lauantai 15.5.2021 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi koodarikoulutus käyntiin Pietarsaaressa: rahoittajina nyt alueen kunnat ja yritykset

Pentti Höri
Ma 12.4.2021 klo 17:15 | päivitetty ma 17:19

Viime vuonna Pietarsaaren Campus Allegrossa toteutettu koodarikoulutus saa jatkoa ammattikorkeakoulu Centrian järjestämänä.

Vuoden kestävät opinnot antavat valmiudet aloittelevaksi ohjelmistokehittäjäksi. Samalla opiskelija saa mahdollisuuden työllistyä suoraankin harjoittelupaikkojen kautta.

– Se on myös keino saada jalka työelämän oven väliin. Osa viimevuotisista opiskelijoista myös työllistyi alan yrityksiin, lehtori ja pääkouluttaja Heikki Ahonen toteaa.

Vuoden 2020 kestäneen koulutuksen rahoitti Pietarsaaren kaupunki. Tulevana syksynä mukaan on saatu kaikki alueen kunnat eli myös Uusikaarlepyy, Pedersöre, Luoto ja Kruunupyy. Lisäksi kortensa kekoon kantavat alueen yrityksistä KWH Mirka, Herrfors, Elho, JNT ja Beamex.

Opiskelu ei valmista tutkintoon, joka on edellytyksenä ammattikorkeakoulujen tavanomaiselle valtionrahoitukselle. Niinpä yksivuotisen koulutuksen järjestäminen on kiinni ulkopuolisesta tuesta.

Viimevuotinen Pietarsaaren pilottihanke oli lajissaan Centrialle ensimmäinen, ja nyt sovitulle jatkollekaan ei ihan vastaavaa esimerkkiä löydy.

– Lähinnä meillä on ollut insinöörien muuntokoulutuksia, mutta nämä ovat ensimmäisiä, joihin voi tulla millä tahansa taustalla mukaan, opetusjohtaja Jennie Elfving Centriasta kertoo.

Ensimmäiseen koodarikoulutukseen hakeutui väkeä monenlaisin taustoin ja työkokemuksin. Matala kynnys oli perimmäisenä tarkoituksenakin: opiskelupaikan sai siksi että halusi sitä, ei olemassaolevilla papereilla.

Koulutuksen järjestäjien mukaan konsepti toimii myös tutustumisväylänä ohjelmistokehityksen saloihin. Mikäli ala tempaa mukaansa, koodarikoulutuksen 60 opintopistettä luetaan hyväksi esimerkiksi jatkon insinööriopinnoissa.

Joulukuussa päättyneeseen koulutukseen haki vajaat 80 ihmistä, opiskelemaan otettiin 25. Syksyllä alkavaan vastaavaan koulutukseen on sama määrä opiskelupaikkoja.

Opintojen keskeytyksiä tuli, mutta Heikki Ahosen mukaan niihin vaikuttivat enemmän koronavuoden vaihtelevat olosuhteet ja inhimilliset syyt kuin se, että alanvalintaa ei olisi koettu oikeaksi.

Englanniksi tapahtuva Pietarsaaren koodarikoulutus toteutetaan alueen elinkeinoelämän toiveiden pohjalta. Kuntien kehittämisyhtiö Concordian toistuvissa kyselyissä tietotekniikan osaajista on jatkuvaa pulaa.

Koulutusta rahoittamassa olevat yritykset eivät automaattisesti sitoudu työllistämään opiskelijoita.

– Kukaan ei oikein pysty lupaamaan sitä. Uskon kuitenkin taustalla olevan ajatuksen siitä, että he saisivat varmistettua hakijoita avoimeksi tuleviin työpaikkohin, Concordian toimitusjohtaja Jarl Sundqvist toteaa.

Melko tiiviinä lähiopetuksena toteutettavan koulutuksen toivotaan houkuttelevan lähinnä seudun omaa väkeä ja paluumuuttoa harkitsevia.

Centrian rehtori ja toimitusjohtaja Kari Ristimäki pitää alkavaa koulutusta hienona näyttönä Centrian ja alueen elinkeinoelämän yhteistyöstä, joka mahdollistaa alueellisen reagoinnin Pietarsaaren seudun osaajapulaan.

– Korkeakoulut ja yritykset ovat entistä enemmän vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä on varmaan yksi niistä malleista, jotka tulevat olemaan vahvemmin esillä jatkossa, Ristimäki ennakoi.

Haku Pietarsaaren koodarikoulutukseen on käynnistynyt ja se päättyy 2. toukokuuta.

Koodaamisen alkuun vuodessa

Centria-ammattikorkeakoulu järjestää lukuvuoden mittaisen koodarikoulutuksen Pietarsaaressa syksystä 2021 alkaen.

Mukaan otetaan 25 opiskelijaa. Hakuaika päättyy 2. toukokuuta. Aiempaa tietotekniikan koulutusta ei vaadita.

Koulutuksen 60 opintopistettä luetaan hyväksi missä tahansa ammattikorkeakoulussa.

Koulutuksen vajaan 80 000 euron kustannukset rahoittavat Centria, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kaupungit, Pedersören, Luodon ja Kruunupyyn kunnat sekä yrityksistä KWH Mirka, Herrfors, Elho, JNT ja Beamex.

#