Paikallisuutiset

“Tiltalt” - syksy on tullut

Viikon 35 luontoääni Yleisradiossa.

Tiltaltti ilmoittaa oman nimensä. Muuten hyvät tuntomerkit uunilintuserkkuihin nähden ovat vähissä, mustia jalkoja lukuun ottamatta.
Tiltaltti ilmoittaa oman nimensä. Muuten hyvät tuntomerkit uunilintuserkkuihin nähden ovat vähissä, mustia jalkoja lukuun ottamatta. Kuva: Aino Uski

Pietarsaari

Kun linnun nimi on suomeksi tiltaltti ja englanniksi chiffchaff, selityksen täytyy olla onomatopoeettinen. Se merkitsee, että laji on saanut nimensä laulunsa perusteella. Tiltaltti osaa siis kertoa oman nimensä ja se toistelee sitä kevään laulukauden lisäksi myös syksyllä. “Tiltalt”, syksy on tullut.

Tiltaltti kuuluu uunilintuihin kuten pajulintukin, joka on Suomen runsaslukuisin siivekäs läpi Suomen. Tiltaltti asustaa kuusivaltaisissa metsissä kannan painottuessa Etelä-Suomeen. Parimäärä on joitakin satoja tuhansia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parikymmentä vuotta sitten laji määriteltiin jopa vaarantuneeksi, mutta kanta on palannut elinvoimaisen tasolle.

Ilmastonmuutos vaikuttaa tiltaltinkin elämään. Vaikka laji on hyönteissyöjä, se saapuu entistä aikaisemmin ja lähtee entistä myöhemmin. Tänä vuonna tiltaltti saapui Pietarsaareen jo huhtikuun puolivälissä.

Tuoreet, valoisat kuusikot muutamine lehtipuineen ovat tiltaltin mieluisinta pesimäympäristöä. Keski-Euroopassa laji pesii myös lehtevimmissä metsissä, puistoissa ja puutarhoissa. Tästä on merkkejä Pietarsaaressakin. Muuttoaikana” tiltalt” saattaa kuulua monelta pihalta.

Markku Paakkinen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä