyyden toteutumisesta. Viraston vastuisiin kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus ja valvonta.

Pietarsaari on vastannut pyyntöön, mutta AVI ei ole vielä palannut asiaan.

– AVI:lta ei ole vielä tullut päätöstä. Siellä voi olla tällä hetkellä muitakin kiireitä, Sjöström arvioi koronapandemiaan ja poikkeustilaan viitaten.

Mitä virastolta voi olla luvassa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleensä sieltä tulee jonkinlainen päätös tai ohjeistus, joka tuodaan sitten sosiaali- ja terveyslautakunnan tietoon.

AVI valvoo potilasturvallisuuden toteutumista.

– Ei ole tullut ilmi tästä [kieliasiasta] johtuvia potilasturvallisuuden vaarantumisia, Sjöström kertoo.

Suomenkielisiä lääkäreitä yritetään Sjöströmin mukaan rekrytoida monin tavoin. Kaupungin suomenkielisissä on herättänyt närää muun muassa se, että päivystyksessä on työskennellyt riikinruotsalaisia eli suomen kieltä tyystin ymmärtämättömiä lääkäreitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vastaavasti jos löytyy lääkäreitä, jotka osaavat suomea mutteivät ruotsia, niin heitä otettaisiin samoilla ehdoilla ja kriteereillä ja jopa mieluummin, jotta saataisiin parempi tasapaino.

Tällaiset lääkärit voisivat Sjöströmin mukaan olla virolaisiakin. Pietarsaaren sote-toimen virkamiesjohtoa on toisaalta kritisoitu siitä, että rekrytointia ei uloteta Oulun ja Kuopion kaltaisten suomenkielisten maakuntakaupunkien lääketieteellisiin tiedekuntiin.

– Kuopiossa ei olla niin ahkerasti käyty, se on totta. Tampereella ja Helsingin lääkäripäivillä kyllä on oltu vuosittain.

Sjöström muistuttaa, että Pietarsaaren seudulta lähdetään esimerkiksi Uumajaan opiskelemaan lääkäriksi.

– Tällaiset opiskelijat taitavat usein molemmat kielet.

Lue myös: Suomenkielistä palvelua huonosti Malmin päivystyksessä – sosiaali- ja terveyslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Mervi Rantala epäilee todellisuuden olevan lukujakin karumpi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä