Paikallisuutiset

Oppi ei pahitteeksi päättäjillekään – Etelänummen koulupäivä sujui suomenkielisiltä koulupoliitikoilta sutjakasti: "Antaa uusia eväitä päätöksentekoon"

Kemian tunti on alkamassa. Opettaja Marjo Nylund kertaa tuntikäyttäytymisen sääntöjä uusille oppilaille eli Terhi Leivo-Holmqvistille, Pirkko Rantaselle, Juha Konttilalle ja Matti Dahlbackalle.
Kemian tunti on alkamassa. Opettaja Marjo Nylund kertaa tuntikäyttäytymisen sääntöjä uusille oppilaille eli Terhi Leivo-Holmqvistille, Pirkko Rantaselle, Juha Konttilalle ja Matti Dahlbackalle. Kuva: Pentti Höri

– Mieli teki itsekin viitata, ainakin kemian tunnilla. Ja oppilaat kyllä viittasivat innokkaasti.

Pietarsaaren sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston uusi puheenjohtajaTerhi Leivo-Holmqvist (sdp) on sangen vaikuttunut näkemästään vietettyään yhden kokonaisen koulupäivän Etelänummen yläkoulussa.

Etelänummen opettajisto oli kutsunut viime viikolla vietetyn Opettajan päivän kunniaksi Pietarsaaren suomenkieliset koulupäättäjät tutustumaan koulupäivään sellaisena kuin se oikeasti on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kutsua olivat noudattaneet Leivo-Holmqvistin lisäksiMatti Dahlbacka (peruss),Juha Konttila (kesk) ja Pirkko Rantanen (kd).

– Kun ajattelee aikaa, jolloin omat lapset kävivät koulua täällä, hommat ovat muuttuneet kyllä parempaan suuntaan. Täällä pidetään oppilaista hyvää huolta, ja oppilaat käyttäytyivät suorastaan moitteettomasti, Leivo-Holmqvist kiteyttää.

– Opettajat rakastivat sitä omaa, opetettavaa ainetta. Opettajan tehtävää tehdään sydämellä. Se on todella kutsumusammatti, Juha Konttila summaa.

– Tietotekniikka on tullut aivan eri tavalla kuvioihin mukaan, kun vertaa meidän aikoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulupäivä sujui poliitikkojen mielestä hyvin, eikä meno äitynyt mitenkään turhan vauhdikkaaksi.

– Aika normaalia, erittäin positiivista lasten touhua. Emme nähneet mitään häiriökäyttäytymistä, emmekä tietysti sellaista odottaneetkaan. Erityisellä ilolla voi tervehtiä sitä, että kaikki menevät välitunnilla ulos, Pirkko Rantanen huomaa.

Hän kiittelee rehtoria ja opettajia siitä, että nämä koronan varjolla saivat oppilaiden sisällä istuskelun päättymään.

– Joka koulussa olisi pitänyt tehdä sama siinä vaiheessa. Tämä on sellainen ikuisuuskysymys yläkouluissa. Kun kerran on annettu asian lipsua, siitä ei tahdota päästä eroon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antaako tämän tyyppinen vierailu paikan päällä uusia eväitä päätöksentekoon?

Terhi Leivo-Holmqvistin mukaan antaa. – Esimerkiksi yksi erikoisryhmä oli turhan suuri käytössä olevaan luokkatilaan nähden.

– Täällä näkee sen, missä tiloissa koulu toimii ja mitkä ovat sen resurssit. Me suomenkieliset olemme Pietarsaaressa vähemmistönä, ja haluamme, että resurssit ovat samat kuin enemmistölläkin, Juha Konttila sanoo.

– Kun oppilasmäärä on laskenut, niin tuntikehyksen riittävyys on iso kysymys koko ajan, Pirkko Rantanen huomauttaa.

Kaupungin kouluverkon uudistus on ollut puolentoista vuoden ajan koronatauolla, mutta tulee taas esityslistalle tuota pikaa.

Jaoston jäsenillä ei ole valmista kantaa siihen, miten pitäisi edetä – lähdetäänkö esimerkiksi suomenkielisellä puolella toteuttamaan yhtenäiskoulumallia.

– Meistä kukaan ei ollut viime kaudella asiaa valmistelleessa työryhmässä mukana. Kun päätökset ovat siirtyneet, aikataulutkin menevät varmasti uusiksi.

Alun perin tulevaisuuden kouluverkon olisi pitänyt olla käytössä vuonna 2024.

Etelänummen koulun rehtoriKim Pitkäkangas sanoo, että kouluratkaisut eivät olleet mitenkään päivän asialistalla.

– Me keskitymme opettamiseen ja pedagogiikkaan, emmekä murehdi kouluverkkoasioita. Jätämme sen omalle työryhmälleen, Pitkäkangas toteaa päivän päätteeksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä