Paikallisuutiset

Ystäviä ja osallisuutta yhdistystoiminnan kautta: kotiseutumuseo ja urheiluseura tarjoavat työkokeiluja Pietarsaaren seudun maahanmuuttajille

Bjärgasin kotiseutumuseolla Luodossa riittää työkohteita käsistään käteville. Kartanolla on tusinan verran vanhoja rakennuksia, joista aina joku huutaa maalia kylkeensä tai kattoonsa.

Museoyhdistyksen puheenjohtajaLeif Grankulla pystyy luettelemaan helposti joukon kunnostuskohteita.

– Hoidamme kaiken talkoilla. Joka viikon tiistai-iltoina kokoonnumme tänne ja yritämme hoitaa kaikkein akuuteimmat kohteet kuntoon, Grankulla kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä kesänä yhdistyksellä on apulaisia.Fazlahmad Abasi jaRiad Abdulkarim ovat museolla kolmen kuukauden työkokeilussa, ja paikat ovat alkaneet ehostua vauhdilla.

"Niille, jotka pelkäävät kieliongelmia, voin kertoa ettei sellaisia ole." Leif Grankulla Luodon kotiseutuyhdistys

Molemmat sanovat viihtyvänsä hyvin työssä.

– Täällä saa raitista ilmaa ja aurinkoa. Poljen pyörällä viitenä päivänä viikossa Pietarsaaresta Luotoon, alun perin Afganistanista kotoisin oleva Fazlahmad Abasi kertoo.

Hän on ammatiltaan räätäli, ja Bjärgasiin tullessaan sanoi voivansa ommella itse työvaatteensa. Leif Grankulla lupasi toki, että haalarit löytyvät talon puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syyrialaislähtöinen Riad Abdulkarim puolestaan hallitsee muun muassa muurarin työt, joten hänelle on jatkossa tarjolla museon yhden rakennuksen savupiipun uusiminen.

Taustalla on Pietarsaaren seudulla käynnistynyt projekti, jossa maahanmuuttajia osallistetaan suomalaiseen yhdistystoimintaan. Myös pietarsaarelainen naisten jalkapalloseura FC United on saanut kesäksi tällä tavoin työntekijän.

Yhteistyöhanketta vetävät ammattikorkeakoulu Centria, Yrkesakademin i Österbotten ja Pietarsaaren seudun kotouttamisyksikkö toivovat, että yhä useammat yhdistykset ja seurat ottaisivat hankkeesta kopin. Ajatukseen kätkeytyy muutakin kuin käsiparien saaminen tarpeelliseen työhön.

– Tarkoituksena on lisätä uussuomalaisten sosiaalista osallisuutta luomalla paremmat edellytykset osallistua yhdistystoimintaan. Tavoitteena on myös edistää heidän työkykyään ja hyvinvointiaan, ja kannustaa yhdistyksiä vastaanottamaan uusia talkoovoimia ja jäseniä muista kulttuureista, projektinjohtajaMona Groop-Sjöholm Centriasta kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ammattikorkeakoulun muiden yhdistysprojektien aikana nähtiin, että rikas pohjalainen yhdistyselämä ja maahanmuuttajien sosiaalisten yhteyksien tarve kannattaa saattaa yhteen. Verkostoituminen pääsee samalla käyntiin.

– Näemme myös, että tämä lisää maahanmuuttajan työllistymismahdollisuuksia, kun sana kiirii että hän on hyvä siinä ja siinä tehtävässä.

Centriasta on oltu yhteydessä toistasataan alueen yhdistykseen. ProjektityöntekijäLaura Palovuoren mukaan kieli- tai kulttuuriesteiden ei pidä antaa korottaa rimaa liiaksi.

– Tässä mennään tekeminen edellä. Millään taustalla tai kielellä ei ole merkitystä, jos on kiinnostunut toiminnasta. Seudun yhdistyksillä on kyllä hyvä asenne tällaiseen, Palovuori sanoo.

Pietarsaaren seudun kotouttamisyksikössä työskenteleväEva Gädda tunnistaa toiminnalle tilauksen. Kunnallinen kotouttamistyö keskittyy konkreettisiin asioihin kuten asumisen, kielenopetuksen ja terveydenhuollon järjestämiseen virka-ajan puitteissa.

– Mutta emme riitä siihen, mitä tapahtuu iltaisin. Emme voi olla mukana opettamassa tuntemaan paikallisia ihmisiä. Tässä tarvitsemme kaikkia  – koko kylää ja kuntaa mukaan.

Luodon kotiseutuyhdistys suosittelee hanketta muillekin. Leif Grankullan mukaan ennakko-odotukset vahvistuivat: maahanmuuttajilla on runsaasti monipuolista osaamista, jolle on todellakin käyttöä museoyhdistyksen toiminnassa.

– Niille, jotka pelkäävät esimerkiksi kieliongelmia, voin kertoa ettei sellaisia ole. Puhumme tarvittaessa käsillämme. Luulen, että olemme valmiita jatkamaan tätä ensi kesäkaudellakin.

Yhdistyksille ei aiheudu työkokeilun isännyydestä kustannuksia. Kokeilussa olevat saavat työajaltaan TE-keskuksen myöntämää korotettua peruspäivärahaa, mikäli ovat työttömiä.

Projektin rahoittajana on Euroopan sosiaalirahasto ja Svenska kulturfonden.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä