torstai 13.5.2021 | 11:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Pitkä työkokemus tarjosi Nina Brännströmille hyvän pohjan ryhtyä yrittäjäksi puhtausalalla

Pirkko Högkulla
Ti 12.1.2021 klo 16:20 | päivitetty ke 12:36

Pietarsaari

Jäädäkö toisen palvelukseen vai perustaako oma? Nina Brännström valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon ja vaihtoi pitkän työkokemuksen yrittäjyyteen puhdistusaineiden ja -tarvikkeiden alalla.

– Eikä hetkeäkään ole tarvinnut katua, tai korkeintaan sitä, että tämä siirto olisi pitänyt tehdä aikaisemmin, hän heläyttää.

Yrittäjyys tuntui omalta jutulta heti ensihetkistä asti ja toimintakin on pyörähtänyt lupaavasti käyntiin.

BrightKem Oy:n avajaisia vietettiin noin parinsadan neliön tiloissa Ristisuonraitilla helmikuussa 2020 suuren vierasjoukon kanssa.

Hyvää pohjaa yrittäjäksi ryhtymiselle tarjosi aiempi vastaavan alan työpaikka Kokkolassa, jossa Nina Brännström ehti toimia kaikkiaan parikymmentä vuotta, ensin myynnissä ja sisustuspuolella, sitten puhtausalan tukkumyyjänä vastuualueena Kokkolan talousalue sekä kenttätyöskentely Pietarsaaren talousalueella.

– Puhun leikkisästi entisestä ja nykyisestä elämästä; työntekijän ja yrittäjän arjet poikkeavat toisistaan melkoisesti. On aika ennen ja jälkeen yrittäjyyden, hän kuvaa.

Pietarsaari valikoitui firman toimipaikaksi, vaikka koti on Alavetelissä ja työmatkaa kertyy viitisenkymmentä kilometriä suuntaansa.

– Pietarsaaresta löytyi sopiva markkinarako, kaupungin sijainti on keskeinen asiakkaita ajatellen, täältä on lyhyt matka moneen paikkaan ja paikka on itselle tuttu kenttätyöstä takavuosilta, Brännström kertoilee.

Asiakkaita on niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, teollisuudesta terveydenhoitoon.

– Asiakkaat ovat pääosin rannikolla, mutta tavaratoimituksia on Tampereelle asti.

Tuotteita menee tyypillisesti kuntiin, kaupunkeihin, teollisuuteen, terveyden- ja hoivasektorin puhtaanapitoon. Toimitukset yrityksille koskevat lähinnä saniteettitarvikkeita, henkilöhygieniatuotteita sekä erikoistuotteita.

– Kyse ei ole pelkästä tuotemyynnistä, vaan pikemminkin monipuolisesta cocktailista - asiakkaan arkea helpottavien kokonaisratkaisujen tarjoamisesta. Samasta paikasta saa niin siivousvälineet, aineet, paperit, säkit, koneet kuin vaikkapa lattioiden hoito-ohjeistukset pur-pintaisille pinnoille ja tekstiilipinnoille, availee Nina Brännström liiketoiminta-ajatustaan.

Eikä ole ihan sama mitä ainetta käyttää mihinkin pintaan.

– Esimerkiksi suomalaisten rakastama mäntysuopa soveltuu saunan ja mattojen pesuun, mutta saippuapohjaisena en suosittele sitä muille pinnoille. Laminaatissa se korostuu vaikkapa kotosalla siten, että se kerrostuu ja lattiassa näkyvät hyvin nopeasti varpaanjäljet - ja lika tarttuu nopeammin kiinni kerrostuneeseen pintaan, Brännström kuvaa.

Tuotelistalta löytyy lähes 800 artikkelia aineista imureihin, varaosiin, siivouskärryihin ja yhdistelmäkoneisiin.

– Ainetoimittajina suosin kotimaisia valmistajia niin puhdistus- kuin henkilöhygieniapuolella.

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä on tarjonnut voittopuolisesti ilon ja onnistumisen hetkiä.

– Vuosi 2020 meni positiivisesti yllättyneenä - paremmin kuin uskalsin ajatella. Kun välillä oma usko horjui omaan pärjäämiseen jaksoi Concordian Sanna Kankaanpää kannustaa ja neuvoa, Nina Brännström kiittelee.

Korona säikäytti ensin, mutta toisaalta juuri puhtaus on korostunut näinä aikoina. Asiakaskäynnit ovat luonnollisesti jääneet kokonaan tauolle pandemian vuoksi.

– Tuntuu joka tapauksessa hienolta kun asiat ovat omissa käsissä. Voin peiliin katsoessa taputtaa itseäni olkapäälle tai heristää sormeani, että mitä teit rouva, yrittäjä naurahtaa.

Pitkähkö työmatkakaan aikaan ei kyllästytä - ainakaan vielä. Kotoa kukonlaulun aikaan lähtiessä ehtii laittaa työasetukset päälle ja valmistautua edessä olevaan päivään.

– Kotimatkalla taas on hyvää aikaa hoitaa työpuheluja pois ja nollata ajatukset huudattamalla radiosta iskelmiä.

Kauppa on auki kello 7-15, mikä merkitsee yrittäjälle varhaista starttia Alavetelin raitilta.

– Aamustahan se päivä alkaa myös useimmissa muissakin firmoissa kuten siivousfirmoissa, joista voidaan poiketa hakemaan tavaroita.

Tavoitteena on yrityksen hidas ja rauhallinen kasvu.

– Hissun kissun eteenpäin vahvempaa perustaa rakentaen, kuuluvat suunnitelmat.

Strategiana on keskittyä nykyisten asiakkuuksien hoitamiseen, uusiin sopimuksiin ja uusiin asiakkuuksiin.

– Jo plakkarissa olevat sopimukset tuovat luonnollisesti hyvää pohjaa ja turvaa yrittämiselle, minkä ansiosta uskallan myös luottaa tulevaisuuteen.

Ajatuksena on, ettei taivaita tarvitse kurkottaa. Hyvinvointi riittää.

BrightKem Oy on yksi Pietarsaaren uudesta yrityksestä vuonna 2020.

Nina Brännström, 46

Avasi puhdistusaineiden tukkukauppa BrightKem Oy:n helmikuussa 2020 Ristisuonraitilla.

Työskenteli aiemmin Kokkolassa siivous- ja puhtaanapitoalalla kaksikymmentä vuotta.

Asuu Alavetelissä, perheeseen kuuluu puoliso, neljä lasta (10-24 v) ja yksi lapsenlapsi (4 v).

Vapaa-ajalla intohimoinen käsityöläinen, korttiaskartelun harrastaja. Tärkeitä ovat myös yhteiset hetket perheen kanssa.

#