Paikallisuutiset

Zonta-kevätseminaari Pietarsaaressa: Kehitysmaissa syrjäseuduilla asuvat tytöt kaikkein heikoimmassa asemassa

Zonta International Piiri 20 ry:n piirihallituksen puheenjohtaja Lea Helle (vas.) ja Keniassa kehityspolitiikan  asiantuntijana Suomen edustustossa työskentelevä Åsa Wallendahl muistuttavat, että naisiin kohdistuva väkivalta ei ole ainoastaan kehitysmaissa ilmenevä ongelma, vaan siitä kärsitään yhä maailmanlaajuisesti – myös Suomessa.
Zonta International Piiri 20 ry:n piirihallituksen puheenjohtaja Lea Helle (vas.) ja Keniassa kehityspolitiikan asiantuntijana Suomen edustustossa työskentelevä Åsa Wallendahl muistuttavat, että naisiin kohdistuva väkivalta ei ole ainoastaan kehitysmaissa ilmenevä ongelma, vaan siitä kärsitään yhä maailmanlaajuisesti – myös Suomessa. Kuva: Maija Rahkola

Tänään lauantaina käynnistyi Zonta International piiri 20:n kaksipäiväinen kevätseminaari Pietarsaaressa Campus Allegrossa.

Zonta International piiri 20 on osa kansainvälistä Zonta -palvelujärjestöä, joka tarjoaa taloudellista tukea useille sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia koskeville hankkeille muun muassa naisten terveyden, koulutuksen ja talouden edistämiseen sekä sukupuoleen perustuvan väkivallan, lasten avioliittojen ja ihmiskaupan poistamiseen.

Kevätseminaarin teemana on ”A small act – a great difference”, jolla tarkoitetaan, että yhdellä pienellä teolla voi saada paljon aikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Zonta International Piiri 20 ry:n piirihallituksen puheenjohtajaLea Helle sanoo, että jokainen meistä voi omalta osaltaan edistää jo pienillä teoilla tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumista.

– Me voimme ottaa näitä tärkeitä asioita itse rohkeasti puheeksi, ja toimia omalta osaltamme esimerkkinä tasa-arvon edistäjinä. Muutos asioihin lähtee todella meistä itsestämme.

Kevätseminaarin pääpuhuja on Keniassa kehityspolitiikan asiantuntijana Suomen edustossa työskenteleväÅsa Wallendahl.

– Riskitekijöitä sukupuolten välisen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisessa tutkitusti ovat maassa vallitseva köyhyys, heikot yhteiskunnalliset rakenteet sekä kaikenlainen yhteiskunnallinen epävakaus, Wallendahl sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkein hankalin tilanne ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisessa on hänen mukaansa kehitysmaiden syrjäseuduilla.

– Erilaiset kulttuurilliset perinteet elävät siellä yhä vahvoina. Esimerkiksi Kenian laissa jo kiellettyjä ympärileikkauksia tehdään salaa erilaisten seremonioiden yhteydessä.

Hänen mukaansa syrjäseuduilla tyttöjen asema poikiin verrattuna on erityisen huono, ja tytöt ovat perheille ennemminkin taloudellinen rasite. Nuorena avioitumista pidetäänkin usein ainoana keinona taloudellisen tilanteen turvaamiselle.

– Lapsiavioliittoihin joutuvat nykyään jopa 5-vuotiaat ympärileikatut tytöt, ja tuleva aviomies on usein 30-40 vuoden, ja joskus jopa 60 vuoden ikäinen. Moniavioisuus on myös yleistä, ja viisivuotias morsian ei siis välttämättä ole edes miehen ensimmäinen vaimo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tietoisuuden levittäminen sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista ovat hänen mukaansa avainasemassa muutoksessa.

– Nyt on ollut onneksi selkeästi näkyvissä positiivisia trendejä naisten aseman vahvistumisesta Keniassa. Paikallisissa naisjärjestöissä sekä kansalaisjärjestöissä työskentelevät levittävät paikallisille naisille tietoa heidän oikeuksistaan sekä tekevät konkreettisia suunnitelmia naisten aseman vahvistamiseksi.

Uutista on tarkennettu klo 14.01 muun muassa tiedoilla Åsa Wallendahlin työtehtävistä.

Juhlavuoden Zau-kampanja

Kansainvälinen Zontajärjestö täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi se järjestää ZAU-kampanjan (Zonta Antaa Uskallusta). Kampanja toteutetaan vuosina 2018–2019 yhdessä LUMA-keskus Suomen kanssa.

Zau-kampanjan tavoitteena on lisätä tyttöjen kiinnostusta matemaattisluonnontieteellisille aloille ja teknologiaan sekä oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten töihin.

LUMA-toiminnassa on mukana 13 eri suomalaista korkeakoulua kattava verkosto, jonka tavoitteena on lisätä tyttöjen kiinnostusta matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun erilaisten innovatiivisten toimintatapojen ja työvälineiden avulla.

Keväällä 2018 käynnistyneellä ZAU-kampanjassa on kerätty varoja LUMA-toiminnan ylläpitämistä ja kehittämistä varten.

Pietarsaaressa pidettävässä kevätseminaarissa järjestö luovuttaa ensimmäisen osan keräysvaroista, 75 000 euroa, Suomen LUMA-keskukselle.

Zonta Internationalin kansainväliset palveluprojektit toteutetaan YK:n ja sen alajärjestöjen toimesta, ja se on tukenut kansainvälisiä projekteja kuudella mantereella, yli 60 maassa ja yli 20 miljoonalla dollarilla.

Maailmanlaajuisesti organisaatiossa on 32 piiriä. Piiri 20 muodostuu 63 kerhosta (noin 1550 jäsenestä) Suomessa ja Virossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä