Paikallisuutiset

Katso video: Joutsen elvisteli Fäbodantiellä.

Lauha talvi on houkutellut joutsenia talvehtimaan länsirannikolle. Pietarsaaresta ja Pedersörestä on helmikuulta muutamia havaintoja pienistä parvista tai yksittäisistä linnuista. PS:n lukija bongasi yksinäisen laulujoutsenen ylväänä ylittämässä Fäbodantietä maanantaina.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Suomen kansallislintu laulujoutsen pesii viimeisen lintuatlastutkimuksen mukaan lähes jokaisessa Luodon, Pedersören ja Pietarsaaren tutkimusruudussa, mutta saaristossa kyhmyjoutsen on yleisempi laji.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laulujoutsenen voittokulku on muutaman viime vuosikymmenen ilmiö. Sotien jälkeen laji oli lähes sukupuuton partaalla, kunnes tasan 70 vuotta sitten ilmestynyt Yrjö Kokon kirja ja tehostuneet suojelutoimet pelastivat sen.

Ilmastonmuutoksella ei ole tekemistä laulujoutsenen yleistymisen kanssa, koska se on karaistunut pohjoisen laji.

Kun puhutaan joutsenesta, tarkoitetaan laulujoutsenta. Kyhmyjoutsen ei sovi Suomen kansallislinnuksi, koska se on eteläistä perua ja osin puistolintu. Kyhmyjoutsen kelpaa usein logon piirtäjille, koska sen kaula on koristeellisesti kaarella eikä ylväästi suora kuten kansallislinnullamme.

Jutun lähteenä on käytetty Markku Paakkisen tekstiä "Talvisia joutsenia Pietarsaaressa" / Viikon 10 luontoääni Yleisradiossa (PS 4.3.2020).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä