Paikallisuutiset

Ahlbeckin talo Uudessakaarlepyyssä saneerataan kestämään seuraavat 150 vuotta

Seminaarialueen päärakennuksen korjaustyöt käyntiin keväällä

Uusikaarlepyy

Seminaarialueella valmistaudutaan päärakennuksen eli Ahlbeckshuset -talon peruskorjaukseen tuumaustauon jälkeen. Luonnospiirustukset hyväksyttiin kaupunginhallituksessa maanantaina.

Tilat kunnostetaan mittavassa rakennushankkeessa takaisin opetus- ja kulttuurikäyttöön. Tiloja käyttävät mm. seminaarialueella sijaitsevien mm. Zachariasskolan- yläkoulun ja Topeliusgymnasiet -lukion lisäksi kaupungin hyvinvointisektori Arbiksen, kulttuuri ja vapaa-ajan kanssa sekä Wava-opisto. Juhlasali mahdollistaa myös eri tapahtumien järjestämisen konserteista näyttämötaiteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päärakennus on Topeliusgymnasiet -lukion vieressä sijaitseva kaksikerroksinen puurakennus, jonka kahta siipeä yhdistää juhlasali keskellä.

Seminaarialueen päärakennus, Ahlbeckin talo, on kaksikerroksinen puurakennus, jonka kahta siipeä yhdistää juhlasali keskellä.
Seminaarialueen päärakennus, Ahlbeckin talo, on kaksikerroksinen puurakennus, jonka kahta siipeä yhdistää juhlasali keskellä. Kuva: Pirkko Högkulla

Kustannusarvio on kokonaisuudessaan lähes 3,3 M€. Svenska Kulturfonden on myöntänyt 350 000 euroa Ahlbecksalin kunnostukseen.

– Kaikin puolin iso, kallis ja vaativa korjausprojekti, kuvaa Uudenkaarlepyyn rakennuspäällikköMårten Lindström.

Kiinteistö jäi seisomaan tyhjilleen kevään 2017 suvivirren jälkeen. Siinä on todettu sisäilmaongelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eristeenä aikoinaan käytetty sahanpuru on päässyt kostumaan mm. alapohjassa, mistä on aiheutunut hometta ja sienikasvua. Mutta vanha talo ja rakennustyyppi sinänsä pitävät korjauskustannukset korkeana. Kun vanhoja hirsirakennuksia korjataan esimerkiksi koulukäyttöön on välttämätöntä että kaikki ala-, väli- ja yläpohjat tyhjennetään turvallisuussyistä ja varmuuden vuoksi, vaikkei olisikaan ollut sisäilmaongelmia.

Korjaustyöt käynnistyvät ensi kevään aikana. Valmista on suunnitelmien mukaan vuonna 2023, jolloin vietetään Uudenkaarlepyyn ruotsinkielisen miesseminaarin perustamisen 150-vuotisjuhlavuotta.

– Tavoitteena on saada kiinteistö katosta lattiaan siihen kuntoon, että se kestää seuraavat 150 vuotta, Lindström toteaa.

Hän huomauttaa, että hanke alkaa edetä nyt ripeästi kun päästään hankintavaiheeseen ja vähitellen urakkatarjouskierrokselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Piirustuksethan olivat valmiita jo 2019, minkä jälkeen keskustelua on käyty lähinnä alueen kehittämisestä ja rakennusten käytöstä.

Rakennus on seissyt tyhjillään kevään 2017 suvivirren jälkeen. Kuva toisen kerroksen luokkahuoneesta, jonka lattiaeristeistä on otettu näytteitä. Aukosta pilkistävät alkuperäiset lankut,  5,5 cm paksut ja 17 cm leveät.
Rakennus on seissyt tyhjillään kevään 2017 suvivirren jälkeen. Kuva toisen kerroksen luokkahuoneesta, jonka lattiaeristeistä on otettu näytteitä. Aukosta pilkistävät alkuperäiset lankut, 5,5 cm paksut ja 17 cm leveät. Kuva: Pirkko Högkulla

Ensitöiksi koko kiinteistö pitää tyhjentää. Irtaimistoon kuuluu tuolien, pulpettien, pöytien, kaappien lisäksi mm. flyygeli. Myös urut juhlasalista pitää purkaa.

– Irtaimistoa säilytetään kaupungin varastossa, joka tosin alkaa olla valmiiksi aika täynnä.

Sisätilat puretaan alkutekijöihinsä. Ulkoasu on suojeltu.

– Alapohja puretaan, tyhjennetään ja saneerataan täysin, samoin välipohjat. Vesikatto ja mm. talotekniset järjestelmät menevät uusiksi. Ikkunat kunnostetaan. Sali varustetaan sellaisella audiotekniikalla mikä konserttisaliin kuuluukin. Istumapaikkoja salissa on kaksisataa.

Rakennukseen tulee määräysten mukaiset kaksi pyörätuolihissiä sisälle ja ulos.

– Korkean kivijalan vuoksi ulos on yksinkertaisempaa tehdä hissit kuin ramppi.

– Iso, kallis ja vaativa korjausprojekti, kuvaa Uudenkaarlepyyn kaupungin rakennuspäällikkö Mårten Lindström Ahlbeckin talon saneerausta.
– Iso, kallis ja vaativa korjausprojekti, kuvaa Uudenkaarlepyyn kaupungin rakennuspäällikkö Mårten Lindström Ahlbeckin talon saneerausta. Kuva: Pirkko Högkulla

Vanhaan rakennuskantaan kuuluvasta kolmesta rakennuksesta on seminaarialueella tällä hetkellä yksi peruskorjattuna ja mm. opetuskäytössä. Residenssiksi kutsuttu kiinteistö seisoo tyhjillään, odottamassa sekin remonttia Ahlbeckshusetin jälkeen.

Uudenkaarlepyyn miesseminaari oli toiminnassa 1873-1971. Perustamispäätös oli tehty 1871. Hankkeen yhtenä puolestapuhujana oli kirjailija Zacharias Topelius, jonka omistamaa Kuddnäsin tilaa pidettiin seminaarin yhtenä sijaintivaihtoehtona. Seminaari perustettiin kuitenkin joen länsirannalta kapteeni P. Högdahlilta ostetulle tontille.

Rakennusta on jossain vaiheessa tuettu rautatiekiskoilla.
Rakennusta on jossain vaiheessa tuettu rautatiekiskoilla. Kuva: Pirkko Högkulla

Päärakennus on saanut nimensä suomenruotsalaisen musiikin vaikuttajan ja opettajana seminaarissa pitkään toimineen Rafael Ahlbeckin mukaan. Aluksi puhuttiin Ahlbeckin salista, mutta nimitys on sittemmin laajentunut käsittämään koko rakennuksen. Rakennus kantaa myös sisällissodan muistoa. Vuonna 1918 luokkahuoneet oli täytetty monikerroksisilla sängyillä katonrajaan asti. Rakennuksessa oli vangittuna piikkilankojen aitaamalla vankileirillä helmikuusta kesäkuulle noin 1500 Venäjän armeijan sotilasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä