Kulttuuri

Nurinpäin maalaavan taiteilijan juhlavuosi avattu: Tuomo Kukkonen löysi sattumalta erikoisen kuvantekomenetelmän, josta on nyt monta esimerkkiä nähtävillä Tupakkamakasiinilla

Tupakkamakasiinin helmikuun näyttelyn taiteilija on sulkavalainenTuomo Kukkonen. Eteläsavolainen taidemaalari juhlii 20-vuotiasta taiteilijauraansa tänä vuonna, ja avaa sen Pietarsaaresta käsin.

Kukkosen omintakeinen maalaustyyli on syntynyt sattumalta.

– Minulla oli työhuoneella lasilevyjä, joille sekoittelin värejä ja satuin katsomaan toiselle puolelle, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lasin alle kehittynyt näkymä alkoi viehättää. Hän teki kokeeksi muutaman työn käänteisessä järjestyksessä, eli taulun pinta tulee ensiksi, ja seuraavat kerrokset etenevät kohti pohjaa.

"Maailmalla on aika montakin työtä, jossa on kaksi teosta, eikä asiakas välttämättä sitä tiedä."

– Lasille on vähän riskaabelia maalata. Jos se putoaa, työkin hajoaa samalla. Mutta akryyli on iskunkestävää, joskin sen naarmuuntumista on syytä varoa työvaiheessa, Tuomo Kukkonen selvittää.

Tänään valtaosa hänen töistään syntyy pleksille ja sen "taustalle". Käännetty työjärjestys on vaatinut muun muassa asioiden hahmottamista ja sommittelua peilikuvan tapaan.

– Tosin minulla on sen verran pitkät kädet, että pystyn jopa metrin levyisiä töitä hallitsemaan etupuolelta. Olkapäät välillä kipeytyvät, hän naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Menetelmä on siinä mielessä vaativa, että korjailu on jälkikäteen vaikeaa – ei tosin mahdotonta. Tuomo Kukkonen on esimerkiksi käyttänyt puupiirrosveitsiä jo kuivuneen maalipinnan raaputtamiseen ja maalannut taustan uudelleen. Näin on syntynyt mahdollisuus muuttaa jotain lopullisessa työssä.

– Se on ollut minulle vapauttava kokemus ja ihan hieno juttu. Mutta jos en ole tulokseen ollenkaan tyytyväinen, olen maalannut pleksin toiselle puolelle uuden. Maailmalla on aika montakin työtä, jossa on kaksi teosta, eikä asiakas välttämättä sitä tiedä.

Pietarsaareen hänet tuo nyt sattumien summa. Tuomo Kukkonen on aiemmin pitänyt pitkään Savonlinnassa kesägalleriaa.

– Siellä on käynyt ihmisiä ympäri maailmaa ja myöskin täältä länsirannikolta. Niin tutustuin tämän näyttelyn kuraattoriin, Christian Irjalaan. Tämä ystävyys poiki sitten näyttelyn Pietarsaareen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhla 2022 -nimen saaneen näyttelyn keskellä on Kukkosen ja Irjalan yhteistyönä koottu installaatio.

Seudulle johtavat osaltaan taiteilijan sukujuuretkin.

– Isän äidin isoisä on lähtenyt aikanaan, 1800-luvun puolivälissä Pedersörestä Savonlinnan seudulle Saimaan kanavaa rakentamaan, Kukkonen tietää.

Kukkonen piti pientä maatilaa ja työskenteli paikallislehden toimittajana noin nelikymppiseksi. Vuorotteluvapaalla hän meni kuvataidekurssille, ja laji veikin mennessään. Hän opiskeli Taidekoulu Maassa, josta valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2001.

– Pohjalla oli kaiken aikaa tietty palo, mutta en nuorempana ajatellut, että tästä voisi ammatti tulla. Niin vain sitten kävi.

Tuomo Kukkonen on pitänyt yli 30 yksityisnäyttelyä ja noin 70 yhteis- ja ryhmänäyttelyä. Näistä kymmenkunta on ollut ulkomailla. Erityisen paljon hän on vieraillut Tsekissä, mikä selittyy sikäläisen taiteilijaresidenssin tiimoilta syntyneillä kontakteilla.

Hänen maalauksensa ovat luontosuhteen kuvauksia, joissa toistuvat horisontti, taivas, maa, puut ja talot.

Tupakkamakasiinin näyttelyssä useimmat työt ovat uusia. Mukana on kuitenkin myös muutama teos uran alkuajoilta.

Näyttely on avoinna 27. helmikuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä