maanantai 28.9.2020 | 00:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Elokuvissa kävijöiden kokonaismäärä nousi Pietarsaaressa edellisvuodesta - huolimatta kesäsulkemisesta remontin takia: Frozen II repäisi itsensä viikossa koko vuoden katsotuimmaksi leffaksi.

Pirkko Högkulla
Ti 7.1.2020 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

– Aivan ennennäkemätöntä, myhäilee Aku Jaakkola, Bio Rex Cinemas -elokuvateatteriketjun toimitusjohtaja.

Suositun Frozen -elokuvan jatko-osa nousi näet viikossa Bio Rex Pietarsaaren koko vuoden katsotuimmaksi leffaksi. Animaatioelokuva Frozen II tuli elokuvateatteriin 25. joulukuuta. Vuoden viimeiseen päivään mennessä se oli kerännyt Pietarsaaressa huimat 2447 katsojaa. Valtaisaa hittiä ja kautta maailman kaikkien aikojen tuottoisampaa animaatioelokuvaa pyöritetään hiihtolomille asti.

Joulun sesonki oli itse asiassa koko vuoden vilkkain jakso, jonka repäisi nousuun myös Star Wars: The Rise of Skywalker 1863 katsojalla.

– Koko vuoden kävijämäärä jäi maltilliseksi remontin ja kesäsulkemisen takia. Samaan aikaan oli vähän ruotsalaisia elokuvia, mikä heijastuu Pietarsaaressa suoraan katsojamääriin, Jaakkola luonnehtii.

Vaikka viime vuoden kokonaiskävijämäärä jäi maltilliseksi kesäsulkemisen vuoksi, pitää Aku Jaakkola saatua signaalia rohkaisevana. Elokuvateatteri oli alkukesästä suljettuna mittavan remontin vuoksi puolitoista kuukautta, mikä veti kävijämäärän 36 400:ään kun aiemmin on rikottu jopa 40 000 katsojan raja. Siltikin katsojia oli enemmän kuin 2018.

– Laitoimme Pietarsaaren teatterin kokoluokkaan nähden remonttiin paljon panoksia, useampi satatuhatta euroa. Panostus antaa rohkaisevaa signaalia, Jaakkola iloitsee.

Teatterivastaava Paavo Katajamäellä on hymy herkässä, vaikka puolilleen tyhjentynyt limsakaappi vähän hirvittääkin.

– Tilasin joulukuussa niin suuren satsin, että sillä mennään helmikuulle asti. Väärässä olin. Frozen II, uusi Star Wars ja muun muassa Olet aina sydämessäni yhdessä toivat väkeä teatterisaleihin enemmän kuin koskaan aikaisemmin on ollut joulukuussa. Juomat ja naposteltavat maistuivat.

Uuteen vuoteen matkataan myös Cats-musikaalin sävelin ja mm. Sunen uusien seikkailujen parissa.

– Näitä pyöritetään nyt. Suomalainen Teräsleidit laitettiin toistaiseksi sivuun, kun ei ole kerran tilaa. Sen esitysajankohtaa lykätään hieman tuonnemmaksi, kuuluvat suunnitelmat.

Taistelulähetit 1917 saa ensi-iltansa loppukuukaudesta eikä juuri hiljaista aikaa lupaa kevätkään.

– Järjestyksessä 25. Bond-leffa tulee huhtikuussa, mutta tuleekohan Avatar II edes koko vuoden aikana, epäilee Katajamäki.

Syksyä värittää Risto Räppääjä. Niin ikään kotimainen Tunturin tarina nähdään valkokankailla loppuvuodesta.

Jos makustellaan vielä mennyttä leffavuotta niin teatterivastaavalle itselle jäivät päällimmäisinä mieleen Jokeri, Rambo ja Metallican musikaali (Metallica & San Francisco Symphony).

– Useiden onnistuneiden ensi-iltaleffojen lisäksi tilaremontti oli kyllä vuoden kohokohta.

Mittavassa remontissa uusittiin ykkössali, aula, lipunmyynti ja vessat ketjun ulkoasuuun. Kakkossali kunnostettiin sekin syksyn aikana.

– Valaistus on päivitetty. Akustiikka on kohdallaan. Koko esitystekniikka äänijärjestelmineen tuotiin uudelle vuosikymmenelle, vieraat saavat mm. nauttia kirkkaammasta ja selkeämmästä äänestä.

Ykkössalin paikkamäärää vähennettiin viihtyvyyden parantamiseksi 218:sta 120:een ja kakkossalin 126.sta 106:een. Katsomon jyrkkyyttä saatiin nostettua penkkirivejä poistamalla. Jalkatilaa riittää nyt pidemmillekin katsojille; kaksi euroa kalliimmalla kultaoranssisella penkkirivillä on jalkatilaa vielä normaalia enemmän.

– Istumapaikkoihin on ylipäätään panostettu suuresti. On isot, mukavat ja pehmeät istuimet. Myös eturiviltä on hyvä katsoa, vaikka kangas onkin entistä suurempi. Ja mitä olen seurannut, eivät päät pyöri eturivissäkään. Silmät vaan liikkuvat.

Elokuvaväki on Katajamäen mukaan tehnyt pikkuhiljaa tuttavuutta myös kaiderahin kanssa. Kaiderahi löytyy kummankin salin ensimmäisen rivin edestä ja sille voi - tai melkeinpä pitää - nostaa jalat.

– Kun ensimmäisenä päivänä remontin jälkeen kurkkasin salin ovesta ennen elokuvan alkua niin minut nähtyään eturivissä istuneet nuoret vetäisivät äkkiä jalkansa lattialle. Menin sanomaan, että kaide on nimenomaan jalkojen lepuuttamista varten.

Ensin limsapullojen ja popcornien siirtäminen myyntitiskin taakse arvelutti teatterivastaavaa kassalla lisääntyvän työmäärän vuoksi.

– Sitten eräs asiakas tuumasi, että nythän hänkin voi ottaa laatikollisen poppareita kun tietää etteivät niitä ole muut käpälöineet, naurahtaa Katajamäki.

Aulaan on katettu niin ikään kahvipöytä, josta tuli hetkessä suosittu vaihtoehto - kaikki kun eivät halua vettä eikä limsaa.

Katsotuimmat 2019 Pietarsaaren Bio Rex

Kuusi selkeästi isointa elokuvaa:

1. Frozen II, 2447 katsojaa.

2. Leijonakuningas 2024.

3. Star Wars: The Rise of Skywalker 1863.

4. Avengers: Endgame 1831.

5. Sune vs Sune 1808.

6. Joker 1790.

Tulossa vuonna 2020: mm. Taistelulähetit 1917, Bad Boys 3., Helene, Bombshell - hiljaisuuden rikkojat, Heinähattu Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, Bond - No Time To Die, Top Gun 2, Kätyrit - Minions: The Rise of Gru, Risto Räppääjä ja väärä Vincent, Tunturin tarina.

#