Paikallisuutiset
Taidetta luonnosta luontoon -Vanhan sataman taidepolku herättelee näkemään metsän uudella tavalla
Vanhassa satamassa kesän aikana järjestettävä ympäristötaidepolku yllättää ja antaa ajattelemisen aihetta.
Taiteilijaresidenssi Our Air järjestää kesän aikana ympäristötaidepolun Vanhaan satamaan johtavan Köysikujan varrella.
Näyttely toteutetaan kolmessa osassa ja sisältää yhteensä seitsemän eri taiteilijan töitä. Näyttelyä voi kutsua vähintäänkin kansainväliseksi: taiteilijat tulevat Suomen lisäksi Mongoliasta, Saksasta, Australiasta ja Taiwanista.
Jukka Hoolin, Anneli Hoolin ja näyttelyn tuottajan sekä taiteellisen johtajan Rita Leppiniemen ylläpitämä Our Air mahdollistaa taiteilijoiden majoittumisen. Leppiniemi onkin tutustunut näyttelyn taiteilijoihin vastaavissa residensseissä ympäri maailman.
Näyttelyn ensimmäisen osan avaa kaksi pitkän linjan taiteilijaa.
Toinen heistä on saksalainen kulttuuriantropologi Ute Ritschel, jolla on jo yli kahdenkymmenen vuoden ura ympäristötaiteen parissa. Hän on esimerkiksi toiminut vuodesta 2002 kansainvälisen metsätaideyhdistyksen kuraattorina.
Silloin taidemuoto oli vielä jokseenkin tuntematon. Nykyään tilanne on toinen: ympäristötaide on saanut paljon kansainvälistä kiinnostusta.
– Ei tosin Suomessa vielä, harmittelee Ritschel.
Metsässä työskennellessään Ritschelin taiteessa korostuu ympäröivän tilan merkitys. Ideana onkin tehdä taidetta niin sanotusti luonnosta luontoon.
Tällainen taide vaatii perusasioiden äärelle palaamista ja lapsenomaisen uteliaisuuden herättelyä.
Ritschelin tavoitteena on herätellä yleisöä näkemään tutun ympäristön uudella tavalla. Konkretisoidakseen metsän ja erityisesti puiden merkitystä taiteilija on aikoinaan koonnut teoksia esimerkiksi vain puista saatavista tuotteista, kuten ksylitolista ja kanelista.
Tällä hetkellä hän lapsuuden leikkien tavoin kokoaa sekä syötävistä että syömäkelvottomista luonnonantimista ravintola-annoksia imitoivia teoksia.
– Tällainen taide vaatii perusasioiden äärelle palaamista ja lapsenomaisen uteliaisuuden herättelyä, Ritschel sanoo.
Ympäröivän luonnon tila on aiheena ajankohtainen varsinkin Saksassa, jossa kärsittiin viime kesänä poikkeuksellisesta kuivuudesta. Juuri Saksan metsissä Ritschel on nähyt huomattavan muutoksen huonompaan suuntaan kuluneen viidentoista vuoden aikana. Suomen tilanne on silminnähden parempi.
Kuten Suomessa, myös Saksassa metsät ovat aktiivisessa virkistyskäytössä. Luontosuhde jää kuitenkin helposti vain käyttötasolle.
– Ihmiset tulevat mielellään metsään käyttääkseen sitä, mutta he eivät varsinaisesti ajattele metsää, Ritschel selittää. Tähän ongelmaan hän etsii vastausta taiteen kautta.
Suomessa ollessaan taiteilija haluaa kuitenkin korostaa suomalaisuutta. Materiaalit on kerätty lähiluonnosta. Töissä käytetyt lautasetkin ovat ehtaa Arabiaa.
Panoksensa näyttelyn ensimmäiseen osaan tuo myös aiemmin kuvataiteen opettajana toiminut, tällä hetkellä performanssitaiteeseen keskittyvä Helinä Hukkataival. Hänelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2004.
Performansseissaan Hukkataival tyypillisesti toimii jonkin objektin parissa. Juuri nyt kiinnostuksen kohteena ovat vanhat oksat.
Ritschelin tavoin myös Hukkataipaleen työssä painottuu tilan ja ympäristön merkitys. Hänen voisi sanoa toimivansa jopa tilan ehdoin. Joskus visio performanssista on jouduttu laittamaan kokonaan uusiksi tilan paljastuttua kuviteltua erilaiseksi.
Siksi taiteilija pyrkiikin usein improvisoimaan. Mutta mikä on viesti taiteen takana? Sitä Hukkataival ei paljasta: hänelle on tärkeää, että yleisö saa tehdä taiteesta omia oivalluksiaan.
– Joskus on tullut palautetta, että hienoa nähdä tällaista aihetta käsittelevää taidetta tästä näkökulmasta ja olen itse vain ajatellut, että kai sen voi noinkin tulkita, taiteilija naurahtaa.
Näyttely avataan maanantaina 12. kesäkuuta Pietarsaaren kaupunginkirjastossa kello 17 alkavalla tilaisuudella. Sen jälleen Hukkataival ja Ritschel esittelevät töitään Köysikujalla kello 18.30 alkaen.
Taidepolun toinen osa käynnistetään heinäkuun alussa. Kolmas ja viimeinen osa saa alkunsa elokuun puolivälissä.