Paikallisuutiset

Valokuitu syrjäyttää 150-vuotiaan kupariverkon: teleyhtiö JNT:ltä luvassa irtisanomis- ja tarjouskirjeitä vielä parille tuhannelle asiakkaalle

Joukko Skutnäsin alueen asukkaita on saanut Pietarsaaren seudun teleyhtiö JNT:ltä kirjeen, jossa ilmoitetaan vanhan kupariverkon ylläpidon loppumisesta. Samalla JNT on irtisanonut kuparitekniikan kautta toimittamansa internet-, tv- ja puhelinpalvelut päättymään vuoden 2025 maaliskuun lopussa.

Teleyritys markkinoi samalla kirjeellä kuituverkon asentamista asiakkaan kiinteistöön. Sen saa puoleen hintaan eli 695 eurolla, mikäli tekee kaupan ennen syyskuun päättymistä. Tämän jälkeen tehdyissä sopimuksissa hinta on kaksinkertainen.

PS:n toimituksen tietojen mukaan tämä on aiheuttanut huolta ja hämmennystä varsinkin ikääntyneemmissä asiakkaissa. Kupariverkon kautta on katseltu kaapeli-tv:tä, käytetty internetiä ja soiteltu lankapuhelimella. Muun muassa kustannusten on epäilty kasvavan kuituliittymän tullessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

JNT:n myyntipäällikkö Nina Riska esittelee tekniikkaa, joka asennetaan valokuidun tilaajan taloon. Useimmat pärjäävät kuituliittymän sisältävällä kaapilla ja wifi-reitittimellä. Kuva: Pentti Höri

Myyntipäällikkö Nina Riska JNT:stä kertoo, että asiakas saa halutessaan entiset kaapeli-tv- ja puhelinpalvelut nykyiseen, muuttumattomaan hintaan. Myös 06-alkuisella ”lankanumerolla” voi jatkaa.

– Internet-liittymän hinta riippuu siitä, kuinka nopean liittymän asiakas haluaa, Riska toteaa.

Valokuitu mahdollistaa kuparilankaa huomattavasti nopeammat yhteydet.

Asiakkaan on kuitenkin maksettava kuituliittymän asennuksesta. JNT tarjoaa vaihtoehtoina kiinteän käteismaksun ohella osamaksua ja vuokraliittymää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokraliittymää Riska suosittelee asiakkaalle, joka arvioi hyödyntävänsä kuitua lyhyehkön ajan. Muutamassa vuodessa se kuitenkin tulee kalliimmaksi kuin kerta- tai osamaksu.

Jos asiakas ei halua kuitua kiinteistöönsä, hänen on irtisanomisajan jälkeen esimerkiksi katsottava televisiota antennin avulla, käytettävä matkapuhelinta ja nettiyhteytenä mobiililaajakaistaa.

Kupariverkkoa on käytetty teleyhteyksiin Suomessa noin 150 vuotta. Nina Riskan mukaan JNT:n toimialueella eli Pietarsaaren seudun kunnissa sillä on enää vajaat 2 000 käyttäjää, joista osa on taloyhtiöitä. Valokuidun piirissä on yli 10 000 kiinteistöä.

– Kupariverkkoja puretaan koko Suomessa. Meilläkin asiakkaita on jo aika vähän. Kuituverkon kautta saa paremmat yhteydet. Esimerkiksi etätöiden tekijöille tai opiskelijoille kuparinettiliittymä ei enää riitä. Emme myöskään tiedä, millaisia palveluita meillä on tulevaisuudessa, Riska perustelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuparista irtautumisen sanelee myös yksi selkeä käytännön syy.

– On hyvin vaikeaa löytää henkilökuntaa joka hallitsee työskentelyn kupariverkon kanssa. Osaajat ovat menneet eläkkeelle, ja kukaan ei opiskele alaa enää.

Kupariverkkoa puretaan nyt vaiheittain Pietarsaaren seudulla. Yllämainittu irtisanomiskirje meni noin 200:lle asiakkaalle kaupungin länsiosissa.

– Lähivuosina loputkin kupariverkon asiakkaat tulevat saamaan samanlaisen. Olemme tehneet tämän Uudessakaarlepyyssä, Luodossa, Jepualla ja Purmolla. Ensi vuonna Luodosta tulee ensimmäinen kunta, jossa ei ole enää ollenkaan kupariliittymiä, Nina Riska kertoo.

Hänen mukaansa asiakkaat pienen mietinnän jälkeen yleensä ymmärtävät, että kuituliikenne on tulevaisuutta.

JNT suunnittelee verkon uusimista valitsemalla sopivan kokoisia alueita, joille kuidun vetäminen samalla kertaa tulee edullisemmaksi. Yhtenä osviittana ovat myös vikailmoitukset: kupariverkko saattaa joillakin alueilla pätkiä, eivätkä palvelut enää toimi hyväksyttävällä tasolla.

Pietarsaaressa JNT on ainoa kuituverkon rakentaja ja ylläpitäjä. Yhtiö toimii myös esimerkiksi Vaasassa, jossa kilpailua Riskan mukaan on riittämiin. Useat teleyhtiöt operoivat samoilla markkinoilla.

– Viime vuosina valokuitumarkkinat ovat olleet hyvin vilkkaat. Ja Suomi on aika paljon jäljessä kuidun rakentamisessa verrattuna moneen muuhun maahan.

Yksi ymmärrettävä selitys markkinoiden kuumentumiselle löytyy, kuinkas muuten, koronasta.

– Kun jouduttiin tekemään kotona töitä, huomattiin, että mobiilikaista ei riittänytkään, jos perheessä oli useita käyttäjiä. Meillä oli silloin töitä, Nina Riska naurahtaa.

Kiinteällä valokuidulla on hänen mukaansa yksi merkittävä käytännön etu puolellaan mobiiliverkkoon verrattuna.

– Se on niin toimintavarma. Se kaivetaan maahan, joten esimerkiksi sää ei vaikuta siihen ollenkaan. Ja jos tilaat 300 megaa kiinteää laajakaistaa, saat sen. Mobiiliverkossa kaista täytyy jakaa toisten kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä