Paikallisuutiset

Aloitteet toisen asteen maksuttomuudesta sapettivat opetusministeri Henrikssonia: ”Ennenaikaista”

Kuvassa vasemmalta istuva opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kuunteli demareiden Ulla Hellénin aloitteenlukua. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto käsitteli lyhyen esityslistansa ennätysnopeasti maanantaina. Varsinaiset asiat oli nuijittu ilman äänestyksiä muutamassa minuutissa. Kokouksen päätteeksi jätettiin kaksi pitkälti samansisältöistä aloitetta, joita rkp:n valtuutettuna istuva opetusministeri Anna-Maja Henriksson kuunteli vakavin ilmein.

Sekä sdp:n että vihreiden valtuustoryhmät jättivät aloitteet, joissa vaaditaan toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden säilyttämistä Pietarsaaressa. Hallitus on esittänyt kehysriihensä päätteeksi, että maksuttomuus rajataan vain alle 18-vuotiaisiin toisen asteen opiskelijoihin.

– Maan hallituksen päätös romuttaa maksuttoman ja yhdenvertaisen mahdollisuuden suorittaa toisen asteen koulutus niin lukiossa kuin ammattikoulussa. Toimenpiteellä tavoitellaan vain 12 miljoonan euron vuosittaista säästöä valtakunnallisesti, mutta toteutuessaan se lisää nuorten ja perheiden eriarvoisuutta, sdp:n ryhmäpuheenjohtaja Ulla Hellén lausui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Riskinä on, että maksullisuuden alkaessa opinnot keskeytetään erityisen herkässä ikävaiheessa toisen asteen ollessa kesken. Tämä ei palvele tavoitetta nostaa Suomen koulutustasoa, eikä etenkään vähennä nuorten syrjäytymisriskiä, pahoinvointia ja mielenterveysriskiä, vihreiden Anni Teerikangas säesti.

Aloitteissa esitetään, että mikäli koulutusleikkaus toteutuu, Pietarsaaren kaupunki maksaisi 18 vuotta täyttäneiden opiskelijoiden oppimateriaalit.

Ulla Hellénin tiedon mukaan toimenpiteen kustannusvaikutus lukioiden osalta olisi vain 10 000 euron luokkaa.

Opetusministeri Henriksson kiirehti kommentoimaan asiaa median edustajille. Hänen mukaansa aloitteet ovat ennenaikaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällaista lainsäädäntöähän ei vielä ole. Kyseessä on kehysriihipäätös. Olen ministeriössä laittanut tämän asian valmisteluun niin, että käydään kaikki lävitse vaikutusten arviointia myöten. Sitten katsotaan, millainen esitys mahdollisesti menee eduskuntaan, Henriksson sanoi.

Hän katsoo pystyneensä torppaamaan neuvotteluissa sen, että toiselta asteelta ja ammatillisesta koulutuksesta olisi viety 100 miljoonaa euroa lisää.

– Se koituu myös Pietarsaaren kaupungin hyväksi. Tässä on hyvä muistaa, että perusopetuksesta ei leikata yhtään, päinvastoin. Siihen ja varhaiskasvatukseen laitetaan tästä taloudellisesta tilanteesta huolimatta 200 miljoonaa lisää.

Hän piti demareiden ja vihreiden aloitteita osana opposition masinoimaa sarjaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näitä nyt tullaan tekemään joka puolella Suomea. Oppositio poimii yksittäisiä asioita. Tämä on kokonaisuus, jossa ei voida sanoa, että otetaan nyt tuo osa pois, niin kaikki on selvää.

Hän hahmotti omaa aikatauluaan lainvalmistelussa siten, että hän voisi hoitaa asian vielä ministerinä ollessaan.

– Eurovaaleihin on viisi viikkoa, joten se on minun henkilökohtainen aikatauluni, Henriksson sanoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä