Paikallisuutiset

UPM:n Pietarsaaren tehtaalla yllätyttiin Metsäteollisuuden tes-irtiotosta – työntekijät enemmän, työnantaja vähemmän

UPM Pietarsaaren huoltoseisokki saattaa aiheuttaa hajuhaittoja lähiympäristössä seisokin alkaessa ja päättyessä.
UPM Pietarsaaren huoltoseisokki saattaa aiheuttaa hajuhaittoja lähiympäristössä seisokin alkaessa ja päättyessä. Kuva: Clas-Olav Slotte

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäteollisuus ry:n irtautuminen työehtosopimuksista ei tullut täysin puun takaa UPM Pietarsaaren tehtaan johdolle. Sen sijaan työntekijäpuolella tapahtunutta hämmästellään ja vaikutuksia epäillään enemmän.

Kolmisensataa työntekijää työllistävän Pietarsaaren sellutehtaan johtajaSimon Fagerudd toteaa, että Metsäteollisuuden torstainen päätös luopua keskitetyistä palkkaneuvotteluista sekä yllätti että ei.

– Onhan tästä puhuttu paljon. Tilanne on mielenkiintoinen ja hyvä tietenkin sikäli, että tämäkin asia siirtyy lähemmäs bisneksen tekoa ja että siellä tämän tyyppisiin asioihin voidaan myös vaikuttaa, Fagerudd sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asian tuoreuden takia hän ei osaa sanoa, miten paikallisesti jatkossa neuvotellaan – tehdaskohtaisesti vai konsernitasolla.

– Se jää nähtäväksi. Tässä vaiheessa emme pysty siihen oikein vastaamaan.

– Näen kuitenkin positiivisena sen, että paikalliset olot otetaan huomioon, ja kanssakäyminen ja keskustelut käydään enemmän yrityskohtaisesti tai sitten paikallisesti. Se on hyvä sekä työntekijöille että yritykselle, koska silloin tulee enemmän huomioitua niitä asioita, jotka ovat tärkeitä molemmille.

Simon Fageruddin mukaan UPM:n pääluottamusmiehillä on jo vanhastaan hyvä näkymä tehtaan asioihin, sillä he ovat johtoryhmässä mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren sellutehtaan pääluottamusmiesSauli Tiala pitää Metsäteollisuuden päätöstä isona yllätyksenä. Paperiliiton ja työnantajaliiton tes-neuvotteluissa on jo vuosia sovittu raamit ja perälaudat, joiden puitteissa sopimuksia on voitu säätää paikallisesti.

– Olemme pystyneet tekemään parempiakin sopimuksia työpaikalla. Paikallisesti sopimisessa ei ole ollut koskaan mitään estettä, joten ihmettelen, että näin kävi.

Tialan mukaan jää nähtäväksi, miten tilanne muuttuu työpaikoilla.

– Ainahan kilpailukyvyn nostaminen on tarkoittanut säästöjä ja supistuksia. Toivotaan, että olen väärässä. Mutta näen, että tällä päätöksellä hajotetaan enemmän kuin rakennetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalliset neuvottelut, laajuudesta riippuen, tietävät hänen mukaansa reippaasti lisää päänvaivaa tehdastasolle.

– Valmiuksia meillä toki niihin on, mutta aivan älyttömästi ne teettävät töitä. Tosin onhan niitä tehty ennenkin, Sauli Tiala sanoo.

Paperiteollisuuden työehtosopimus on voimassa vuoden 2021 loppuun, minkä jälkeen sopimusjärjestelmä hajautuu.

Lue myös:Bolidenin pääluottamusmies Petri Partanen pitää Metsäteollisuuden irtautumista tes-toiminnasta vastuuttomana: "Askel pois sopimisen ja neuvottelemisen kulttuurista"

Pohjanmaan Kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä: "Partasen kommentit edustavat äärivanhoillista ay-ajattelua, jossa työntekijä on sankari ja työnantaja lähtökohtaisesti roisto"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä