Pääkirjoitukset

Toimitellen: Terveempää liikennekehitystä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Liikennevakuutuskeskuksen Onnettomuustietoinstituutti tuottaa mielenkiintoista tilastotietoa. Myös Pietarsaaren Sanomat on hyödyntänyt OTI:n aineistoa useaan kertaan aikaisemminkin, sillä siitä löytyy päivittyvää ja keskenään vertailukelpoista tietoa minkä tahansa paikkakunnan liikenneturvallisuuden kehityksestä.

Aiheesta kerrotaan tässäkin lehdessä. Huomionarvoisinta on, että Pietarsaaren paljon parjatussa liikenteessä syntyy henkilövahinkoja vuosi vuodelta vähemmän. Alenema on radikaali: vain muutaman viime vuoden aikana vammautumisten määrä on puolittunut – siitäkin huolimatta, että kolareita sattuu entiseen malliin vähän enemmän kuin yksi päivässä.

Vuosia sitten viranomaiset laskivat, että yksi liikennekuolema maksaa yhteiskunnalle 2,7 miljoonaa euroa. Vakavan loukkaantumisen hintana pidettiin 790 000 euroa ja lievänkin 34 000 euroa. Luvuissa on arvioitu esimerkiksi hoidon, kuntoutuksen ja menetetyn työpanoksen aiheuttamia kuluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vammojen määrä on puolittunut.

Kymmenen vuotta sitten Pietarsaaren liikenteessä vammautui 134 ihmistä vuodessa ja vuonna 2022 sama luku oli 61. Vaikka laskettaisiin lievimmänkin mukaan, olisi Pietarsaaressa saatu säästettyä noin 2,5 miljoonaa euroa yhteiskunnallista pääomaa. Summa lienee todellisuudessa moninkertainen. Vältetty inhimillinen kärsimys on rahassa mittaamaton.

Kehityksen syitä voidaan arvuutella. Varmaa on kuitenkin, että kun ajonopeuksia alennetaan sekä rajoituksin että teknisin hidastein, törmäykset käyvät vähemmän hengen ja terveyden päälle.

Pietarsaaressa, etenkin keskustassa, on viime vuosina tehty monia toimenpiteitä, jotka ovat omiaan parantamaan liikenneturvallisuutta. Kiirettä ei noissa muutamissa kortteleissa tarvitse olla kenelläkään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä