Kolumnit

Tony Syrjäsen kolumni: Ennakointi vedätysten maailmassa

Kirjoittaja on ihastunut maailmankaikkeuden ihmettelemiseen.

Kolumnisti Tony Syrjänen, Pietarsaari, Pietarsaaren Sanomat. Kuva: Yksityinen

Kun lukee uutisia nettihuijauksista, sitä saattaa helposti miettiä, että kylläpä huijausbisnes on mennyt hurjasti eteenpäin. Ei tarvita kuin muutama hassu klikkaus interwebin ihmeellisessä maailmassa, eikä säästöistään tarvitse enää turhaan huolehtia.

On toki totta, että aikaisemmin ei ollut nettipankkeja tai edes nettiyhteyksiä, mutta monet nykyajan puliveivaukset ovat satoja vuosia vanhoja keksintöjä. Niin kutsuttu nigerialaishuijauskin kehitettiin aikapäiviä sitten.

1700-luvulla joku nimittäin keksi Espanjassa, että kun lähettelee kirjeitä varakkaille henkilöille ja väittää olevansa salakuljettamassa äveriääseen perheeseen kuuluvan henkilön pois espanjalaisesta vankilasta, tarinalla voi kietaista mukavan eläkekassan. Ajatuksena oli, että kirjeen rahakkaalta vastaanottajalta pyydetään käteistä vanginvartijoiden lahjomiseen, ja kun vankilapako onnistuisi, vangin perhe tulisi palkitsemaan teon avokätisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sama peruskaava on edelleen ahkerassa käytössä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kun komea amerikkalainen ”lentokapteeni” lähestyy yksinäistä leskirouvaa ja kertoo pelikaanin lentäneen turbiiniin, viestin vastaanottajan kynnys avokätisyyteen saattaa laskea aivan luontaisesti. Pari tonttua siitä, että kapteeniparka pääsee kotiin ei kuulosta välttämättä isolta uhraukselta. Etenkään kun hyvää hyvyyttä luovutetulle summalle luvataan takaisinmaksun yhteydessä vähintään sadan prosentin hyväntekeväisyyspalkkio.

Vaikka moni meistä ajattelee olevansa sumutusten yläpuolella, koskaan ei kannattaisi olla liian varma asiasta.

Vastakkaiseen sukupuoleen voi vedota sama mutta muokattu strategia, kunhan viestin lähettäjän profiilikuva on valittu oikein. Miksei sitä nyt ”Sandralle” voisi laittaa tonnin tai pari, jotta tämä pääsee pakenemaan mistä lie kamalasta tilanteestaan takaisin rikkaan perheensä luo. Avustahan oli vielä luvassa ruhtinaallinen palkkiokin.

Kehittyneimmistä höynäytyksistä pirullisin lienee tällä hetkellä jymäytys, jossa uhreille ilmoitetaan heidän varojensa olevan vaarassa. Esimerkiksi poliisina tai pankin edustajana esittäytyvä soittaja ilmoittaa uhrille tämän tilanteesta pyytäen siirtämään varat ”turvatilille”. Turvatilillä omaisuus olisi turvassa, kunnes tilanne selviää. Tilanteen ”selvittyä” sekä ”turvatili” että rahat ovat kadonneet.

Vaikka moni meistä ajattelee olevansa sumutusten yläpuolella, koskaan ei kannattaisi olla liian varma asiasta. Puijareiden keinovalikoima kehittyy kaiken aikaa ja aina voi koittaa se päivä, kun saldot pyörivät miinuksella ilman omaa ansiota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sillä välin on suositeltavaa pitää itsensä tietoisena erilaisista huijausmenetelmistä ja jakaa tietouttaan myös netin seniorikäyttäjille. Se kun voi olla juuri sinun perintösi, jonka loppusijoituskohde on ihan muualla kuin missä olettaisi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä