Paikallisuutiset

Uusi pohjavedenottamo suunnitteilla Pietarsaareen: laitosta tarvitaan varmistamaan koko seudun vesihuolto häiriötilanteissa – myös Åminnen vesilaitoksen tuleva peruskorjaus häämöttää

Pietarsaaren rajamaille kaavaillaan uutta raakavedenottamoa, joka hyödyntäisi pohjavettä ja kykenisi vastaamaan Pietarsaaren kaupungin vedentarpeisiin. Mittavan hankkeen tarkoituksena on turvata sekä kaupungin että ympäristökuntien vedensaanti häiriö- ja kriisitilanteissa.

Pohjavedenottamolle soveltuvia alueita on Bredskärissä, Roskassa, Sandåsenilla, Sandnäsetissä ja Hedetissä. Pari viimemainittua sijaitsevat Pedersören kunnan puolella, muut Pietarsaaren kaupungin alueella.

Aiheesta käynnistetään keskustelu naapuruskuntien kanssa. Liikelaitos Pietarsaaren Veden johtokunta pyysi viime kokouksessaan kaupunginhallitusta nimeämään Pietarsaaren puolesta työryhmän ajamaan asiaa eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on toteuttaa hanke kuntien välisenä yhteistyönä.

Kunnat ovat jo muutamia vuosia sitten yhdistäneet vesiverkostonsa niin, että häiriötilanteessa vesihuolto ei katkeaisi.

Pietarsaaren Veden toimitusjohtajanAndreas Svarvarin mukaan varajärjestelmiä ja niiden varajärjestelmiä on laadittu, mutta alueen yhteinen vedentuotantokapasiteetti ei silti riitä laajemman ja pitkäkestoisemman häiriön sattuessa.

– Sellaisen syntymiseen voi olla monta mahdollista syytä. Todennäköisyys on pieni, mutta kuitenkin mahdollinen, Svarvar toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konkreettinen "häiriötilanne" on jo näköpiirissä. Pietarsaari ottaa raakavetensä Ähtävänjoesta. Alueen suurimmalla, Åminnen vedenottamolla on ikää jo reippaasti.

Se rakennettiin 1950-luvulla ja sitä laajennettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Iso remontti tulee eteen 10–20 vuoden aikajänteellä.

– Pienemmät korjaukset voidaan tehdä ilman, että Åminnea suljettaisiin kokonaan, mutta isompaa saneerausta ei voida toteuttaa pysäyttämättä laitosta. Tällä hetkellä meillä ei ole kapasiteettia ottaa kaupungin tarvitsemaa juomavettä muualta alueeltamme, Svarvar kertoo.

– Tämän takia pohjavedenottamo on ollut suunnitteilla Pietarsaaren Vedellä jo kauan . Koska varavesilaitos olisi kuitenkin hyödyllinen asia kaikille seudun vesilaitoksille, olisi tässä mainio tilaisuus laajentaa yhteistyötämme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Svarvar arvioi uuden pohjavedenottamon olevan toiminnassa 5–10 vuoden sisällä, mikäli kaikki sujuu kitkatta eikä ylimääräisiä yllätyksiä tule.

Hän pitää tässä vaiheessa järkevänä, että uudesta vedenottamosta tehtäisiin Pietarsaaren pääasiallinen käyttöveden lähde.

– Pohjaveden tuotanto juomavedeksi on yleensä halvempaa verrattuna pintavedestä tuottamiseen, ja myös helpompaa raakaveden tasaisemman laadun takia.

– Tarvitsemme silti nykyistä Åminnen vesilaitosta seudun vesihuollon turvaamiseen, koska uusi laitos pelkästään ei siihen riittäisi. Toisin sanoen tarvitsemme ylimääräisen vedenottamon, Andreas Svarvar kertoo.

Päätös siitä, kumpaa käytetään ja kumpi jää varalle, tullaan todennäköisesti tekemään vasta sitten, kun uusi pohjavedenottamo on pystyssä.

Hankkeen kustannuksista Svarvarilla ei ole esittää toistaiseksi tarkempaa arviota.

– Meidän täytyy tutkia pohjavesialueiden vedenlaatua ensin. Aiemmat tutkimukset alkavat olla niin vanhoja, että on syytä tehdä uusia ja tarkempia.

– Projektista tehtiin alustava suunnitelma ehkä 10 vuotta sitten. Tekniikka on matkan varrella muuttunut. Kustannuksista on vaikeaa sanoa, mutta muutamasta miljoonasta eurosta ylöspäin uskoakseni puhutaan.

Vedenottoa ei aloiteta tuossa tuokiossa. Lupamenettelyt ja kiinteistönomistajien kanssa käytävät neuvottelut ottavat aikansa.

– On paljon asioita, joita emme tällä hetkellä tiedä. Mutta tämä naapurikuntien kanssa käytävä keskustelu on ensimmäinen askel. Olisi mainio juttu, jos voisimme toteuttaa tämän yhteistyönä, sillä ainakin vesialalla sitä tarvitaan, Andreas Svarvar sanoo.

Aiheesta on keskusteltu alustavasti naapurusten kesken kertaalleen. Svarvar luonnehtii ajatuksen vastaanottoa myönteiseksi.

Varakapasiteetin tarve on olemassa kaikilla seudun vesilaitoksilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä