Paikallisuutiset

Lihava riita väistettiin valtuustossa: Pietarsaaren kouluverkkokysymys valmistellaan uudelleen neuvottelujen jälkeen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund (rkp) päätti kabinetteineen, että Pietarsaaren kouluverkkokysymykseen haetaan aikalisällä neuvotteluratkaisua.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund (rkp) päätti kabinetteineen, että Pietarsaaren kouluverkkokysymykseen haetaan aikalisällä neuvotteluratkaisua. Kuva: Pentti Höri

Maanantai-illan selkeästi kuumin peruna jäi pureskelematta Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa. Listalla piti oleman vuosia sorvattu kouluverkkoasia, mutta valtuuston puheenjohtajallaAnnica Haldinilla (rkp) oli ilmoitus, joka teki prosessista lyhyen ennen kuin kokousta oli edes saatu käyntiin.

Kaupunginhallitus oli pitämässään pikakokouksessa ennen valtuuston istuntoa päättänyt poistaa kouluverkkoasian esityslistalta.

Varsinaisesti valtuuston ei ollut määrä päättääkään siitä, mikä koulu rakennetaan ja mikä ei. Kyseessä oli 250 000 euron suunnittelumääräraha, jonka kaupunginhallitus oli äänin 7–4 viikko sitten päättänyt ohjata ruotsinkielisen alakoulun suunnitteluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toki loogisena jatkumona saattoi hyvin päätellä, että tätä seuraisi uuden ruotsinkielisen alakoulun rakentaminen Bonäsin entisen koulun tontille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaOwe Sjölund (rkp) kommentoi ratkaisua halulla edetä neuvotteluteitse.

– Kun ollaan siinä tilanteessa, että jos syntyy iso riita, on parempi neuvotella etukäteen. Jos nyt on mahdollisuudet päästä neuvotellen eteenpäin, se on parempi vaikka siihen kuluisi kaksikin kuukautta, Sjölund kertoi kokouksen jälkeen.

Koska asia vedettiin kokonaan pois esityslistalta, kaupunginhallitus voi nyt käsitellä sen kokonaan uudelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eli hallituksesta voi myös tulla aivan toisensisältöinen ehdotus?

– Aivan.

Sjölund ei aseta prosessille tarkempaa aikataulua, mutta sanoo että keskustelut käydään lähiaikoina.

Hän ei osaa toistaiseksi sanoa, tuleeko hallitus myös ulos valmiilla kouluratkaisulla rakentamispäätöksineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En tiedä, pääsemmekö niin pitkälle, mutta vaihtoehtojen täytyy olla selvillä.

Koulusuunnittelurahasta koetettiin päättää jo toistamiseen Pietarsaaren valtuustossa. Viime vuoden kesäkuussa istuntoon tuotiin 200 000 euron suuruinen suunnittelumääräraha, mutta koska sille ei ollut korvamerkittynä suunniteltavaa koulua, asia palautettiin.

Pietarsaaren kouluvaihtoehtoina ovat olleet suomenkielisen yhtenäiskoulun rakentaminen joko Etelänummen yläkoulun yhteyteen tai kokoaan uutena kouluna Pursisalmen tontille, tai ruotsinkielisen alakoulun rakentaminen joko Vestersundinkylään tai Bonäsiin.

Toinen sivistystoimeen liittyvä uudistus meni sen sijaan läpi keskimittaisen keskustelun jälkeen.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden opiston muodostamisen. Siihen kuuluvat Wava-opisto, Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto ja Jakobstads svenska arbetarinstitut.

Opistot yhdistetään hallinnollisesti ja niillä on yhteinen talousarvio, mutta erilliset yksikkökohtaiset kustannuspaikat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä