Paikallisuutiset

Alueen vesiyhtiöt selvittävät yhdessä: Kokkolasta juomavesi myös Pietarsaareen?

Ähtävänjoen Åminnen raakavedenottamo saattaa tulevaisuudessa poistua Pietarsaaren raakavedenlähteenä. Tässäkin tapauksessa se luultavasti jäisi varavesilähteeksi. Kuva: Pentti Höri

Kokkolan ja Pietarsaaren seudun vesilaitokset aikovat aloittaa esiselvityksen, jonka loppupäässä voi odottaa jopa suuri vesihuollon alueellinen fuusio. Hakemus valtion avustuksesta esisuunnittelua varten lähti matkaan marraskuun lopussa.

Ajatus on lähtöisin Kokkolan Vedeltä, joka on aloittamassa uuden vedenkäsittelylaitoksen rakennustyöt Patamäelle näillä näkymin ensi keväänä.

Kokkolan Vesi hakee parhaillaan aluehallintovirastolta vesilupaa myös uudelle Karhinkankaan vedenottamolle Lohtajalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näiden myötä ja muita vesivarantoja yhdistämällä pääsisimme jopa 20 000 kuutiometrin vuorokautiseen vedentuotantoon. Sellaista määrää Kokkola ei tarvitse. Sen sijaan määrä riittäisi hyvin myös Pietarsaaren, Kruunupyyn, Luodon ja Pedersören tarpeisiin, Kokkolan Veden vesilaitosjohtaja Minna Väisänen kertoo.

Kaikkien mainittujen kuntien vesilaitokset ovat mukana aiesopimuksessa, joka tarvitaan avustuksen hakemiseen esisuunnittelua varten.

Avustuksen voi myöntää Etelä-Savon ely-keskus hankkeille, joiden tavoitteena on parantaa vesihuollon kyberturvallisuutta, digitalisaatiota ja yleistä toimintavarmuutta. Sitä voidaan myöntää myös turvallisuutta edistäville hankkeille, jotka tähtäävät vesilaitosten yhdistymisiin ja muuhun yhteistyöhön.

Minna Väisäsen mukaan Kokkolan–Pietarsaaren seudun yhteinen vesihuolto tavoittaisi optimaalisen määrän asiakkaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla vesihuollosta saataisiin lisää tehoja irti ja sitä voitaisiin kehittää. Väisäsen mukaan huoltovarmuus lisääntyisi, ja verkoston kuntoon ja saneerauksiin kyettäisiin satsaamaan enemmän.

Hajautettu vedenotto parantaisi myös turvallisuutta poikkeustilanteissa.

Otimme yhteyttä paljon ennen, kuin nämä ongelmat Pietarsaaren seudulla ilmenivät.

Yhteistyöhahmotelmassa Kokkolan Vesi valmistaisi veden ja myisi sen Pietarsaaren seudun kuntiin. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Pietarsaaren raakaveden otto Ähtävänjoesta loppuisi.

Päättyneenä syksynä Pietarsaari tuskaili viikkokausia heikkolaatuisen käyttöveden kanssa, ja asukkaat hakivat ahkerasti vettä torille parkkeeratuista tankeista. Myös Pedersören Ähtävällä käyttövettä jouduttiin keittämään pitkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelut Kokkolan kanssa alkoivat kuitenkin jo aiemmin.

– Otimme yhteyttä paljon ennen, kuin nämä ongelmat Pietarsaaren seudulla ilmenivät. Se tapahtui ihan varautumisen näkökulmasta. Olemme käyneet keskusteluja ja todenneet, että emme menetä tässä mitään. Selvitämme, onko isompi yhteistyö mahdollista, järkevää ja kannattavaa, Väisänen sanoo.

Toteutuessaan hanke vaatisi mittavat investoinnit eritoten putkiverkostoon. Suuntaa antavat kustannukset selvinnevät esisuunnitelmatyössä. Käytännön toteutukset veisivät vuosia.

– Nämä ovat isoja päätöksiä poliittisellakin tasolla. Emme hötkyile, mutta nyt on hyvä vaihe miettiä näitä asioita, Minna Väisänen sanoo.

Pietarsaaren Veden toimitusjohtaja Andreas Svarvar toteaa, että Pietarsaarelle tämä merkitsisi siirtymistä pintaveden ottamisesta pääasiallisesti pohjaveden ottoon.

– Samalla se pienentäisi omia investointitarpeitamme. Hanke sisältää useita vesilähteitä ja vesilaitoksia, mikä merkitsisi myös nykyistä suurempaa turvallisuutta häiriötilanteissa. Luultavasti hanke toisi myös mukanaan käyttökustannussäästöjä, Svarvar sanoo.

Turvallisuusnäkökulmasta olisi kuitenkin hyvä säilyttää Ähtävänjoen Åminnen vedenottamo ainakin alueellisena varavesilaitoksena.

Yhteistyön ideana hänen mukaansa on, että juomavesi tulisi Pietarsaareen pääosin Kokkolasta. Pietarsaari kuluttaa tänään keskimäärin 5 000 kuutiometriä vettä vuorokaudessa.

– Turvallisuusnäkökulmasta olisi kuitenkin hyvä säilyttää Ähtävänjoen Åminnen vedenottamo ainakin alueellisena varavesilaitoksena, Andreas Svarvar sanoo.

Hän tähdentää, että asiassa on paljon selvitettävää, ennen kuin päätöksiä päästään tekemään. Yhteistyö Kokkolan kanssa on hänen mukaansa yksi monista mahdollisista ratkaisuista, jotka kannattaa tutkia.

– Eri ratkaisulla on eri investointitarpeet ja käyttökustannukset ja ne tuovat mukanaan eri hyviä puolia. Kun taustatiedot on selvitetty ja asiat tutkittu niin on helpompi tehdä hyvä päätös.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä