Paikallisuutiset

Unicef ei ratko konflikteja, vaan auttaa hädässä olevia lapsia

– Ette näe meitä barrikadeilla, Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola sanoo.

Maailmassa on meneillään lukuisia humanitaarisia kriisejä, joista me tiedämme uutisten kautta vain osan, lähinnä ne jotka tulevat meitä lähimmäs ja vaikuttavat omaankin elämäämme.

– Näiden konfliktien johdosta lähes 37 miljoonaa lasta on pakolaisina. Se on suurin määrä sitten toisen maailmansodan, sanoo Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Hän vieraili viime perjantaina Pietarsaaressa ja esitteli Unicefin toimintaa yleisölle kirjastossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola järjestö nojaa vain ja ainoastaan lapsen oikeuksien sopimukseen. Kuva: Pentti Höri

Ketola korosti Unicefin toiminnassa sitä, että järjestö on ehdottoman puolueeton konfliktitilanteissa. Näin se toimii myös Ukrainassa, jossa on meneillään täysimittainen sota.

– Meidän täytyy turvata neuvotteluilla myös se, että sotatilanteissakin saamme tarvikkeita perille. Kykenemme neuvottelemaan kaikkien osapuolten kanssa ja turvaamaan, että saamme avustustarvikkeet vietyä sinne, mihin ne pitää viedä.

Ketolan mukaan Unicefin ainoana ohjekirjana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus.

– Me emme ota poliittisesti kantaa, ja sen takia ette näe meitä barrikadeilla nostamassa lippua yhden tai toisen asian puolesta. Konfliktitilanteessa täytyy olla hyvin tarkka siitä, miten muotoilee sanansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muiden tehtävä on ratkaista se konflikti. Meidän tehtävämme on, niin kauan kuin konflikti jatkuu, huolehtia siitä, että lapset mahdollisuuksien mukaan voivat mahdollisimman hyvin sen keskellä, Marja-Riitta Ketola kertoi.

Sota Ukrainassa on kestänyt reilut puolitoista vuotta. Unicef pääsi heti työhön kiinni, sillä se oli toiminut maassa jo 25 vuoden ajan sitä ennen.

Järjestön toimintakyky perustuu sen omaan ammattiosaamiseen, valtioiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä vahvoihin verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin.

– Ukrainassa oli aseellisia konflikteja jo ennen, kuin sota varsinaisesti eskaloitui. Rakensimme yhteistyössä paikallista resilienssiä niin, että se ottaa huomioon erityisesti lapset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olimme kartoittaneet, mitä maassa voi tapahtua. Toki emme voineet tietää kriisin kehittyvän niin isoksi kuin se teki, mutta selkeästi pääsimme heti toimimaan ja hätäapuvarastosta saimme hyvin nopeasti tarvikkeita Ukrainaan, Ketola kertoi.

Tällä hetkellä Ukrainassa on neljä miljoonaa lasta avun tarpeessa. Maan sisällä pakenevia on kuusi miljoonaa, ja maasta paenneiden määräksi arvioidaan kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Unicefin avustustyön haastavuutta lisää se, että pakolaiset liikkuvat paljon.

– Maan sisällä pakenevat liikkuvat sen mukaan, missä asuu sukulaisia, minne pääsee turvaan ja miten sota kehittyy. Olemme joutuneet rakentamaan paljon mobiilipalveluja, jotka liikkuvat sen mukaan, missä eniten apua tarvitsevat pakenevat ovat.

Unicef on myös lisännyt jakamiensa käteisavustusten määrää. Heikoimmassa asemassa olevat perheet saavat pienen avustuksen.

– He saavat itse ostaa juuri sitä, mitä he tarvitsevat. Tämä pitää yllä myös paikallista taloutta ja toimintaa.

Unicef vastaa lasten hyvinvoinnin lisäksi myös koulutuksesta ja puhtaan veden saannista.

Järjestön tukemana yli neljä miljoonaa ukrainalaislasta on päässyt digitaalisen oppimisen piiriin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä