Paikallisuutiset

"Elinvoimasta vastaaminen jää kuntiin" – Ministeri Sirpa Paatero (sd.) uskoo paikallisdemokratian kiinnostavan jatkossakin

Kuntaministeri Sirpa Paatero tapasi pohjalaisia maanantain kiertueellaan, tässä Pietarsaaressa.
Kuntaministeri Sirpa Paatero tapasi pohjalaisia maanantain kiertueellaan, tässä Pietarsaaressa. Kuva: Pentti Höri

KuntaministeriSirpa Paatero (sd.) vieraili maanantaina Vaasassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Samoilla kellonlyömillä aluevaalien ennakkoäänestysaktiivisuus oli molemmissa maakunnissa 17 prosentin hujakoilla.

Paatero ei lähtenyt Pietarsaaressa määrittelemään mitään lukemaa, johon hän olisi tyytyväinen.

– Vaalit on vaalit joka tapauksessa, ja toivon, että gallupeista saadut ennakkoajatukset eivät pidä paikkaansa. Ensimmäisten päivien äänten perusteella ainakin väkeä lähti liikkeelle melkein saman verran kuin kuntavaaleissakin. Oletettavasti haastetta on, mutta toivon että lukema nousee sieltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueille siirtyy karkeasti puolet kuntien tehtävistä. Kuntaministeri ei kuitenkaan usko kehitykseen, jossa kunta- ja aluevaalit menettäisivät tyystin mielenkiintonsa äänestäjien parissa.

– Demokratian puolesta kannattaa aina olla huolissaan. Mutta kun katsoo vaikkapa naapurimaita Ruotsia ja Tanskaa, joissa alue- ja kuntavaalit pidetään yhdessä kuten meilläkin seuraavan kerran, niin siellä äänestysvilkkaus on yli 70 prosentin luokkaa.

– Ihmiset kuitenkin kyselyissä haluavat vaikuttaa juuri sote- ja koulutusasioihin. Uskon paikallisen demokratian kyllä kiinnostavan meilläkin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä nyt kunnilta pois, monista niistä tulee myös hallinnollisesti ja taloudellisesti aika pieniä yksiköitä. Ministeri Paatero huomautti, että Suomessa on pitkät perinteet huolehtia palveluista myös kuntien yhteistyönä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niiden rooli muuttuu muutenkin jatkossa. Koulutuspalvelujen ohella kunnat alkavat vastata työllisyyden hoidosta.

– Työ- ja elinkeinohallinnon siirtoa kuntiin on suunniteltu tulevaksi 2024. Sieltä tulee kunnan iso tehtävä, eli elinvoimasta vastaaminen.

Minimikoon kuntaa Paatero ei lähde nimeämään, mutta viittaa piakkoin valmistuvaan tulevaisuuden kuntavisioon, jossa yhteistyö tavalla tai toisella on keskeisiä periaatteita. Yksi mahdollisuus on edetä kuten te-hallinnon siirrossa, eli työikäisiä pitäisi olla tietty määrä – esimerkiksi 20 000 – alueella, joka palvelut voisi järjestää.

– Voi olla, että mennään tähän malliin muissakin tehtävissä, tai sitten ruvetaan antamaan niitä joillekin isommille kunnille järjestettäväksi koko alueen puolesta. Voi olla, että pikku hiljaa kuntaliittymiä alkaa tulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhä uusien hallintohimmeleiden syntyyn Sirpa Paatero ei usko.

– Suomalaisten palveluiden järjestämisen malli on vuosikymmenet ollut se, että kunnat eivät järjestä yksinään kaikkea. Ei siinä tule paljon lisää, kun tämä iso osuus tästä nyt siirtyy hyvinvointialueille, hän arvioi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä