Paikallisuutiset
Vuosikymmen täyteen Ekonovialla – kirjanpito vaihtui isännöintiin vähitellen
– Olemme vielä pienehkö isännöintitoimisto, mutta tarkoitus on kasvaa, valmius uuden työntekijän palkkaamiseen on jo.
Ekonovia perustettiin 10 vuotta sitten kirjanpitotoimistoksi. PerustajaTommy Granholm piteli kirjaa aluksi yksinään, vuonna 2012Nils-Johan Enkvist tuli mukaan.
– Taloyhtiöitä oli mukana jo kirjanpitovaiheessa, Nils-Johan Enkvist kertoo.
– Siis kirjanpitoasiakkaina. Pikku hiljaa alkoi syntyä tarvetta isännöinnillekin.
Vuonna 2017 kirjanpitotoiminta myytiin Noogalle ja isoin osa henkilökunnasta siirtyi kaupan mukana. Samana vuonna tuliMagnus Enkvist Ekonovian palvelukseen. Tommy Granholm työskentelee yhä Noogalla, mutta on Ekonovian osaomistaja. Nyt ( tai oikeastaan ensi viikosta alkaen) Tommy Granholm, Nils-Johan Enkvist ja Magnus Enkvist omistavat kukin kolmanneksen yrityksestä.
Ekonovia isännöi noin 50 taloyhtiötä pääasiassa Pietarsaaressa, mutta myös Pedersöressä, Luodossa ja Kokkolassa.
– Alalla on kilpailua, Nils-Johan Enkvist toteaa.
– Isännöitsijää vaihdetaan aika usein. Taloyhtiöissä vertaillaan tietysti hintoja, mutta myös palvelujen toimivuutta ja erityisesti isännöitsijän saavutettavuutta.
Moni on tilannut isännöitsijäntodistuksen, kun harkitsee asunnon nostoa. Isännöinti pitää sisällään paljon muutakin.
– Kaikkea emme voi itse tietää, mutta olemme löytäneet tahoja, joilta voimme kysyä esimerkiksi rakennusteknisistä ongelmista ja juridiikasta. Juridiikan tuntemusta tarvitaan usein, vaikka riita-asia ei päätyisi oikeuteen asti. Riitoja voi syntyä monista asioista maksuvelvollisuuksista lähtien... Etelä-Suomessa sattui kerran, että riita pesutupamaksusta vietiin korkeimpaan oikeuteen.
Yhtiökokouksissa isännöitsijän on osattava kertoa, missä mennään.
– Yhtiökokous tietysti päättää, mutta isännöitsijän on esiteltävä vaihtoehdot vaikkapa remontin rahoitusjärjestelyille. Hän on ikään kuin toimitusjohtaja.
Joskus saattaa olla aihetta pyytää neuvoa sosiaalitoimelta.
– Jos vaikkapa yksin asuvalla vanhuksella ei ole omaisia lähialueilla eikä hän näytä pärjäävän itsekseen eikä toisaalta halua muuttaa, niin tilanne on hankala.
Kerrostalojen putkiremonteista puhutaan paljon ja syystä, sillä Pietarsaaressa rakennettiin paljon 1960- ja 1970 -luvuilla. Muunkinlaista ajanmukaistamista tarvittaisiin.
– Aikoinaan ei kolmekerroksiseen taloon tarvinnut rakentaa hissiä ja tuollaisia taloja on Pietarsaaressa paljon. Jos talossa on kaksi tai kolme porraskäytävää - kuten hyvin usein on - niin hissien rakentaminen nyt tulisi erittäin kalliiksi. Yhden porraskäytävän taloissa tilanne on teknisesti yksinkertaisempi.