Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kesästä povataan ennätysvilkasta kotimaan matkailulle

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Kesäkelit tulivat poikkeuksellisen aikaisin saaden monet epäilemään, menivätkö ne peräti samalla. Ilmatieteen laitos rohkenee ennustaa kesä–heinä–elokuulle seuraavaa: ”Jakson keskilämpötilassa on nähtävissä poikkeamaa lämpimämpään suuntaan lähes koko maassa Pohjanmaan maakuntia ja Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta.”

Tieto saattaa yhtä aikaa sekä rauhoittaa että ahdistaa. Aina voi lohduttautua esimerkiksi sillä, että Pohjanmaalta voi suunnistaa jonnekin muualle Suomeen lomareissulle, jos pärjää lämmön kanssa.

Tästä päästäänkin sujuvasti tuoreeseen Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n kyselytutkimukseen, jonka tulokset lupailevat jopa ennätysvilkasta matkailukesää – nimenomaan kotimaan sisällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme neljästä suomalaisesta aikoo lomailla tänä kesänä Suomessa. Kaksi kolmesta aikoo matkustaa pääasiassa vain kotimaassa.

Maailma on muuttunut, ja se näkyy myös kyselyn vastauksissa. Kotimaan matkailua puoltavat sen helppous ja turvallisuus, mikä korostuu tuloksissa aiempia vuosia enemmän. Kotimaan kohteet myös kiinnostavat ihmisiä, ja edullisena Suomen sisäistä matkailua pitää myös lähes joka kolmas.

Viimemainitusta ollaan toki muutakin mieltä. Esimerkiksi niistä, jotka eivät aio matkailla Suomessa ollenkaan, joka toinen pitää syynä hintojen ja elinkustannusten nousua.

Kaiken kalleus tai halpuus on suhteellista. Moni maksaa mielellään tonnin ja enemmänkin reissustaan johonkin eteläisempään maahan saadakseen syödä ja juoda viikon verran hieman edullisemmin ravintoloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarella pitäisi olla aivan kelpo mahdollisuudet houkutella muita suomalaisia kesäksi kaupunkiin.

Kaikkein suosituimmiksi kotimaan kohteiksi valikoituivat tutkimuksessa suomalaiset kaupungit. Ne peittosivat hiuksen hienosti haaveet lähiseutumatkailusta, ruoasta ja ravintoloista, luontokohteista sekä omasta mökkilomasta.

Kaupunkilomailu on näiden tulosten mukaan kiilannut ykköseksi suomalaisten mielissä. Nurkkapatrioottisesti ajatellen vaikkapa Pietarsaarella pitäisi olla aivan kelpo mahdollisuudet houkutella muita suomalaisia kesäksi kaupunkiin, joka sitä paitsi pystyy tarjoilemaan myös monipuolista evästä ja niin, sitä luontoakin samassa paketissa. Puhumattakaan tietystä pittoreskista eksotiikasta. Ei kun palveluasenne kohdalleen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä