Kulttuuri

Kirjallisuuden Runeberg-palkintoehdokkaista kaksi Pietarsaaren seudulta: esiraati ylistää Kaj Korkea-ahon ja Quynh Tranin romaaneja

Vuoden 2022 Runeberg-palkintoehdokkaat on julkistettu. Kymmenen kirjailijan joukossa on kaksi Pietarsaaren seudulta kotoisin olevaa,Kaj Korkea-aho jaQuynh Tran.

Ähtäväläissyntyinen Korkea-aho on mukana finaalissa romaanillaan Punainen huone. Pietarsaaressa aikuiseksi varttunut Quynh Tran on mukana esikoisromaanillaan Varjo ja viileys.

Valitsijaraati on ihastunut molempiin, myös suomennettuihin, teoksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaj Korkea-ahon Punaista huonetta kehutaan psykologisesti taidokkaaksi, draivia sykkiväksi ja väkevän vetovoimaiseksi.
Kaj Korkea-ahon Punaista huonetta kehutaan psykologisesti taidokkaaksi, draivia sykkiväksi ja väkevän vetovoimaiseksi. Kuva: Markku Jokela

Kaj Korkea-ahon Röda rummet(Punainen huone) -romaania kehutaan psykologisesti taidokkaaksi, draivia sykkiväksi ja väkevän vetovoimaiseksi.

"Se kuvaa maailmaa joka on useimmille lukijoille tuntematon ja suljettu. Romaani on rakennettu eräänlaiseksi film noiriksi gaykulttuurista, ekstreemeistä fetisseistä, jossa lukija jatkuvasti haastetaan fiktion ja todellisuuden vaihteluihin. Punainen huone on samaan aikaan värikäs ja tumma kuvaus", perusteluissa todetaan.

Pietarsaaressa koulunsa käyneen Quynh Tranin esikoisteosta esiraati pitää "epätavallisen laadukkaana debyyttiromaanina".
Pietarsaaressa koulunsa käyneen Quynh Tranin esikoisteosta esiraati pitää "epätavallisen laadukkaana debyyttiromaanina". Kuva: Clas-Olav Slotte

Quynh Tranin kasvukuvausta Skugga och svalka(Varjo ja viileys) pidetään epätavallisen laadukkaana debyyttiromaanina.

"Kirja on vahvan läsnäolon maalauksellinen, tunnelmallinen ja visuaalinen perhekuvaus. Keskiössä on pikkuveli, joka havainnoi ja kuvaa arkielämää vietnamilaisessa pakolaisperheessä, joka asuu pohjanmaalaisessa kaupungissa. Äidin ja kahden pojan muodostama perhe pysyy yhdessä huolimatta erilaisesta ajattelusta onnesta, menestyksestä ja elämästä yleensä."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 35 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening.

Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg. Raati valitsi palkintoehdokkaat 284 teoksen joukosta, mikä on ennätyksellisen suuri määrä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Runeberg-palkinnon voittajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä.

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5.2.2022.

Vuoden 2022 Runeberg-ehdokkaat

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus)

Anneli Kanto: Rottien pyhimys (Gummerus)

Kaj Korkea-aho: Röda rummet / Punainen huone (Förlaget / Otava) suom. Laura Beck

Susinukke Kosola: Turkoosi vyöhyke (Sammakko)

Martina Moliis-Mellberg: Falk (Schildts & Söderströms)

Emma Puikkonen: Musta peili (WSOY)

Kaija Rantakari: Salit (Poesia)

Matias Riikonen: Matara (Teos)

Quynh Tran: Skugga och svalka / Varjo ja viileys (Förlaget / Teos) suom. Outi Menna

Suvi Valli: Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja (Poesia)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä