Pääkirjoitukset

Toimitellen: Äänikatoa Pietarsaaren tapaan

Kevään ensimmäinen myrsky on takana. Eduskuntavaalit ovat tuoreessa muistissa, ja valta on nyt vaihtumassa Suomessa Sanna Marinin hallituksen seuraajaa odotellessa. Monet veikkaavat, että sitä saadaan odotella hyvä tovi.

Vaalivoitto ei aina tuo välitöntä onnea, kun mukaan pitäisi kelpuuttaa myös niitä, joiden politiikka ei voisi vähemmän kiinnostaa. Siinä voidaan joutua turvautumaan osaltaan myös vaalien häviäjiin.

Pietarsaaren tasolla kulmiaan rypistävät ruotsalaisen kansanpuolueen kannattajat. Paikallisesti voittoja voiton perään ottamaan tottuneen rkp:n kannatus laski Pietarsaaressa 2,9 prosenttiyksikköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteenlaskettu äänitappio vuoden 2019 eduskuntavaaleihin oli 567 ääntä.

Syytä tosihuoleen on vasemmistoliitolla.

Mahdollisena hyötyjänä voidaan pitää kristillisdemokraatteja (+118) ja kokoomusta (+89), mutta heidän äänimääriensä kasvu ei viittaa kovin merkittävään taktiseen äänestämiseen kaupungissa. Sdp teki hyvin samanlaisen tuloksen kuin neljä vuotta sitten (-43), joten valumaa rkp:stä käsin tuskin oli mainittavasti.

Jos puhuttaisiin kuntavaaleista, moinen hävikki tietäisi jo rkp:lle valtuustopaikkojen menetystä. Asetelmat ovat toki erilaiset valtiollisissa vaaleissa, mutta tosiasia on, että rkp:n voittoisa trendi eduskuntavaalien jatkumossa on paikallisesti taittunut.

Syytä todelliseen huoleen on erityisesti vasemmistoliitolla, joita äänesti vuoden 2019 vaaleissa vielä 939 pietarsaarelaista, nyt enää 431. Yli 500 äänen tappio tietää syvän pohdinnan paikkaa historiallisesti vahvalle kuntapolitiikan puolueelle. Esimerkiksi perussuomalaisia kannatettiin nyt kolme kertaa enemmän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä