Mielipiteet

Tom Tuunaisen näkökulma: Kyberturvallisuusvinkkejä kesän matkoille

Kirjoittaja työskentelee TKI-kehittäjänä Centrian SecuLabissa Pietarsaaressa.

Matkasuunnitelmia ryhdytään laatimaan viimeistään koulujen keväisten päättäjäistilaisuuksien jälkeen, ja suomalaiset käyvät tyypillisesti vähintään yhdellä matkalla joka kesä.

Harva kuitenkaan ajattelee, että rikollisilla saattaa tällöin olla edessään kissanpäivät. Nämä kun ottavat aina kaiken irti vieraissa ympäristöissä olevista ylikuormittuneista matkaajista. Poissa kotoa voi kuitenkin liikkua huolettomammin, jos muistaa muutaman vinkin.

Monet julkiset paikat kuten lentokentät tarjoavat ilmaisen langattoman yhteyden, mutta tässä piilee kuitenkin vaara. Rikollisten on tiedetty perustaneen väärennettyjä langattomia verkkoja vakuuttavilla nimillä, kuten Finnair_Guest_WiFi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos muodostat tällaiseen verkkoon yhteyden, saattavat rikolliset päästä käsiksi laitteesi arkaluontoisiin tietoihin. Pysyäksesi suojassa kannattaa laitteesi verkkoasetukset muuttaa siten, etteivät ne automaattisesti muodosta yhteyttä avoimiin langattomiin verkkoihin.

Rikolliset voivat yrittää varastaa matkustajien tunnistetietoja kalastelukampanjoilla, joissa rikolliset teeskentelevät edustavansa luottokortti- tai lentoyhtiötä.

Matkoilla kannattaa myös olla varuillaan sähköposti-, tekstiviesti- ja sosiaalisen median huijausten varalta. Rikolliset voivat yrittää varastaa matkustajien tunnistetietoja kalastelukampanjoilla, joissa rikolliset teeskentelevät edustavansa luottokortti- tai lentoyhtiötä. Kannattaa muistaa, että epäilyttävän viestin oikeellisuuden voi aina tarkistaa vaikkapa soittamalla väitetylle viestin lähettäjälle.

Omat johdot mukaan matkalle, neuvoo kirjoittaja. Vieraiden tarjoamia latureita ja vastaavia ei pidä käyttää. Kuva: Martina Store

Jos joku lähestyy sinua ja tarjoaa sinulle USB-latausjohtoaan, on parasta kieltäytyä. Rikolliset voivat asentaa USB-latureihin haittaohjelmia, jotka saastuttavat niihin kytketyn laitteen välittömästi, kun laturia käytetään.

Ota siis aina omat johtosi mukaan matkalle, ja kytke laturi suoraan pistorasiaan USB-portin sijaan. Näin vältät myös tämän ongelman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äläkä koskaan jätä omaisuuttasi ilman valvontaa! Laitteesi hakkerointi tai jopa varastaminen on kaikista helpointa ruuhkaisten alueiden hektisissä tilanteissa – ja tyypillisesti juuri silloin kun silmä välttää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä