Paikallisuutiset

Ulkomaisen osaamisen tarinat seminaarissa Pietarsaaressa- ”Hyvin koulutetun henkilöstön saatavuus on jo nyt todellinen kasvun este”

UPM:llä merkittävä osa henkilöstöstä eläköityy 10 vuoden sisällä, ja tilanne on samankaltainen myös muissa suurissa yrityksissä. Arkistokuvassa UPM:n Pietarsaaren sellutehdas iltavalaistuksessa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pietarsaaren Alholmen Industrial Parkin henkilöstöosastot järjestävät yhteisen iltapäiväseminaarin Optimalla torstaina 14. maaliskuuta. Teemana on kansainvälinen työvoima.

Torstaina 14. maaliskuuta Alholmen Industrial Parkin henkilöstöosastot järjestävät yhteisen iltapäiväseminaarin Optimalla kansainvälisestä työvoimasta. Kohderyhmänä ovat esimiehet ja työturvallisuudesta vastaavat alueen yrityksissä.

Uuden työvoiman tarve on suuri, sanoo Pietarsaaren UPM:n henkilöstöpäällikkö Soja Forslund tiedotteessa. Hyvin koulutetun henkilöstön saatavuus on jo nyt todellinen kasvun este, eikä tilanne parane tulevaisuudessa.

– Näin pienellä alueella paikallinen työvoima ei riitä kattamaan kaikkien tarpeita. Esimerkiksi UPM:llä merkittävä osa henkilöstöstä eläköityy 10 vuoden sisällä, ja tilanne on samankaltainen myös muissa suurissa yrityksissä. Emme voi odottaa, vaan meidän kaikkien on tiedostettava tilanteen vakavuus ja löydettävä ratkaisuja, joilla myös kansainvälisiä työntekijöitä saadaan integroitua työelämäämme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueella on jo useita esimerkkejä onnistuneista kokeiluista kansainvälisen työvoiman integroimiseksi ja joitakin niistä esitellään tarkemmin seminaarissa.

Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava Elina Koskela kertoo Baronan pitkäaikaisista toimista ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden integroimiseksi.

Heidi Saarinen Danfoss Vaasasta kertoo mm. yrityksen suuresta rekrytointikampanjastaan ja Anna Mäkelä esittelee Bolidenin tandem-työharjoitteluohjelmaa.

Bolidenillä Kokkolassa on kokeiltu yhteistyössä Centrian kanssa tandem-mallia, jossa ulkomaalainen ja suomalainen opiskelija harjoittelevat yrityksessä samanaikaisesti. Harjoittelijat tukevat toisiaan ja tarvittaessa suomalainen harjoittelija pystyy kääntämään, jos kielimuuri tulee vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Palaute harjoittelijoita vastaanottaneilta tiimeiltä oli erittäin hyvää, Soja Forslund kertoo. Koettiin muun muassa, että kokeilu toi vaihtelua työilmapiiriin.

Seminaarin osallistujat saavat myös tutustua Pohjanmaan kauppakamarin tilastoihin Pohjanmaan työmarkkinatilanteesta. Ammattikorkeakoulu Centria kertoo työmarkkinapalveluistaan sekä siitä, miten koulutussektori voi auttaa työvoimapulan tilanteessa.

Yleisin peruste ulkomaalaistaustaisen työvoiman palkkaamista vastaan on se, että kielitaidon puute voi vaarantaa työpaikan turvallisuuden. Tämä on asenne, jonka Soja Forslund ja muut AIP:n henkilöstöosastojen vastaavat haluavat haastaa, kuvataan tiedotteessa.

– Aina voi aloittaa pienin askelin ottamalla ensin vastaan harjoittelijoita, esimerkiksi Centrian kansainvälisellä insinöörilinjalla opetuskieli on englanti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työturvallisuusohjeiden kääntämisen englanniksi ei tarvitse olla vaikeaa. Kun saamme lisää esimerkkejä hyvistä kokeiluista, voimme oppia toisiltamme ja madaltaa muiden kynnystä ottaa vastaan kansainvälistä työvoimaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä