Kolumnit
Tony Syrjäsen kolumni: Tiedottamatta jättämisen ABC
Kirjoittaja on ihastunut maailmankaikkeuden ihmettelemiseen.
Kolumneissa purnaaminen on ollut itselleni aina vähän vieraampi laji, mutta kokeillaan sitäkin taiteenlajia ihan vaikka vaihtelun vuoksi.
Oli kaunis keväinen päivä. Kaartelin tottuneesti työmaalta kohti kotimaisemia, kun näin tien varressa jotain poikkeavaa. Turkoosia hohtavat sähköpotkulaudat olivat valloittaneet kadunkulmia siellä täällä. Näky oli tuttu monista muista lähiseudun kaupungeista, joten minkään aivan mieltä räjäyttävän uutuuden äärellä ei sentään oltu.
Mutta miksi en ollut lukenut tai kuullut asiasta mistään? Skuutit tupsahtivat kaduille ilman etukäteistietoa. Ehkä tietoa on jossain ollut, mutta ainakaan minä en ollut siihen törmännyt.
Uutena asiana se näyttää tulleen myös monille muille. Someryhmissä ihmetellään miten laudat toimivat, minne tulee ilmoittaa jos lautoja näkee jätetyn jonnekin, ja miten niitä käytetään. Kysymyksiä herää myös siitä, mitä skuuttien käyttö maksaa, miten maksu suoritetaan, ja missä kaikkialla niillä voi ajaa.
Mutta eipä hätä tämän näköinen, ei muuta kuin Pietarsaaren kaupungin kotisivuille ja tankkaamaan tarkempaa informaatiota. Uusin uutinen koskee asukaskyselyä Pietarsaaren pyöräpysäköinnistä ja sitä seuraava kestävän kehityksen oppimispolkua. Ei mainintaa sähköskuuteista. Jos aiheesta on joskus mainittu, näyttää se hautautuneen jonnekin historiaan.
Kaupungin proaktiivisessa tiedottamisessa voisi näin asukkaan kannalta olla parannettavaa. Taloyhtiössämme ihmeteltiin jokin aika sitten, miksi hanasta tulee taas pelkkää kolajuomaa. Koko kaupunkia koetellut vesifarssi oli vielä hyvässä muistissa. Muutaman puhelun jälkeen alkoi valkenemaan, että lähistöllä oli tehty korjaustoimenpiteitä, jonka takia veden laadussa saattoi esiintyä poikkeamia.
Miksi asiasta ei ollut tullut mitään etukäteistietoa tai kehotusta varautua asiaan? Pietarsaaren Vesi julkaisi tiedotteen jo heti kun tilanne oli ohi.
Paikallislehdet ovat yksi erinomainen keino tavoittaa kaupunkilaiset tärkeän tiedotettavan tiimoilta. Mutta koska elämme nykyajassa, someen jalkautuminen tukisi informaation leviämistä mahdollisimman laajalle, mahdollisimman nopeasti.
Pelkästään Facebookista löytyy kaupunkiryhmiä, joiden säännöllinen käyttö moninkertaistaisi kaupunkilaisten tietoisuutta kaupungin ja sen toimijoiden suunnitelmista sekä toimenpiteistä.
Aika, jolloin pelkkä oman kotisivun päivittäminen oli riittävä tiedotustoimi, jäi 2000-luvulle. Puhumattakaan siitä, jos tietoa ei päivitetä edes kotisivuille tai tieto on vanhaa jo ilmestyessään.
Kaikesta huolimatta, turvallista skuuttailua kaikille. Ja muista: jos otat, et skuuttaile. Hampaat voi jättää kadulle vain kerran.