Paikallisuutiset

Ydinosaaminen vahvistaa Solvingia

Sukupolvenvaihdoksen tehnyt trukkivalmistaja on tuplannut tilauskantansa epävarmoista ajoista huolimatta.

Automaatioasentaja Ted Sandén suorittaa loppukokoonpanoa Saksaan menevään trukkiin Solvingilla. Kuva: Pentti Höri

Pedersören Sandsundissa ilmatyyny- ja automaattitrukkeja valmistava Solving on kokenut viime vuosina ajoittaista komponenttipulaa. Silti yritykselle kuuluu parempaa kuin koskaan.

– Tilauskantamme on lähes kaksinkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna. Kun normitoimitusajat ovat olleet 6 - 9 kuukautta, nyt myymme yli vuoden toimitusajalla. Tämä on meille historiallinen tilanne, varatoimitusjohtaja Andreas Björk kertoo.

Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta Solving on onnistunut hankkimaan asiakkaita tasaisena virtana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yritykset investoivat nyt erittäin paljon prosessien automatisointiin. Ja meidän vahvuutemme löytyvät juuri sieltä.

Asiakkaat ovat teollisuuden aloilta laidasta laitaan, elintarvikkeista ydinvoimaan. Joku investoi suhdanteista riippumatta. Vuosikymmenten mittaiset asiakassuhteet tarkoittavat, että joku aina jossain alkaa uusimaan konekantaansa.

Varatoimitusjohtaja Andreas Björk kertoo, että 46-vuotiaan Solvingin tilauskanta on nyt historian korkein. Kuva: Pentti Höri

Perheyritys Solvingilla tehtiin virallinen sukupolvenvaihdos vuodenvaihteessa. Vuonna 1977 yrityksen perustanut Peter Björk jättäytyi pois operatiivisesta vetovastuusta ja jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin hänen tyttärensä Malin Helala. Myös omistusta tiivistettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suurin osa johtoryhmästä on ollut mukana jo lähes viisi vuotta. Jokapäiväinen työ ei muutu mitenkään, Andreas Björk sanoo.

Solving tiedotti kaksi vuotta sitten projektista, jossa siltä tilattiin Eurajoen ydinjätteen loppusijoituspaikkaa operoivalle Posivalle erikoistrukkeja. Niillä 30 tonnia painavat ydinjätekapselit siirretään maan päältä syvälle luolastoon.

Tähän työhön ei säteilyvaaran vuoksi ole ihmisellä mitään asiaa. Trukit ovat kauko-ohjattuja, säteilysuojattuja ja äärimmäisen tarkkoja liikkeissään.

Kaksi niistä on tuota pikaa valmiina koekäyttöön. Solving on rakentanut Pietarsaareen “testiradan” eli Eurajoen olosuhteita mallintavan simulaation, jossa varmistetaan, että kaikki toimii niin kuin pitää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska Suomessa ja Posivassa ollaan maailmanlaajuisesti pisimmällä ydinjätteen loppusijoittamisessa, projekti on tuiki tärkeä myös pedersöreläisyritykselle.

– He [Posiva] haluavat kyllä myydä teknologiaansa myös muille. Tottakai tämä kiinnostaa meitä. Meillä on meneillään muitakin ei aivan vastaavia, mutta samankaltaisia projekteja, Björk kertoo.

Andreas Björkin esittelemä 40 tuuman ilmatyyny kykenee yksinään nostamaan 40 000 kilon taakan. Kuva: Pentti Höri

Yrityksen tuotteita ei ole tarkoitettu toimimaan lähikaupan varastossa. Solving rakentaa erittäin raskaiden ja hankalien taakkojen nosto- ja siirtolaitteita.

Ilmatyynytrukit ovat olleet Solvingin leipälaji vuosikymmenet. Tyypillinen sen valmistama trukki nostaa satojen tonnien taakkoja, kuten moottoreita tai muuntajia.

– Yksittäisen trukin kapasiteetti on maksimissaan 400 tonnia. Kytkemällä kaksi trukkia yhteen voidaan nostaa 800 tonnia. Ilmatyynytekniikassa ei ole periaatteessa mitään painoylärajaa. Oikeastaan käytettävissä olevan tilan pinta-ala määrittelee rajat.

Ilmatyynyn tärkein ominaisuus on, että se jakaa kuorman painon tasaisesti laajalle alueelle pyörätrukkiin verrattuna.

Pyörillä varustetut automaattitrukit ovat kuitenkin tulevaisuuden kasvava tuoteperhe.

Täällä on sellainen yrittäjämeininki, että ihmiset uskaltavat.

Pietarsaaren seudulla on kymmenittäin menestyneitä, erittäin pitkälle erikoistuneita korkean teknologian yrityksiä. Andreas Björk tietää tämän, ja pohtii ilmiön juurisyitä.

– Täällä on sellainen yrittäjämeininki, että ihmiset uskaltavat. Alueelta saa myös hyvää koulutusta. Vaasan, Pietarsaaren ja Kokkolan alueella tekniset koulutusmahdollisuudet ovat hyvät, joten asiantuntijoita löytyy paikallisestikin. Ja Pohjanmaan rannikolle tulee myös investointeja.

Solvingin strategiaan on kirjattu, että sen päätoimipaikka on ja pysyy Sandsundissa. Kontaktit maailmalle säilyvät muun muassa ulkomaille perustettujen tytäryhtiöiden kautta.

Osaavan työvoiman saatavuus on tuttu päänvaiva myös Solvingille, joka tällä hetkellä työllistää noin 65 henkilöä.

– Asiantuntijaorganisaatiossa töitä tekevät ihmiset, ja se on tällä hetkellä suurin haasteemme. Toki voimme rekrytoida väkeä myös tytäryhtiöihimme Euroopassa.

Juuri nyt Solving hakee viittä uutta työntekijää kuten mekaniikka- ja automaatiosuunnittelijoita ja sähkö- ja ohjelmistopuolen sekä myynnin osaajia.

– Lisäksi haemme väkeä tuotantoon. Panostamme paljon huolto-organisaatioon, Andreas Björk kertoo.

Viime vuoden vielä vahvistamaton liikevaihto Solvingilla oli noin 18 miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä