Pietarsaari vai Pariisi? – Esittelyssä molempien kaupunkien parhaita nähtävyyksiä

Pietarsaareen vai Pariisiin? Siinäpä vasta kysymys.

Useimmat haluaisivat varmasti suunnata Pariisiin, jossa voisi esimerkiksi kiivetä Eiffel-torniin tai ihastella vaikkapa Pariisin riemukaarta.

Pietarsaari ei välttämättä pysty vetämään vertoja tälle kaikelle, mutta sieltäkin löytyy monia upeita nähtävyyksiä, jotka jokaisen olisi hyvä nähdä. Mitkä sitten mahtavat olla nämä Pietarsaaren - ja Pariisin - parhaat nähtävyydet? Ne esitellään tarkemmin tässä jutussa!

Pietarsaaren parhaat nähtävyydet

Skata

Eittämättä yksi Pietarsaaren parhaimmista nähtävyyksistä on linnamaisen tupakkatehtaan takana oleva Skata, joka on vanha puutalokaupunginosa - Suomen laajin sellainen.

Kapeat hiekkakujat ja vanhat puutalot saavat modernin maailman unohtumaan hetkessä, mikä on jossain määrin rauhoittavaa. Täältä ei kannata lähteä etsimään sen kummemmin matkamuistoja, sillä palvelut loistavat lähinnä poissaolollaan. Satamakadun varrella löytyy kuitenkin mukava leipomo nimeltään Café Skorpan.

Aspegrenin puutarha

Lähellä Pietarsaaren keskustaa sijaitsee Rosenlundin pappila kivinavettojen ja historiallisten virka-asuntojen lomassa sekä Aspegrenin puutarha muun muassa huvimajojen kera.

Hyötypuutarhan, joka on ympäröity pappilan kivimuurilla, perusti alun perin Gabriel Aspegren 1700-luvulla, ja kyseessä on itse asiassa yksi vanhimmista pappilapuutarhoista Suomessa. Samaiselta alueelta löytyvät myös ravintola Rosenlund sekä kotiseutumuseo.

Tähän puutarhaan on mahdollista tutustua kulutta ympäri vuoden. Tasaisin väliajoin Pappilan alueella järjestetään myös opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia niin lapsille kuin aikuisillekin.

Nanoq – Arktinen museo

Nanoq, joka on arktinen museo, sijaitsee luonnonkauniilla alueella lähellä Fäbodan uimarantaa noin 15 minuutin ajomatkan päässä ydinkeskusasta. Tämän museon on perustanut Pentti Kronqvist, joka on pietarsaarelainen naparetkeilijä.

Sisäänpääsyyn sisältyy opastus ja mukana on jos vaikka minkälaisia jännittäviä tarinoita arktisiin olosuhteisiin erikoistuneista tutkimusmatkailijoista. Museon arvokkaimpiin esineisiin lukeutuvat jo hyvin vanhat mammutinluuveistokset.

Museosta tekee mielenkiintoisen se, että se on tehty isoon turvetaloon, jonka vierestä löytyy puolestaan pienempi turvetalo. Kyseessä on rekonstruktio maailman pohjoisimmista taloista, jotka sijaitsevat Grönlannissa.

Koulupuutarha

Pietarsaaren keskustasta löytyy 1900-luvun alkupuolella perustettu Koulupuutarha, joka oli alun perin tarkoitettu vuonna 1904 rakennetun oppikoulun kasvitieteelliseksi puutarhaksi kasviopin opetusta varten. Kyseinen alue oli siihen aikaan Victor Schaumanin perillisten omistuksessa.

Koulupuutarha on noin 1,35 hehtaaria suuri ja se pitää sisällään yli tuhat erilaista kasvilajia. Tähän uniikkiin nähtävyyteen on vapaa pääsy ympäri vuoden.

Pietarsaaren hiekkarannat

Pietarsaaren keskustan ulkopuolella sijaitsee upeita uimarantoja. Fäbodan alue on suuressa suosiossa lämpiminä kesäpäivinä. Vanhan Sataman Kittholman hiekkaranta Kittholman uimaranta sijaitsee lähempänä Pietarsaaren keskustaa.

Erityisen suurta suosiota on nauttinut myös Pietarsaareen kesällä 2022 avattu koirien oma uimaranta.

Pietarsaari ei sen erityisemmin hehkuta omia rantojaan, vaikka niiden avulla siitä voisi tulla helposti yksi länsirannikon houkuttelevimmista matkakohteista.

Pariisin parhaat nähtävyydet

Eiffel-torni

Eiffel-torni on eittämättä tärkein Pariisin nähtävyyksistä. Se rakennettiin alun perin Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyyn ja se piti purkaa kyseisen näyttelyn jälkeen. Purkamistyöt kuitenkin peruttiin ja tätä nykyä Eiffel-torni on yksi koko maailman suosituimmista nähtävyyksistä.

Valon kaupunkia symboloivassa ja yli 320 metriä korkeassa Eiffel-tornissa (Pariisin korkein rakennus) vierailee vuosittain yli kuusi miljoona ihmistä.

Notre-Damen katedraali

Mystinen ja suuri goottilainen Notre-Damen katedraali on tullut tutuksi nykypäivän sukupolville Pariisin Notre-Dame -nimisestä teoksesta, jonka on tehnyt Victror Hugo. Oikeasti tämän takentaminen aloitettiin kuitenkin jo keskiajalla vuonna 1163, ja valmiiksi se saatiin vuonna 1345.

Varsinainen sisäänpääsy on ilmainen, mutta siellä voi osallistua myös tutustumiskierrokselle, jos haluaa vaikkapa nähdä Pariisin katedraalin tornista käsin.

Louvren taidemuseo

Jos on taiteen suuri ystävä, kannattaa ehdottomasti suunnata Louvren taidemuseoon. Se pitää sisällään toinen toistaan upeampaa antiikkista taidetta, veistoksia, maalauksia ja taide-esineitä. Kokoelma on kokonaisuudessaan niin suuri, että sitä on suorastaan mahdotonta alkaa listamaaan.

Kenties tunnetuin tarjolla oleva taideaarre on kuitenkin Leonardo da Vincin tekemä Mona Lisa.

Kyseessä on maailman suosituin museo, joten kannattaa varautua siihen, että käytävillä on paljon ruuhkaa.

Pariisin riemukaari

Riemukaari yhdessä Eiffel-tornin kanssa todella symboloivat Pariisia. Riemukaaren rakennuttamisesta vastasi Napoleon vuonna 1806 ja se antaa täysin uudenlaisen näkökulman Pariisiin. Kiipeä siis rohkeasti kierreportaat ylös ja näe Place de la Concorden, Champs Elyséen ja Tuileriesin puutarhat uudessa valossa.