perjantai 19.8.2022 | 05:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lisää jäteastioita asuntoyhtiöiden katoksiin: vuoden kuluttua on eroteltava myös kartonki, muovit, lasi ja metalli omiin keräysastioihinsa

Pentti Höri
Pe 1.7.2022 klo 16:19

Vähintään viiden huoneiston taloyhtiöt joutuvat erottelemaan jätteensä entistä tarkemmin vuoden kuluttua. Heinäkuusta 2023 alkaen tällaisilla asuntoyhtiöillä on oltava erilliset keräysastiat kartonki-, muovi- ja lasipakkauksille sekä metallille.

Velvoite tulee jätelaista, joka uudistui kesällä 2021. Kyse on siis maanlaajuisesta uudistuksesta.

Pietarsaaren seudun jätehuoltoyhtiö Ekorosk on ryhtynyt selvittämään pakkausjätetilannetta alueensa asuntoyhtiöissä pystyäkseen suunnittelemaan muutosta yhdessä niiden kanssa. Asuntoyhtiöiden isännöitsijöille tai yhtiön asioita hoitaville henkilöille on suunnattu kysely, johon pyydetään vastauksia 12. elokuuta mennessä.

– Haluamme kyselyllä selvittää, mitä asuntoyhtiöissä nyt kerätään ja millaista tilaa niissä on. Pohjanmaan jätelautakunta päättää suosituksista ja uusista jätehuoltomääräyksistä vasta syksyllä, Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist kertoo.

Jäteastioiden määrä katoksissa tulee lisääntymään, mikä voi aiheuttaa painetta kasvattaa jätekatosten kokoa. Pia Grankvistin mukaan asia ei ole välttämättä näin yksioikoinen.

– Pitää ottaa huomioon, että kun poimitaan kartongit ja muovit pois energiajätteestä, kokonaisvolyymi ei kasva. Kaiken järjen mukaan energiajätteen astian kokoa voi pienentää, tai jos yhtiöllä on kaksi isoa energiajäteastiaa, toisen voi jättää pois. Muovi- ja kartonkiastiat mahtuvat sitten siihen viereen.

Lasin ja metallin keräysastioiden ei tarvitse yleisen kokemuksen mukaan olla kovin suuria.

Jätemaksuihin tulee muutoksia, mutta kokonaismaksutaakan ei välttämättä tarvitse kasvaa. Ekorosk perii energiajätteestä käsittelymaksun, jolla katetaan sen käsittelykustannuksia. Nyt tämä työ jää välistä pois.

– Käsittelymaksu alenee muutoksen myötä. Toki kaikki astiat on myös tyhjennettävä, mikä voi lisätä kuljetuskustannuksia, Grankvist sanoo.

Taloyhtiöt voivat kuitenkin pelata astioiden täyttöasteella. Puolityhjää astiaa ei kannata tyhjentää.

– Aivan ratkaisevaa kustannusten kannalta on, kuinka usein astiat tyhjennetään.

Ekorosk hankkii jätekuljetukset taloyhtiöiden puolesta.

– Tavoitteenamme on, että kaikki olisi mahdollisimman edullista niille. Mehän emme lain mukaan edes saa tehdä voittoa tällä toiminnalla.

Kyselyyn voi vastata Ekoroskin verkkosivujen kautta.

#