Paikallisuutiset

Uusi antiikki- ja sisustuskauppa avaa Pietarsaaressa: Tonttumuorina tunnettu Eija Porkola tekee paluun antiikkikauppiaaksi. Viidessä vuosikymmenessä intohimoiselle keräilijälle on ehtinyt kertyä määrätön määrä pohjalaista talonpoikaista antiikkia kukkamaalauksineen ja leikkauksineen

Pietarsaari

Tonttumuorina tunnettu luotolainen Eija Porkola avaa antiikki- ja sisustusliikkeen Pietarsaaressa. Samalla hän tekee paluun antiikkikauppiaaksi.

Tyynelän tontut - antiikki- ja sisustusliike avaa ovensa Framin nurkalla 5. kesäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

H-hetki koittaa vasta parin viikon päästä, mutta valmista on jo.

"Kun rakkauteen antiikkia ja tonttujen tekemistä kohtaan lisää ripauksen hulluutta, aletaan olla aika lähellä totuutta".

Antiikki ja ylipäätään vanhat esineet ovat Eija Porkolalle elämänmittainen rakkaus. Niistä hän kertoo ammentaneensa sielunruokaa ja voimanlähdettä jo viisikymmentä vuotta, teini-ikäisestä asti. Matkan varrella on kertynyt määrätön määrä pelkästään pohjalaista talonpoikaista antiikkia kukkamaalauksineen ja leikkauksineen. Ja kuten jokaisella intohimoisella keräilijällä: joukkoon mahtuu harkittuja ja niitä vähemmänkin harkittuja, mutta ah, aina yhtä voimaannuttavia - hankintoja.

Suuri osa esineistöstä löytyy kotoa Luodon Västerbystä lähes kolmesataavuotiaasta asuintalosta sekä pihapiiriin levittäytyvän Tyynelän tonttukylän lukuisista aitoista, joissa on käytetty museaalistakin esineistöä sisustukseen ja tunnelman luomiseen.

Lopuilla voisi elvyttää vaikkapa antiikkikauppiasuran, tuumi tonttumuori ja tarttui toimeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun rakkauteen antiikkia ja tonttujen tekemistä kohtaan lisää ripauksen hulluutta, aletaan olla aika lähellä totuutta, Eija Porkola heläyttää.

Vanhat kampaamotilat Framin katutasossa ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen maalin, tapetin ja uuden lattian ansiosta. Kattokin on palautettu alkuperäiseen, 3,4 metrin korkeuteensa. Porkola kertoo ostaneensa 60 neliön liikehuoneiston omaksi, niin tuntuu mielekkäämmältä panostaakin. Töitä on paiskittu koko perheen voimin.

– Sopivan paikan löytyminen ja vielä jugend-talosta oli yksi tärkeä syy siihen, miksi päätin avata antiikki- ja sisustusliikkeen Pietarsaaressa. Tuntuu ihanalta toimia tilassa, jossa on tehty kauppaa vuodesta 1895.

Kyse on myös käsityöläisyrittäjän ja keräilijän pienestä purnauksesta kivijalkaliikkeiden hiipumista vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokeilen, sittenpä tiedän. Ei minulla ole hirveitä odotuksia. Asiakkaat päättävät sitten jatkosta. Olisi toki kiva jos porukka kävisi edes repimässä ripaa ja tulisi katsomaan, Eija Porkola juttelee.

Ja kuin Etelänummen joulussa konsanaan; ostopakkoa ei ole.

Komea, seinän kokoinen gobeliini vangitsee tulijan katseen heti kynnyksellä. 1600-luvulta, silkkivuori, Porkola ihastelee ja poimii alla olevalta penkiltä joutsenpäiset hevosenlänget. Ne piti kuulema saada itselle, vaikkei mikään länki-ihminen olekaan. Ovat niin kauniit ja erikoiset. Esineistöön kuuluu itsestäänselvästi myös muutama kaappikello. Porkola naurahtaa, että niitäkin pitää länkien tavoin löytyä antiikkikaupasta - aina niitä kysytään ja menevät hyvin kaupaksi. Porkola tietää nämä asiat, sillä hän pyöritti aikoinaan Antiikkikellaria Kokkolassa.

Tonttumuorin käsin tekemät tontut Esteristä Hilmaan, Aatusta Ilmariin tervehtivät tulijaa Pietarsaarenkin puodissa. Esineistön osalta valikoima painottuu antiikkitekstiileihin, mutta tarjolla on myös kalusteita monenlaiseen pienesineistöön talonpoikaisesta fiinimpään kuten kuningatar Viktorian ja prinssin patsaisiin aikojen takaa. Pöydän päällä sädehtii 1700-luvun kristallikruunu ja ikkunoissa herkät, satavuotiaat pitsiverhot. Taiteilijan signeeraama jugend-sermi vuodelta 1903 seisoskelee sivummalla tilaa jakamassa.

Porkola esittelee vanhoja pöytäliinoja, verhoja, tyynyliinoja, unkarilaisnaisten käsinnypläämiä ja -virkkaamia pitsejä sekä kapioista arvokkaimpia; morsiuslakanoita, jotka lepäilevät 1800-luvun alun kaappisängyllä.

– Valikoima täydentyy ja muuttuu menekin mukaan, mutten aio tänne kuormakaupalla raahata mööpeleitä, kuuluvat suunnitelmat.

Tontuistaan Eija Porkola tunnetaan ympäri Suomen sekä kuulema Australiaa ja Amerikkaa myöten.

– Olen ensin tonttumuori; tontut ovat brändini. Antiikki tulee heti kakkosena.

Porkolan kokema herätys antiikkia kohtaan olikin pikkutyttönä niin voimakas, ettei hän aio jäädä edes eläkkeelle, vaikka sellaisenkin elämänvaiheen alkaminen olisi ollut jo mahdollista.

– Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kävin 9-vuotiaana koulun kanssa Ruoveden kotiseutumuseossa eikä oikein mikään ollut entisensä sen jälkeen. Päätin, että minunkin kodissani tulee kaikki olemaan vanhaa, Porkola muistelee.

Ensimmäiseen huutokauppaan hän osallistui 15-vuotiaana.

– Huusin kahvimyllyn ja lautashyllyn. Siitä se lähti.

Loppu on sananmukaisesti historiaa.

Eija Porkola - tonttumuori ja antiikkikauppias

Avaa Pietarsaareen Tyynelän tontut antiikki ja sisustus -liikkeen 5. kesäkuuta. Liike on auki perjantaisin ja lauantaisin.

Liikkeen valikoima koostuu antiikkikalusteista ja -tekstiileistä, monenlaisesta pienesineistöstä sekä Porkolan itsensä tekemistä tontuista.

Pyörittää edelleen Tyynelän tonttukylää Luodon Västerbyssä, jonka päärakennus vuodelta 1728 kuuluu kunnan vanhimpiin taloihin. Maankuuluksi matkailukohteeksi kasvaneessa tonttukylässä on lukuisia, talonpoikaisella antiikilla sisustettuja aittoja, joissa on esillä esineistöä eri teemoittain. On mm. tonttuverstas, iso nukkemuseo ja kirkkoväärtin tupa.

Kävi ensimmäisessä huutokaupassa 15-vuotiaana, huusi kahvimyllyn ja lautashyllyn.

Kotoisin Tampereelta. Muutti 1980-luvulla Kokkolaan ja perusti Antiikkikellarin.

Suomen antiikkikauppias vuosimallia 1995.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä