Paikallisuutiset

Työkalun vaihto sulkee kirjaston ovet – vanha ohjelma toimi lähes 30 vuotta

Pentti Höri

Lokakuussa Pietarsaaressa nähdään melkoinen harvinaisuus. Kaupunginkirjasto sulkee ovensa puolentoista viikon ajaksi alkaen 18. lokakuuta.

Harvinainen on syykin, nimittäin tietojärjestelmän vaihto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän vanhan kanssa on pärjätty vuodesta 1991 eli melkein 30 vuotta. Kovin usein emme järjestelmää vaihda, kirjastotoimenjohtajaLeif Storbjörk sanoo.

Asiakkaan kannalta muutos ei ole kovin iso, kirjaston kiinnioloaikaa lukuun ottamatta.

– Useimmat tuskin huomaavat mitään tapahtuneen. Verkkokirjastonkaan näkymät ja toiminnot eivät juuri muutu. Suurin muutos tulee henkilökunnan työhön. Saamme uuden työkalun ja uuden ohjelman, tietojärjestelmistä vastaava kirjastonhoitajaLina Granqvist-Björkskog kertoo.

Myös verkkokirjasto sulkeutuu samaksi ajaksi kuin kirjaston ovetkin, koska verkossa asioidaan saman tietokannan pohjalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuteen, norjalaisen Mikromarcin toimittamaan järjestelmään siirrettävä tietomäärä on valtava. Jo tekninen ajo vie kosolti aikaa.

– Yksi nuottikokoelma, jossa on 200 eri laulua, merkitsee 200:aa tietuetta. Lisäksi tulee henkilökunnan koulutus. Tämä vaikuttaa kaikkien työhön, Granqvist-Björkskog kuvailee.

Rannikon kaikki Fredrika-kirjastot siirtyvät samaan järjestelmään noin vuoden kuluessa. Pietarsaari on jonossa ensimmäisenä.

– Mustasaaren piti aloittaa, mutta heille tuli este, joten tämä siirtyi nyt meille. Sama järjestelmä on jo käytössä muutamalla paikkakunnalla Suomessa, mutta olemme edelleen ensimmäisten joukossa, Storbjörk kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjoismaissa järjestelmä on jo tuttu ja suosittu. Suuruudesta on etua.

– Nykyisessä järjestelmässämme on aika vähän käyttäjiä. Suurempaan perheeseen liittymällä saamme tietysti enemmän käyttäjätoivomuksia, mutta myös rahaa on liikkeellä enemmän. Sitä kautta tulee voimavaroja kehittämiseen ja aikansa seuraamiseen. Voimme myös ottaa uusia juttuja käyttöön nopeammalla tahdilla, kuin mihin olemme tähän saakka pystyneet.

Uutuus nopeuttaa ja tehostaa henkilökunnan työtä. Ne toiminnot, joihin tähän saakka on jouduttu käyttämään tuplatyötä, pystytään jatkossa toteuttamaan kertakirjauksella.

– Hankintapuolella muutos näkyy ehkä eniten. Tilaukset nopeutuvat, ja tulevat sitä nopeammin myös asiakkaan käyttöön, Granqvist-Björkskog sanoo.

Kirjaston kiinniolon aikana myöhästymissakkoja ei luonnollisestikaan kerry.

Sen sijaan sakotusjärjestelmä muuttuu päiväperusteiseksi aiemman viikkoveloituksen sijasta.

Euro viikossa vaihtuu 20 senttiin kirjaston aukiolopäivää kohti.

Pietarsaaren kaupunginkirjasto on kiinni 18. – 28. lokakuuta. Lehtilukusali pidetään auki tuolloinkin päiväsaikaan.

Pietarsaaren kaupunginkirjasto lukuina

Vuonna 2017 kirjastossa kävi 141 591 asiakasta

Lainauksia tehtiin 266 032 kappaletta

Web-palvelussa asioitiin 57 777 kertaa

Kirjastokorttia käytti 7 450 eri asiakasta

Lainattavia artikkeleja oli kaikkiaan 206 715 kappaletta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä