Paikallisuutiset

Pietarsaaren edustalla otolliset olosuhteet jättivoimaloille: ”Uskomme, että merituulivoimasta tulee kannattavin energiatuotantomuoto tämän vuosikymmenen lopulla”, tutkimusluvan saanut OX2 kertoo

OX2:n Ajokseen rakentamat tuulivoimalat ovat puoliksi merellisessä ympäristössä. Pietarsaaren ja Hailuodon edustoille suunniteltujen voimaloiden kokoluokka on aivan toinen.
OX2:n Ajokseen rakentamat tuulivoimalat ovat puoliksi merellisessä ympäristössä. Pietarsaaren ja Hailuodon edustoille suunniteltujen voimaloiden kokoluokka on aivan toinen. Kuva: Olli Koskimäki

Tuulivoimatoimija OX2 on saanut tutkimusluvat kahdelle merituulihankkeelle Pohjanlahdelle. Toinen tutkittavista merialueista sijaitsee Pietarsaaren edustalla, noin 30 kilometriä kaupungista länteen.

Toinen vastaava alue on Hailuodosta länteen, Perämeren pohjukassa. Pietarsaaren hanke on saanut nimen Laine, ja Hailuodon hanketta kutsutaan Hallaksi.

OX2 saivat tutkimusluvat valtioneuvostolta viime viikon torstaina. Luvat mahdollistavat laajemmin merenpohjan tutkimisen, jonka perusteella saadaan lisätietoa hankealueesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkittaville alueille suunnitellaan yhteensä jopa 310 merituulivoimalaa, jotka toteutuessaan tuottaisivat 23 TWh uusiutuvaa sähköä. Vuonna 2020 Suomessa tuotettiin sähköä yhteensä 67 TWh.

”Vuotuiselta sähköntuotannoltaan nämä hankkeet ovat hyvin verrattavissa ydinvoimaloiden kokoluokkaan.” Olli Takalammi projektipäällikkö, OX2

Lisäksi sekä Hallan että Laineen osalta on aloitettu ympäristövaikutusten arviointi ja molempien hankkeiden osalta on pidetty ennakkoneuvottelut viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

– Tämä on askel eteenpäin kohti suomalaista merituulituotantoa, joka tulee lisäämään maan tuulivoimakapasiteettia merkittävästi. Tutkimuslupien myötä Suomessa päästään edistämään merituulihankkeita aiemmin hyödyntämättömältä talousvyöhykkeeltä, OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Hankkeet ovat vielä alustavassa vaiheessa ja varsinainen sähkötuotanto tulee käynnistymään vasta tämän vuosikymmenen loppupuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Merituulivoima on avainasemassa uusiutuvan sähkön tuotannon lisäämisessä ja yhteiskunnan sähköistämisessä. Esimerkiksi vihreän vedyn tuottaminen ja teollisten prosessien sähköistäminen sekä datakeskukset tai akkutehtaat vaativat valtavan määrän uusiutuvaa sähköntuotantoa, Loikkanen korostaa.

Toimitus esitti Laine-hankkeen projektipäälliköllleOlli Takalammille muutamia kysymyksiä, joihin hän vastasi sähköpostitse.

Miksi OX2:aa kiinnostaa juuri Pietarsaaren edustan merialue?

– Pietarsaaren edustalla on otolliset olosuhteet merituulivoiman rakentamiseen niin syvyyden, tuulisuuden kuin rajoitteidenkin osalta. Alue tunnistettiin energiantuotantoon sopivaksi myös Merialuesuunnitelma 2030:ssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Merelle tuulivoiman rakentaminen lienee ainakin kalliimpaa kuin maalle? Löytyykö siitä silti kannattavuutta?

– Merellä tuulee kovempaa ja tasaisemmin kuin maalla. Lisäksi merelle pystytään rakentamaan suurempia kokonaisuuksia. Merituulivoiman kannattavuus onkin parantunut huimasti teknologisen kehittymisen ja voimaloiden koon kasvun myötä. Uskomme, että merituulivoimasta tulee kannattavin energiantuotantomuoto tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Yhdessä hankkeet näyttäisivät tuottavan neljänneksen Suomen sähköstä, eli taitavat jo vertautua tehoiltaan ydinvoimalaan?

– Kyllä, vuotuiselta sähköntuotannoltaan nämä hankkeet ovat hyvin verrattavissa ydinvoimaloiden kokoluokkaan.

Millä etäisyydellä voimalat sijaitsisivat Pietarsaaren rannikosta? Miten korkeita ne ovat?

– Suunnitellun tuulivoimapuisto Laineen alueen reuna on noin 30 kilometrin etäisyydellä rannikosta. Ympäristövaikutusten arvioinnissa voimaloiden maksimikorkeus on 370 metriä. Niistä tehdään kuvasovitteet, jotta ihmiset voivat arvioida niiden vaikutusta maisemaan.

Minkä tyyppisiä/laajuisia investointeja tarvitaan sähkönsiirtoon?

– Sähkönsiirto toteutetaan merikaapeleilla ja maalla 400 kV:n ilmajohdolla kahteen eri Fingridin osoittamaan verkkoliityntäpisteeseen. Fingrid vahvistaa kantaverkkoa suunnitelmien mukaisesti niin tämän hankkeen kuin muidenkin sähköntuotannon tai -kulutuksen hankkeiden mukaisesti.

Miten hankkeet etenevät tästä ja millä aikataululla?

– Nyt pääsemme tutkimaan hankealueella merenpohjaa tänä ja seuraavana avovesikautena. Lisäksi ympäristövaikutusten arviointi etenee ja siihen liittyviä tutkimuksia ja selvityksiä toteutetaan tulevana kesänä. YVA-ohjelma on tavoitteena asettaa nähtäväksi ennen kesää. Hankkeet ovat kuitenkin vasta alkuvaiheessa ja vaativat vielä mm. luvan talousvyöhykkeen hyödyntämiseen ja rakentamiseen sekä vesitalousluvan, Olli Takalammi selvittää.

OX2 toimii useassa Euroopan maassa

Vuodesta 2004 alkaen OX2 on rakentanut noin 2,5 GW maatuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle.

OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa.

Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle.

Lähde: OX2:n sivut

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä