Paikallisuutiset
Villy Lindfeltin esikoisdekkari on isänpäivän pietarsaarelainen lahjahitti: "Mukavasti sitä on mennyt, myydyin suomenkielinen kirja."
Sunnuntaina vietetään isänpäivää. Kun Pietarsaaren Kirjakaupassa kyselee myöhäisen lahjavinkin perään ei yrittäjäChristel Granholm-Hagenin tarvitse kauaa miettiä.
– Oman kaupungin pojan Villy Lindfeltin esikoisromaani Miltä tuntuu tappaa.
Pietarsaaressa syntyneen, kasvaneen ja suuren osan aikuisiästään viettäneen Lindfeltin hyviä arvosteluita saanut jännäri on ollut syksyn myyntihitti kirjakaupan suomenkielisessä tarjonnassa.
– Mukavasti sitä on mennyt, myydyin suomenkielinen kirja, Granholm-Hagen iloitsee.
Ilonaiheita Pietarsaaren keskustan kivijalkakaupoissa tarvitaankin. Granholm-Hagen totesi PS:n haastattelussa huhtikuussa, että koronaepidemian toisen aallon iskeminen isänpäivä- ja joulusesonkiin olisi kirja-alalle huono juttu.
– Ja näinhän siinä sitten kävi, hän hymähtää.
Suurempia murheita Granholm-Hagen ei kuitenkaan suostu asiasta ottamaan, vaan suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.
– Nyt kun se korona on täällä, niin voi vain yrittää tehdä parhaansa ja toivoa, että saisimme pian taas elää normaalia elämää.
Kirja on pitkien kalsareiden ja partaveden ohella isänpäivälahjojen ikuinen klassikko. Joulu on kokonaisaisuudessaan suurempi kirjasesonki, mutta ensisijaisesti miehille suunnatun tuotannon osalta isänpäivä jyrää, paukkuu ja räjähtelee.
– Ilkka Remes on aina suosittu, sanoo Granholm-Hagen ja vilauttaa Suomen myydyimmän pseudonyymin uusinta eli Kotkanpesää.
Mikäli arvelee, että massiivisella hakaristillä kansikuvitettu Kotkanpesä ei isää sytytä voi syksyn myyntimenestyksistä valikoida toisen kirjailijanimen eli Lars Keplerin. Ruotsalaispariskunta Alexander Ahndorilin ja Alexandra Coelho Ahndorilin todellisuudessa kirjoittaman Joona Linna -sarjan uusin jännäri on nimeltään Peilimies.
Trillerien lisäksi miehiä tilastojen valossa kiinnostavat etenkin sotakirjat. Voisiko isälle valikoida jotain ihan muuta?
– Vaikkapa Marjatta Sarpanevan Timo Sarpaneva -elämäkerta Taide ja elämä, Granholm-Hagen vinkkaa.
Yllä mainittuja teoksia ja maailman kaikkia muita kirjoja yhdistää, että verkkokaupan kautta tilaamalla ei enää isänpäiväksi ehdi kuin korkeintaan pikalähettitoimituksena.
– Kivijalkakaupasta sen sijaan saa kirjan heti mukaan ja jos meillä ei jotain tiettyä kirjaa ole, niin voi löytää jotain muuta, Granholm-Hagen sanoo.
Hän myöntää verkkokaupan olevan uhka perinteiselle vähittäiskaupalle kirja-alallakin.
– Voisi miettiä ekologisiakin ulottuvuuksia. Kun tilaa yhden tuotteen, niin se postitetaan yksinään matkojen päästä ja ehkä palautetaan, meille taas kirjat tulevat isompina toimituksina.