Pääkirjoitukset

Toimitellen: Uutisähky tuottaa boikotteja

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Viime vuosien aikana emme ole voineet välttyä uutisilta, joita ei olisi tullut mieleenkään uskoa ennen vanhaan - jolloin tosin paremmin oli vain tulevaisuus.

Maailmallisiksi johtajiksi nousee valehtelevia psykopaatteja. Joku heistä hyökkää naapurimaahansa, tappaa, tuhoaa ja terrorisoi ja väittää kirkkain silmin vain varjelevansa turvallisuutta.

Kulkutauti leviää maailmalla ja sulkee jopa pienen Suomen. Kohistaan vessapaperin ja tomaattimurskan riittävyydestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monille todellisuudesta uutisointi tuottaa pahaa mieltä ja ahdistusta. Media-alan tutkimussäätiön osarahoittamassa Reuters-instituutin Digital News Report -tutkimuksessa verrataan uutisten käyttöä 46 maassa. Tuoreen raportin mukaan uutisten välttely on kasvussa.

Suomessa jo viidesosa kansasta kertoo kaihtavansa uutisia ainakin toisinaan. Raportin mukaan useimmin vältellään Ukrainan sodasta kertovia uutisia.

Joka viides karttaa sotauutisia.

Media-alan tutkimussäätiön johtajan Noora Alanteen mukaan monet uutisten välttäjät kaipaisivat enemmän positiivista, ratkaisulähtöistä journalismia kuin kattavia vaikeiden tai ikävien tapahtumien käsittelyjä.

Uutismediaa pitkään tehnyt huomaa tässä tietyn ristiriidan. Niin pientä onnettomuus- tai rikosuutista ei voi tehdä, etteikö se lukijaluvuissa peittoaisi pitkää ja huolella tehtyä elämänhallinta-asiantuntijan haastattelua. Paitsi ehkä silloin, jos gurulla on kuvissa kissa sylissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onneksi monilla meistä on kesälomat, joiden aikana on jopa hyväksyttyä vältellä uutisia, hikoilua ja naapurin Asseria.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä