Paikallisuutiset

Uniikki vaatenäyttely koristaa Rosenlundin pappilan ravintolaa

Vintagevaatteet pietarsaarelaiskeräilijän kokoelmista tarjoavat Rosenlundilla silmänruokaa ja aikamatkoja aina 1930-luvulta asti.

Beatles-aiheinen leninki vuodelta 1964, äidin ompelemia lastenmekkoja sekä pietarsaarelaisen Heelmä Kauppilan ompelema kihlajaisleninki 1956 kuuluvat keräilijä Barbro Enholmin vaatekokoelman aarteisiin. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelainen keräilijä Barbro Enholm on laittanut osan vintagevaatteiden kokoelmastaan esille Rosenlundin pappilan ravintolaan. Silmäruokaa ja aikamatkoja tarjoavat asut aina 1930 luvulta 1970-luvulle asti.

– Moni vaate liittyy Pietarsaareen siten, että se on aikoinaan joko täällä ommeltu tai paikallisesta vaateliikkeestä ostettu, kuvaa Enholm.

Kaksiosainen puku 1950- 60 -luvulta on taidonnäyte pietarsaarelaisen John Rönningin räätälinliikkeestä. Samoja vuosikymmeniä edustaa kolmiosainen pukukaunotar Pietarsaaressa toimineesta Evette - naisten asusteliikkeestä. Herkän kaunis kihlajaisleninki vuodelta 1956 on pietarsaarelaisen Heelmä Kauppilan käsialaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vintagevaatteet veivät muistoihin ja herättivät vilkasta keskustelua Aspegrenin pappilassa lounaspöydissä heti avajaispäivänä. Seinällä henkarissa leninkejä 1960-luvulta, crimpleneliivi ja röyhelöpaitapusero sekä kaksiosainen crimplenehousupuku ommeltuine prässisaumoineen suoraan 1970-luvulta. Kuva: Pirkko Högkulla

Tulijaa tervehtii ensimmäisenä pappilan eteiskäytävällä mallinukke yllään Pi Sarpanevan designtakki akvarellimaisesta Ambiente-kankaasta, jonka aviomies Timo Sarpaneva suunnitteli 1960-luvun puolivälissä. Vieressä on seinällä katseenvangitsijana henkariin ripustettu taftileninki vuodelta 1936. Se on Barbron Enholmin äidin, Karin Enholmin luomus. Kokonaisuuden kruunaa viehättävä päähine.

– Äiti oli vaatturinopissa Pietarsaaressa. Hän ompeli vaatteita sekä tilauksesta että omiin tarpeisiin. Lapsuusajan mekkoni kasvuvaraompeleineen ovat säilyneet tallessa ja muutama on esillä näyttelyssäkin.

Barbro Enholm esittelee design-kenkää, vitriinilaatikossa muun muassa miesten sukanpitimet ja 60-luvun kaulakoruja. Mallinukella on yllään Pi Sarpanevan takki Ambiente-kankaasta. Kuva: Pirkko Högkulla

Ompelun taito tarttui sittemmin myös tyttäreen. Barbro Enholm muistelee kuinka hän teininä surautti luokkakavereillekin vaikkapa pitkät housut muutamalla markalla.

Beatles-aiheinen leninki vuodelta 1964 kuuluu joukkoon keräilyharvinaisuutena. Turkoosin leningin helmassa lukee “I wan-na hold your hand”. Keräilijän kokoelmiin Lontoosta aikoinaan ostettu vaateaarre löysi tiensä 25 vuotta sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paul McCartney oli ykkönen, muistelee Barbro Enholm nuoruusvuosiaan.

Barbro Enholmin äidin, Karin Enholmin, ompelema taftileninki vuodelta 1936. Kuva: Pirkko Högkulla

Ikonista Marimekkoa Enholm ylistää taidelasiksi, joka ei muutu miksikään.

Marimekon näyttävästä tuotannosta voi näyttelyssä ihailla muun muassa leninkiä 1960-luvulta, aurinkohattua sekä 1950-luvun sadetakkia, jonka taskuun on jäänyt roikkumaan hyväkuntoinen Säästökassa -heijastin.

– Sadetakki on kuulunut pietarsaarelaiselle Sonja Honkoselle, joka työskenteli säästökassan vastaavana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anu Pentikin nahkaliivi on saanut kaverikseen minileningin. Suoraan 1970-luvulta on puolestaan outfit, jossa yläosa on hopealaméta ja alaosana liehuvat leveälahkeiset vakosamettihousut.

1960-luvun minimekko ja 1930-luvun juhlamekko. Kuva: Pirkko Högkulla

Kuin kirsikkana pohjalla näyttelykokonaisuuteen sisältyy myös mm. punainen crimpleneliivi ja valkoinen röyhelöpaitapusero sekä kaksiosainen punainen crimplenehousupuku ommeltuine prässisaumoineen.

Vanhojen vaatteiden arvo keräilijälle on pitkälle niiden katsojassa herättämissä muistoissa.

– Kun olin valmistelemassa muotinäyttelyä Koivurinteellä kiinnitti eräs asukas puolestaan huomiota tähän valkopohjaiseen, mustapilkulliseen 50-luvun leninkiin. Ilahtuen hän kysyi saisiko lainata leninkiä ja suunnitteli miten pukisi sen päälleen, sitoisi huivin hiuksiinsa, laittaisi ison purkan suuhunsa - ja eikun menoksi. Hän teki matkan nuoruuteen omassa mielessään, kuvailee Barbro Enholm.

Ja ainahan esimerkiksi 1960-luvun suositusta asusta, minihameesta, on helppo keskustella. Samoin rock'n roll kellohameesta 1950-luvulta.

Näyttely on esillä 30. kesäkuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä