Pääkirjoitukset

Toimitellen: Potilas hoidon myllyssä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Vahinko ei tule kello kaulassa, sanotaan. Ensimmäisen sairaalayöni sain kokea vasta viime vuoden loppukesästä, kun onnistuin kompuroimaan polveni leikkauskuntoon. Suht pitkään kesti ennen kuin kunnolla sattui.

Hoito järjestyi tokikin nopeasti, ja samaan syssyyn tuli tarkasteltua nykyaikaista hoitojärjestelmää niin sanotusti sisäpuolelta. Sairauslomalla tulivat samalla tutuiksi liikuntarajoitteisen arjen haasteet. Niitä muuten on yllättävän paljon.

Muutaman viikon kuluttua havahduin tutkimaan, mitä hyvinvointialue kirjoittaa minusta omakantaan. Valkeni, että siihen mennessä tässä yhdessä ja samassa asiassa olin ollut kaikkiaan 11 lääkärin puheilla. Yksikään heistä ei ollut tavannut minua kahta kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tälläkään siunaamalla en tiedä, keneen ottaisin yhteyttä, jos nyt polvessani ilmenisi jotain tavallisuudesta poikkeavaa häikkää. Oletettavasti hakeutuisin päivystykseen ja saisin selittää ongelmani taas useampaan kertaan paikasta toiseen kuskaamisten yhteydessä.

Iso osa potilaan pompotteluista voitaisiin välttää.

Viime keskiviikon PS:ssa (12.4.2023) yleislääketieteen professori Päivi Korhonen tarjoaa talonpoikaisjärkeen käypää ratkaisua, joilla iso osa potilaan pompotteluista voitaisiin välttää.

Omalääkäri ja omahoitaja -työpari oppisi Korhosen mukaan tuntemaan potilasjoukkonsa ja arvioimaan tykönään, mitä seuraavaksi tehtäisiin vai tarvitseeko tehdä suorastaan mitään. Luottamuksellinen hoitosuhde sitouttaisi potilaankin paremmin tarjottavaan hoitoon.

Niin lähellä mutta samalla niin kaukana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä