Paikallisuutiset

Syövän uusiutumisen uhka istuu olkapäällä: - Sinnittele. Sitten elä niin normaalisti kuin pystyt, huomisesta kun ei voi kukaan tietää, kannustaa Eva-Maria Strömsholm gynekologisten syöpäpotilaiden vastaperustetusta yhdistyksestä

Pietarsaari/Kokkola

Gynekologisille syöpäpotilaille on perustettu oma yhdistys. Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry – Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf. haluaa nostaa esiin munasarjasyövän riskitekijöitä ja varhaisia oireita.

Uuden yhdistyksen varapuheenjohtaja on vaasalaiskokkolalainenEva-Maria Strömsholm, jonka nimi on tuttu monille pietarsaarelaisillekin, mutta aivan muista yhteyksistä. Hän nimittäin kerää pehmoleluja seudun sairaaloille ja viimekin vuonna Malmin lastenosasto sai vastaanottaa kymmeniä nalleja pienten potilaiden iloksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itsekin gynekologisen syövän läpikäyneen neuvo sairastuneelle on, että yritä sinnitellä. Eva-Maria Strömsholm muistaa vielä vuosienkin takaa kuinka raskasta kaikki oli kun tauti ja hoidot valtasivat elämän. Huolen ja ahdistuksen alta oli välillä vaikea löytää toivon säiettä, vaikka siellähän se oli koko ajan.

Huolen ja ahdistuksen alta oli välillä vaikea löytää toivon säiettä, vaikka siellähän se oli koko ajan.

– Viimeisistä sytostaattihoidosta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Tunnen menettäneeni syövälle paljon, joskus mustina hetkinä ajattelin, että kaiken, mikä ei suinkaan pidä paikkansa. Olen vahvasti elossa, saan herätä uuteen aamuun, käydä töissä ja pitkillä kävelylenkeillä. Sekin hymyilyttää kun voin vielä vapaahetkinä olla monin eri tavoin hyödyksi syövän vastaisessa taistelussa, mikä on minulle tärkeää, Strömsholm sanoo hyväntuulisesti ja energiaa pursuten.

– Pitkänmatkan juoksut on kuitenkin osaltani juostu enkä voi saada lapsia. Lapsettomuus surettaa vaikeina hetkinä. Ehkä se on kuitenkin pieni hinta elämästä.

Sairaskertomus alkaa vuoden 2008 joulukuussa kun Eva-Maria Strömsholmilta leikattiin kysta munasarjasta. Se paljastui harvinaista laatua olevaksi munasarjasyöväksi, dysgerminoomaksi. Uusi leikkaus tehtiin heti tammikuussa 2009.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi syöpä ei ollut levinnyt. Siispä lenkille ja treenaamaan, Strömsholm naurahtaa.

Loppukesästä kivut selässä kovenivat ja ultrassa havaittiinkin munuaisessa iso metastaasi eli etäpesäke.

– Joulukuussa 2009 leikkauspöydälle jäivät toinen munuainen ja imusolmukkeita. Sytostaattihoidot aloitettiin, Strömsholm kertaa.

Hoitoja hän kuvaa aggressiivisiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Menin nopeasti huonoon kuntoon. Sain kahdessa kuukaudessa 22 kertaa sytostaatteja. Toipuminen oli masentavan hidasta, mutta puolen vuoden päästä jaksoin katsoa yhden jakson Kauniita ja rohkeita. Se oli makea voitto.

Elämä hymyilikin seuraavat kuusi vuotta kilpaa Strömsholmin kanssa.

– Valmistuin valtiotieteiden maisteriksi pääaineena kehityspsykologia.

Hän liikkui aktiivisesti katse tiukasti tulevaisuudessa, jossa näki muun muassa perheen. Toisin kävi. Takapakkia tuli vuonna 2016 kun toinenkin munasarja ja kohtu jouduttiin poistamaan myooman takia.

– Kun selvisin siitäkin päätin lukea sairaanhoitajaksi. Erikoistuin syövän hoitoon. Hoidettavasta tuli hoitaja ja tuntuu hyvältä saada auttaa toisia.

Tällä hetkellä voimat riittävät Keski-Pohjanmaan keskussairalaassa noin puolikkaaseen työpäivään mm. neurologian osastolla.

Ajatuksen syövän uusiutumisen mahdollisuudesta Eva-Maria Strömsholm pitää mielessä, vaan ei sydämessä.

– Turha surra. Positiivisena persoonana elän niin normaalisti kuin pystyn kun ei kerran huomisesta voi tietää. Siihen kannusta muitakin.

Suomessa sairastuu vuosittain gynekologiseen syöpään noin 1700 naista. Heistä munasarjasyöpään sairastuu yli 400.

Munasarjasyöpä on Suomessa toiseksi yleisin gynekologinen syöpä ja sillä on gynekologisista syövistä ylivoimaisesti huonoin ennuste. Sen kuolleisuusriski ei ole vuosien kuluessa oleellisesti parantunut.

– Vaikka munasarjasyöpään sairastavuus on vähäistä, on siihen kuolleisuus kuitenkin viisinkertainen naisten ylisimpään syöpään, rintasyöpään verrattuna, Strömsholm kertoo.

Munasarjasyöpään ei ole olemassa mitään seulontamenetelmää. Myös syövän varhaisoireet ovat hyvin epämääräisiä.

– Lisäksi syöpä uusiutuu herkästi. Jos tauti todettaisiin varhaisessa vaiheessa, sairastuneiden eloonjäämismahdollisuus olisi huomattavasti parempi.

Maailman munasarjasyövän tietoisuuspäivää vietetään vuosittain 8.5. Ajatuksena on lisätä sairauden näkyvyyttä.

– Tavoitteena on myös, että naiset tunnistaisivat paremmin sekä munasarjasyövän riskitekijät että varhaisoireet ja hakeutuisivat ajoissa lääkärin vastaanotolle.

Oma yhdistys gynekologisille syöpäpotilaille rekisteröitiin helmikuussa 2020 vastaamaan potilaiden tarpeisiin.

– Toive omasta valtakunnallisesta potilasjärjestöstä tuli gynekologisilta syöpäpotilailta itseltään.

Yhdistys toimii sekä potilaiden että heidän läheistensä edunvalvontajärjestönä. Tarjolla on ajankohtaista tietoa gynekologisista syövistä, niiden hoidosta ja kuntoutuksesta.

– Haluamme auttaa gynekologiseen syöpään sairastuneita kuntoutukseen, elämänhallintaan, psykososiaalisen tukeen ja työhönpaluuseen liittyvissä erityistarpeissa, Eva-Maria Strömsholm kertoo.

Tietoa ja tukea omasta potilasjärjestöstä

Gynekologiseen syöpään sairastuneiden potilaiden ja heidän läheistensä valtakunnallisena edunvalvontajärjestönä toimii helmikuussa 2020 perustettu Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry - Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Ulla Puistola Oulusta ja varapuheenjohtajana Eva-Maria Strömsholm (kotipaikkakunta Vaasa, asuu myös työpaikkakunnalla Kokkolassa).

Suomessa sairastuu vuosittain gynekologiseen syöpään noin 1700 naista. Heistä munasarjasyöpään sairastuu yli 400.

Kotisivun nettiosoite: www.gysy.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä