Paikallisuutiset
Ahkerasti bisnestä tekevä Luoto sai oman yrittäjäyhdistyksensä: ”Vaikeuksia ja riskejä ei ole pelätty”
Luoto on saanut oman ja ensimmäisen yrittäjäyhdistyksensä. Larsmo Företagare – Luodon yrittäjät ry. perustettiin vuonna 2021, ja alkuajat ovat kuluneet pitkälti omassa organisoitumisessa.
Tänään alkaa olla siinä määrin valmista, että toiminta voi käynnistyä toden teolla.
Ensimmäisen ulospäin suuntautuvan tempauksensa yhdistys teki keskiviikkona lahjoittaessaan kaikille Luodon alakoululaisille heijastinnauhat.
– Kunnassa on noin 650 alakoululaista, mikä on aika hienoa, jos meillä on vajaat 6 000 asukasta. Ero on aika huima moneen muuhun kuntaan verrattuna. Cronhjelmin yläkoululaiset tulevat vielä lisäksi, mutta kohdistamme tämän lahjoituksen alakouluihin, joiden oppilaat ehkä enemmän käyttävätkin heijastimia, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Timo Prittinen kertoi.
Alakoulujen rehtorit ja sivistysjohtaja Malin Stenman kiittivät yhdistystä lahjoituksesta.
Luotoa voi hyvällä syyllä luonnehtia yrittäjämyönteiseksi kunnaksi – ainakin kyseistä ammattia harjoitetaan ahkerasti. Mistä sitten johtuu, että yhdistys saatiin pystyyn vasta 2020-luvun koittaessa?
– Yrittäjyys on Luodossa aika lailla verissä, yrityksen perustaminen on ollut luontaista. Vaikeuksia ja riskejä ei ole pelätty, Prittinen sanoi.
– Yhden hengen yrityksiä tai muutaman ihmisen työllistäviä firmoja on paljon. Harvalla yrittäjällä on hirveästi aikaa yhdistystoimintaan. Lähin yrittäjäyhdistys on ollut Pietarsaaressa, mutta yritystoiminta on siellä vähän erityyppistä, eikä sitä ole välttämättä koettu omaksi.
Kesällä 2021 ryhmä yrittäjiä alkoi kokoamaan porukkaa yhteisen pöydän ääreen. Ajatuksena oli koota ja keskittää omat voimavarat yhteisen hyvän eteen.
Yhdistys hakee yhteistyötä erityisesti Luodon kunnan kanssa. Keskinäinen yhteistoiminta on tärkeää niin ikään.
– Olemme kokeneet kuntakontaktin tärkeäksi. Kunta voi mahdollistaa erilaisia asioita kuten teollisuustontteja, ja sillä on kaavoitusmonopoli. Yhteistyön kunnan kanssa on toimittava, Prittinen kertoi.
Hän näkee tilanteen tonttien osalta suhteellisen hyväksi. Kunnan eteläosassa vapaat tontit alkavat tosin käydä vähiin.
Olemme kuitenkin aika keskellä Suomea, ja tästä on helppoa liikkua niin pohjoiseen, etelään kuin itäänkin.
Pohjimmiltaan yrittäjäyhdistyksen perustamisessa on kysymys verkostoitumisesta. Timo Prittisen mukaan yhdistyksen puitteissa voi toteuttaa monia asioita, joihin varsinkaan pienyrittäjällä ei muuten ole mahdollisuutta. Yksi tällainen on yritysvierailut joissain suuremmissa teollisuuslaitoksissa.
Isommalle porukalle ovet avautuvat helpommin, ja sitä kautta myös pienet yritykset pääsevät kontaktiin potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja tulevat tunnetuiksi.
Luodon yrittäjillä on nyt 35 jäsentä. Yhdistyksellä on varaa kasvaa vielä reilusti.
– Yrityksiä kunnassa on noin 250, mutta monet niistä ovat esimerkiksi asuntoyhtiöitä ja sivutoiminimiä. Jos ajatellaan työllistäviä yrityksiä, niitä on noin sata. Yhdistyksessä pyritään siihen, että kaikki ovat tervetulleita, olivat he sitten yksinyrittäjiä tai työllistäviä, Timo Prittinen kertoi.
Yhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva Tero Jaakkola luotsaa käsityötarvikkeiden tukkuliikettä. Päätoimipaikka on Pietarsaaressa, mutta yritys on rekisteröity Luotoon.
Jaakkola näkee kotikulmien soveltuvan hyvin omaan toimintaansa, joka kattaa koko maan.
– Olemme kuitenkin aika keskellä Suomea, ja tästä on helppoa liikkua niin pohjoiseen, etelään kuin itäänkin. Täältä on hyvä lähteä liikenteeseen.
– Sijainti ei ole meille se tärkein. Toimitusvarmuus on kaiken aa ja oo, Jaakkola totesi.
Yrittäjäyhdistyksen, joka puolestaan kuuluu Keski-Pohjanmaan yrittäjiin, joka kuuluu Suomen yrittäjiin, jäsenyydessä hän näkee monia käytännön etuja.
– Sen kautta saa matka- ja majoitusalennuksia, mutta ehkä tärkeintä on, että jos yrittäjäuran aikana tulee jotain ongelmia tai sattuu onnettomuuksia, niin apua, neuvoja ja kättä pitempää saa ilmaiselta asianajajalta.